Može li Sotona zaustaviti odgovor na naše molitve?

Sotona ne čuje svaku molitvu, niti nam može čitati misli da bi mogao zaustaviti odgovor na naše nečujne molitve.

U Danielu 10,13 čitamo da je biće koje se naziva Knez Perzijskog kraljevstva zapriječilo Božji odgovor na Danielove molitve. Znači li to da Sotona može presresti i zaustaviti naše molitve?

Valja primijetiti da se u Danielu 10 opisuje jedinstveni, tajanstven događaj. Knez Perzijskog kraljevstva zapriječilo je anđelu Gabrijelu uzlazak na svoje područje. Nije nam rečeno je li Knez Perzijskog kraljevstva znao da namjerno sprečava odgovor na Danielovu molitvu.

Neki kršćani misle da ih Sotona ne može razumjeti kada mole u jezicima (nepoznatim narječjima; naravno, ni oni sami ne razumiju što mole (1 Kor 14,2; 14-15). No Pavao tvrdi da molitva u jezicima služi za štovanje, slavljenje i izgradnju pojedinca, a ne kao osiguranje da Sotona neće moći zaustaviti molitvu (1. Kor 14,4; Dj 2,4; 11).

PROČITAJTE: Je li u redu moliti se u sebi?

Mnogi mogu potvrditi da demoni mogu unijeti sumnju ili osjećaj krivnje u naše umove i kušati nas. Takve njihove djelatnosti mogu rezultirati zaprječivanjem naših molitvi (usp. 1. Pt 3,7; Rim 14,23). Unatoč tomu, ne mogu spriječiti Boga da čuje svaku molitvu iznesenu u vjeri.

Biblija ne tvrdi da je Sotona sveznajuć. On ne čuje svaku molitvu, niti nam može čitati misli da bi zapriječio naše nečujne molitve. Čak i kada bi mogao zapriječiti odgovor na molitvu, ne bi nam trajno mogao onemogućiti da primimo odgovor. Prije ili kasnije, prema Svetom pismu, svaka molitva izrečena u vjeri je uslišana (Mt 7,7-10; Iv 14,13-14; 1. Iv 5,14-15).

Autor: B. J. Oropeza; prema poglavlju iz knjige ”99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju”

NAJNOVIJE!