Evo zašto je post toliko bitan u životu vjernika

Post je dobrovoljno odricanje od stvari potrebnih za život, no zašto je on toliko bitan u životu jednog vjernika?

Danas se malo govori o postu. No, u Bibliji se na pedeset i dva mjesta govori o različitim postovima, a rana Crkva post je smatrala jednim od stupova vjere.

Svi ljudi u Bibliji, koje je Bog koristio, kontrolirali su svoje jelo. Ilija, Mojsije i Ivan Krstitelj živjeli su od oskudnih porcija hrane i postili dulja vremenska razdoblja.

Sam Isus postio je četrdeset dana prije no što je započela Njegova služba ispunjena čudima, i često su učenici pitali zašto ne jede. Apostol Pavao rekao je da je ”u čestom nespavanju i gladi” (2 Kor 11,27), a svoju je službu započeo trodnevnim postom.

Isus je rekao: ”Doći će vrijeme kad će im ugrabiti zaručnika; tada će oni, u to vrijeme, postiti.” (Lk 5,33-35). Gotovo svaki veliki Božji pokret započeo je na krilima posta i molitve.

Što je post?

Post je dobrovoljno odricanje od stvari potrebnih za život – hrane, pića, odmora, sna, provođenja vremena s drugima itd. To je tjelesna žrtva za tjelesnu ili duhovnu dobrobit.

Post donosi dobrobit. Tjelesno, post pročišćuje tijelo od hrane, izoštruje um i osjećaje te uništava otrove nakupljene nepravilnom prehranom. Duhovno, kad mu pridružimo molitvu, post može izgraditi povjerenje i produbiti vjeru u Boga.

Post može biti kratkotrajan ili dugotrajan. Postiti možemo na dnevnoj bazi odričući se hrane ili nečega drugog što unosimo ili može trajati dulji vremenski period. Pod uvjetom da osoba nema medicinskih problema, propuštanje pojedinog obroka može nanijeti malo štete, a puno koristi.

VIDI OVO: Post u korizmi: 5 razloga zašto kršćani poste tijekom korizme

Što nije post?

Post nije izgladnjivanje. Glad i apetit dvije su različite stvari. Apetit je jednostavno želja za hranom. Kad propustimo nekoliko obroka, bol u želudcu je zahtjev našeg apetita za zadovoljenjem. Glad ne počinje sve dok višak tkiva u našem tijelu nije potrošen. Kod normalno zdrave osobe to može potrajati nekoliko tjedana.

Post sam po sebi ne donosi neku duhovnu dobrobit. On je oruđe koje se može inteligentno iskoristiti kao put do moći. No post ne dovodi ni do kakve duhovne dobrobiti ako se zloupotrebljava ili se njime hvalimo drugima.

Post nije nešto nemoguće. Većina nelagodnosti i poteškoća vezanih za post, čak i onaj dugotrajni, nestaje nakon nekoliko dana kad se priviknemo na novu rutinu. Prije nego započnemo post, dobro je zatražiti dobar savjet od nekog iskusnog. Post je odličan način za duhovni rast, ali dugotrajni postovi su prava znanost, definirani fizičkim i duhovnim pravilima koje ne smijem prekršiti (Mt 6,16).

Koristi koje donosi post

  1. Post je učinkovito oruđe koje nam može pomoći da se borimo sa snažnim tjelesnim željama. Post smanjuje prirodne želje pomažući nam da ih stavimo pod kontrolu.
  1. Post se može koristiti u vremenima posebnih iskušenja kad moramo ovisiti o Bogu da nas izbavi ili da učini nešto teško, ali vrlo važno (Dj 1,3; 14,23).
  1. Post nam može pomoći da donesemo važne i presudne odluke. Post, molitva i čitanje Božje riječi potiču duhovnu osjetljivost i mogu nas dovesti u stanje izvanredne mentalne jasnoće te nas pripremiti za silna Božja djela (Mt 17,20-21).
  1. U vremenima krize i bolesti post može biti od pomoći. Štoviše, naše tijelo ponekad može automatski izgubiti želju za hranom, pomažući nam da se odmorimo. Kad se to dogodi, post i molitva mogu nas dovesti blizu Boga kako bi nas iscijelio i obnovio.

Iz knjige ”Jezgra – Potpuna transformacija života za treće tisućljeće”, autora Winkie Pratney i Trevora Yaxleya (CCE, Zagreb)

NAJNOVIJE!