Kakav si samac, takav ćeš biti i u braku

Kada sam bio samac, mislio sam da brak može biti lijek. Kakav si samac, takav ćeš biti i u braku. Ulazak u brak vas neće učiniti dobrim supružnikom ili boljom osobom.

Odlazak u teretanu neće trenutno preobraziti vaše tijelo. Ako počnete pisati blog, to vas neće odmah učiniti dobrim spisateljem. Kupnja klavira vas neće učiniti glazbenikom. Isti princip vrijedi i za brak. Ulazak u brak vas neće učiniti dobrim supružnikom ili boljom osobom.

Kada sam bio samac, mislio sam da brak može biti lijek. Vjerovao sam da će me čudesno promijeniti. Pretpostavljao sam da ću odjednom posjedovati novu količinu ljubavi, radosti, mira, strpljenja, ljubaznosti, dobrote, vjernosti, blagosti i samokontrole koje još nisam poznavao niti iskusio kao samac. Vjerovao sam da ću kad jednom kažem „Da“, vidjeti svijet iz drugačije perspektive i postati muškarac koji je odgovoran i pun ljubavi – muž koji je odgovoran i pun ljubavi.

Vjerojatno bih negirao sve navedeno da ste me pitali prije braka. Privatno sam ipak mislio da je brak karika koja nedostaje na mom putu kristocentričnosti. Bio sam apsolutno u krivu.

Brak vas neće najednom promijeniti. Samo će izložiti ono što je već u vama.

Umrtvite grijeh dok ste samci

Neki kršćani koji su samci žive pasivno. Često postoji mala ili nikakva odgovornost u njihovim životima. Stoga, tajni grijesi prežive i postanu još gori. Samci se upuštaju u razne oblike seksualnog nemorala, daju malo ili gotovo ništa od sebe u služenju crkvi, jedva pohađaju nedjeljno bogoslužje, provode svoje slobodno vrijeme u lijenosti, rijetko čitaju Bibliju i mole, i ne zabrinjava ih toliko grijeh koji još uvijek prebiva u njihovom srcu. Veliki dio ovoga odnosilo se i na mene dok sam bio samac.

No, sada kao novopečenom mužu, otkrivena mi je neugodna istina: Vaša samačka narav i dalje prebiva u vama sada kada ste u braku. Ako ste lijeni, neodgovorni, sebični, ponosni, pohlepni ili skloni požudi dok ste samci, bit ćete jednako (ili više) lijeni, neodgovorni, sebični, ponosni, pohlepni ili skloni požudi nakon što kažete: „Uzimam“.

Važno je da ne odlažemo praksu prepoznavanja i umrtvljenja grijeha u svojim životima. Grijesi koji vas zarobe dok ste samci, neizbježno će vas nastaviti zarobljavati u braku. Ipak, samci ne bi trebali umrtviti grijeh samo zato što žele biti dobri supružnici; trebate ih umrtviti jer želite živjeti sretno i sveto, bez obzira na vaš bračni status.

Pavao upozorava svakoga da je „plaća je grijeha smrt“ (Rimljanima 6,23) i da se trebamo baviti umrtvljenjem onoga što je zemaljsko u nama (Kološanima 3,5). Ta zapovijed nije samo za brak, nego i za neoženjene. Ukoliko ne umrtvite grijeh sada, grijeh će umrtviti vas kasnije, osim ako se pokajete.

Samac u braku
Foto: Pexels

Ne odlažite umrtvljenje grijeha

Pavao također otkriva veliku opasnost odlaganja prakse umrtvljenja poznatog grijeha u našim životima:

Zato ih Bog u požudama srca njihovih i predade nečistoći da obeščašćuju svoja tijela među sobom…

Zbog toga ih Bog predade sramotnim strastima…

I kako nisu smatrali vrijednim držati se spoznaje Boga, predade ih Bog nevaljanu umu da čine što ne dolikuje, puni svake nepravde… Spoznavši odredbu Božju da oni koji takvo što čine zaslužuju smrt, oni ne samo što to čine nego i odobravaju onima koji čine“ (Rimljanima 1,24. 26. 28-29. 32).

Bog ih je predao jer su znali „odredbu Božju da oni koji takvo što čine zaslužuju smrt“, ali su nastavili bez pokajanja. Iako ovaj odlomak ističe seksualni nemoral, jasno uključuje i „došaptavače, ogovarače, bogomrsce, nasilnike, oholice, hvalisavce, izmišljače zala, roditeljima neposlušne, nerazumne, nepouzdane, bešćutne, nepomirljive [i] nemilosrdne“ (Rimljanima 1,29-31).

Ovi stihovi su upozorenje svima nama, osobito samcima, koji (iz bilo kojeg razloga) riskiraju s odlaganjem umrtvljenja grijeha. Kažem osobito samcima, jer za sada živite bez odgovornosti prema supružniku. Opasno je prepustiti se svom grijehu. Zastrašujuće je znati da se jednoga dana možemo dovesti do stanja u kojem nismo u stanju vidjeti samoubilačko bezumlje naših grijeha.

Trava je uistinu zelenija u Isusu

Svi smo čuli uzrečicu: „Trava je uvijek zelenija kod susjeda.“ Uzrečica znači da je čovjek nezadovoljan svojom trenutnom pozicijom ili stanjem. Svi mislimo da bismo bili sretniji kad bismo bili pod drugačijim okolnostima. Isto vrijedi za naš bračni status. Većina nas poznaje samce koji žele biti oženjeni ili oženjene koji opet žele biti samci. Zašto? Mislimo da je naše trenutno stanje nezadovoljstva izvanjsko, a ne unutarnje.

Nezadovoljstvo ljudi sadašnjim okolnostima blisko je korijenu svih očekivanja da će ih brak najednom promijeniti. Brak je postupno postao njihov Duh Sveti, a dan vjenčanja njihov dan Pedesetnice. No, nakon što dan vjenčanja prođe i faza medenog mjeseca iščezne, otkrivaju da ceremonija nema silu spasenja i posvećenja koju trebaju, te nastavljaju biti ista grešna osoba koja su bili dok su bili samci.

Neodgovorno je za samca, i u duhovnom i vječnom smislu, odgoditi umrtvljenje grijeha u nadi da će drugačiji život (brak) nekoga učiniti svetijim ili sretnijim. Samo nas Isus može učiniti sretnima. Bez obzira na naše trenutne okolnosti, trava je zelenija kod Isusa. Trčite k njemu. Pokajte se za svoje grijehe. Pijte iz jedinog izvora koji može ugasiti žeđ koja je u svima nama.

Ne, brak vas neće automatski promijeniti. Bog će vas, radi Krista i kroz svoga Duha Svetoga, promijeniti kad mu se predate, bilo da ste u braku ili ne.

Autor: Phillip Holmes; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!