Zbog čega Bog ne uslišava molitve?

Sagledamo li Pismo u cjelini, vidimo da ne dobivamo uvijek ono što smo tražili.

Nepokajani grijeh predstavlja prepreku između nas i Boga: ”Ne, nije ruka Jahvina prekratka da spasi, niti mu je uho otvrdnulo da ne bi čuo, nego opačine vaše jaz otvorile između vas i Boga vašega. Vaši su grijesi lice njegovo zastrli, i on vas više ne sluša.” (Iz 59,1-2). Bog nikada nije obećao uslišiti molitve nepravednika. On milostivo može uslišiti molitvu nevjernika, ali nemamo pravo to očekivati od Njega.

Kad ljudi govore: ”Mislim da me Bog ne sluša i da nitko ne mari”, prvo što ih trebamo pitati jest jesu li prihvatili oproštenje u u Isusu Kristu. Prije uslišanja molitve moramo otkloniti prepreku između nas i Boga.

Naše zajedništvo s Bogom može biti nagrđeno grijehom ili nešoslušnošću, bez obzira što smo kršćani. Ivan je napisao: ”Ljubljeni, ako nas savjest ne osuđuje, imamo sinovsko pouzdanje u Boga. I što god ga zamolimo, primamo od njega, jer vršimo njegove zapovijedi i činimo što je njemu ugodno.” (1 Iv 3,21-22). Ako so svjesni da živimo u nekakvom gijehu ili neposlušnosti prema Bogu, moramo to priznati i odbaciti kako bi se naše prijateljstvo s Bogom obnovilo i kako bismo mu ponovno pristupili u pouzdanju.

Naš motiv također može biti prepreka za uslišenje molitvi. Neće svaka molitva za novim porscheom biti uslišana. Jakov, Kristov brat je napisao:

”Želite, i nemate? Tada ubijate. Strastveno žudite, i ne možete postići? Tada se borite i ratujete. Nemate jer ne molite. Molite, ali ne dobivate, jer molite s grešnom nakanom: da to potrošite u svojim požudama.” (Jak 4,2-3)

Ponekad su molitve neuslišene jer tražimo ono što nije dobro za nas. Bog nam je obećao dati samo ”dobre darove” (Mt 7,11). On nas ljubi i zna što je najbolje za nas. Zemaljski otac ne daje uvijek svojoj djeci sve što ištu. Ako bi petogodišnjak tražio svojega oca oštri nož za igru, otac, ako je dobar otac, sigurno će reći: ”NE!” Bog će i svojoj djeci reći: ”Ne” ako traže ono što nije dobro za njih, za nas ili druge ljude, izravno ili neizravno, trenutačno ili u konačnici.

Odgovor na našu molitvu će biti ili ”da”, ”ne”, a ponekad ”čekaj” za što bismo trebali biti izuzetno zahvalni. Ako bi nam molitva ostala neuslišena, nikada više ne bismo molili. Propovjednik Martyn Lloyd – Jones je rekao: ”Zahvaljujem Bogu što mi ne uslišava sve što ga molim… Iskreno mu zahvaljujem što mi Bog nije ispunio određene molbe i što je mnogo puta zatvorio vrata pred mojim željama.” Svaki će dugogodišnji kršćanin cijeniti ovo iskustvo. Ruth Graham (supruga Billya Grahama) rekla je slušateljstvu u Minneapolisu: ”Bog nije uvijek odgoviro na moje molitve. Jer da jest, onda bih se nekoliko puta udala za pogrješnoga čovjeka. Ponekad nećemo znati zašto je Božji odgovor na naše molitve bio negativan.”

Zato stoji obećanje u Bibliji da će samo određene molitve biti odgovorene. Primjerice, Ivan je napisao: ”Ovo je sinovsko pouzdanje koje imamo u nj da nas uslišava ako što molimo po njegovoj volji.” (1 Iv 5,14). Upoznavajući Boga, sve više upoznajemo Njegovu volju i naše će molitve biti uslišenije.

Autor: Nicky Gumbel; prema poglavlju iz knjige ”Životna pitanja”

NAJNOVIJE!