Često se sukobljavate s drugima? Ovi biblijski savjeti vam mogu pomoći

Kada je u pitanju sukob u odnosima, Ken Sande kaže da zapravo postoje samo tri vrste ljudi: oni koji se pretvaraju da su mirotvorci, oni koji narušavaju mir, te pravi mirotvorci.

Oni koji narušavaju mir su oni koji su ponosni i prvi započinju. Ako nije po njihovom, onda eksplodiraju, dovode do eskalacije sukoba poput ulja koje se dodaje na plamteću vatru.

Oni koji se pretvaraju da su miroljubivi izbjegavaju sukob i ne govore ništa, te zbog straha pokušavaju pomesti sukob pod tepih.

Nijedno od ovih načina nije pohvalno niti zdravo.

Mirotvorci vide sukob kao zadatak, a ne incident. Oni pristupaju problemu s poniznošću, razboritošću i tražeći mudrost od Boga (Jakovljeva 3,17-18). Oni ne stvaraju paniku, ali se također niti ne skrivaju. Oni očekuju sukob, prihvaćaju priliku da na biblijski način riješe problem, te usred teških vremena imaju potrebu za žurnim održavanjem jedinstva.

Nedavno sam razmatrao raznovrsne relacije unutar mog života. Nikad nisam ignorirao sukob u svom životu, ali dajem sve od sebe, koliko je to do mene, da bih bio u miru s drugima (Rimljanima 12,9-21). Pitao sam se kako bi to izgledalo da sam mirotvorac u određenim situacijama i odnosima?

Postoji li netko u vašem životu prema kome gajite gorčinu ili netko koga ste duboko povrijedili? Želim vas izazvati da maknete svoj pogled s tuđeg grijeha i usmjerite svoj fokus prema sebi u vertikalnom položaju prema Bogu (Psalam 139,23-24).

No, Biblija nikada ne tretira samo simptome… svi smo pokušali kontrolirati svoju ljutnju ili umiriti nečiju tuđu ljutnju dajući im trenutak naše pažnje – ali Biblija ide i dublje od toga. Da bi se izliječilo ono što je bolesno ili slomljeno, obično je jedini način taj da se dođe do izvora, traži istinsko iscjeljenje, te postigne vertikalan odnos s Bogom.

Izvor sukoba

Pretpostavljam da volite kad Bog odgovori na vaša najdublja pitanja, zar ne?! Hej, zašto se uopće svađamo? Zašto se jednostavno ne možemo slagati? Razmislite o ovom odlomku iz Jakovljeve 4,1-12, koji pogađa u srž problema.

„Odakle dolaze ratovi i borbe među vama? Nije li odavde: od vaših požuda koje vojuju u vašim udovima? Žudite i nemate; ubijate i hlepite, i ne možete zadobiti; borite se i ratujete, a ipak nemate, jer ne ištete. Ištete, a ne primate; jer opako ištete da u svojim požudama potrošite. Preljubnici i preljubnice, ne znate li da je prijateljstvo svijeta neprijateljstvo s Bogom?…“

Što možemo naučiti o sukobu iz ovog odlomka?

Božja Riječ donosi neke vrlo jasne razloge zašto nismo u stanju odložiti svoje stavove i dobro se slagati s drugima koji su različiti od nas.

  • Neprijatelj je u nama: Ranije u ovom odlomku vidimo da je sukob motiviran iznutra prije nego se manifestirao prema van (vaše sebične strasti su razlog radi kojeg se najčešće borite… čak i dobre želje imaju način kako da se pretvore u zahtjeve!)
  • Ne radi se samo o tome što želimo, već koliko to želimo: Za čim žudite? Ispunite praznu crtu: „Kad bih samo imao/la_______¬_, to bi mi donijelo sreću?“ Ovo je mjesto početak izgradnje vašeg idola. Dakle, razmislite o ovih četiri uznapredovala koraka sebičnih želja:

To želim jako – to može biti dobra želja ili zla želja (mislite kako nije uvijek grešno željeti… u ovom trenutku Bog još uvijek može biti prisutan, ali kraljevstva se počinju sudarati).

To trebam odmah – to vas sada posjeduje (vodi vas ka grijehu jer tražite od nekoga ili nečega da ispuni ono što samo Krist može… mislite kako Bog ne može ispuniti ovu potrebu, ili neće…onda ćete to vi).

To zaslužujem – to vas sada kontrolira (pravo na grijeh stvara ubojite misli i osjećaje ukoliko je želja blokirana… mislite kako Bog želi da budete sretni ili je to u najboljem slučaju vaša primisao).

To ćeš mi dati ili ću te kazniti – sada ste iznevjereni (čak ćete povrijediti one koje volite ako ne ispune vaše zahtjeve… je li Bog uopće prisutan u vašem životu u ovom trenutku?).

Ovo su još tri istine iz ovog odlomka:

  1. Naš pogled moramo preusmjeriti na naš vlastiti grijeh! (pokušavate li promijeniti nekoga drugoga?) Kad bi ona samo… Kad bi on prestao…
  2. Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost: poniznost prema Bogu mijenja svijet (jeste li se već pokajali, tugovali radi grijeha i prestali doprinositi svađi?)
  3. Nastavite hodati u pokajanju, a ne u osudi (je li se uvukla ljutnja ili gorčina… i učinila vas sucem, a ne vršiteljem Zakona?)

Time smo ispravno postavili problem, ali milost Božja još je veća! Druga polovica poglavlja nas uči da se istinski pokajemo i okrenemo Gospodinu kako bismo mogli biti mirotvorci u sukobu. Razmotrite stihove 7-10 kao izlaz iz sukoba sa vaše strane, te vaš ulazak u milost Božju.

Sedam koraka za izlazak iz ovog sebičnog ciklusa g sukoba na osobnoj razini:

  1. Pokorite se Bogu – što vas drži daleko od Njega?
  2. Oduprite se đavlu – što Mu to trebate predati?
  3. Približite se Bogu – radi čega se skrivate ili bježite od Njega?
  4. Očistite svoje ruke – koje izvanjsko ponašanje trebate promijeniti?
  5. Pročistite svoja srca – koji unutarnji stav trebate promijeniti?
  6. Ražalostite se, i tugujte, i plačite – u čemu to ljudi trebaju vidjeti Božju žalost?
  7. Ponizite se – u čemu trebate priznati da ste u krivu i tražiti oprost?

Zapamtite, oni koji su u Kristu pozvani su da budu mirotvorci. To od nas zahtijeva ustrajnost u tome kako da se u miru odnosimo prema sukobima.

Izvor: Biblestudytools.com; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!