Kakva će biti jedna svjetska religija posljednjih vremena?

Jedna svjetska religija koja je u Otkrivenju 17,1-18 opisana kao „velika bludnica“ bit će dio scenarija posljednjih vremena. Pojam bludnica koristi se u Starom zavjetu kao metafora za lažne religije.

O stvarnom identitetu i sastavu ove religije raspravljalo se stoljećima, što je rezultiralo nizom različitih pogleda među biblijskim komentatorima i teolozima. Postoje uvjerljivi argumenti da će jedna svjetska religija biti katoličanstvo, islam, New Age pokret, ili neki oblik religije koji još nije izmišljen, a internet pretraga pokazuje još i više mogućnosti i teorija.

Nema sumnje da će neka vrsta jedne svjetske religije pod lažnim prorokom biti dio posljednjih vremena, a možda će se sastojati od niza različitih religija, sekti i uvjerenja koja danas postoje.

Jedna svjetska religija – obilježja

Otkrivenje 17,1-18 daje nam nekoliko obilježja jedne svjetske religije. Lažna religija će dominirati nad svim „pucima i mnoštvima i narodima i jezicima“ na zemlji (Otkrivenje 17,1b.15), što znači da će imati univerzalni autoritet, a njega će joj bez sumnje dati Antikrist, koji će u to vrijeme vladati svijetom.

VIDI OVO: Tko je Babilonska Bludnica koja sjedi nad vodama velikim?

Stihovi 2–3 opisuju bludnicu kao preljubnicu s „kraljevima zemaljskim“, što se odnosi na utjecaj lažne religije među svjetskim vladarima i utjecajnim ljudima. Spominjanje da su se opili vinom bluda njezina odnosi se na one koji su opijeni moći koju primaju od obožavanja lažnog boga lažne religije.

Sotona često zarobljava one čija ih pohlepa za moći odvlači od štovanja pravoga i živoga Boga. Savezi skovani u okviru krive religije ujedinit će crkvu i državu kao nikad prije.

Protivnici svjetske religije bit će ubijeni

Stih 6 opisuje bludnicu kao „pijanu od krvi svetih“ i krvi onih koji svjedoče o Isusu. Bilo da će ih Antikrist mučiti ili sustavno izgladnjivati, vjernici koji su na zemlji za vrijeme nevolje iskusit će gnjev bludnice i njezinog izvora moći, Antikrista.

Oni koji se protive svjetskoj religiji bit će ubijeni, a oni koji se odbiju klanjati Antikristu prihvaćanjem žiga neće moći kupovati niti prodavati, što će opstanak učiniti veoma teškim (Otkrivenje 13,16-17).

VIDI OVO: Tko je Antikrist?

Na kraju će bludnica izgubiti naklonost Antikrista, koji će htjeti primiti štovanje svijeta samo za sebe. Antikrist neće dijeliti obožavanje od strane svijeta s prorocima i svećenicima krive religije, bez obzira koliko mu podložni ili laskavi bili.

Nakon što Antikrist svojim čudesnim povratkom iz mrtvih zadobije zapanjujuću svjetsku pažnju (Otkrivenje 13,3.12.14), okrenut će se lažnom religioznom sustavu i uništiti ga, uspostavljajući sebe kao Boga. Isus nam govori da će prijevara biti tako velika da kada bi to bilo moguće, čak bi i izabrani bili zavedeni (Matej 24,24).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Aleksandar J.

NAJNOVIJE!