Koja bi razina intimnosti trebala biti prije braka?

Kršćani moraju znati koja je razina intimnosti prije braka. Biblija jasno govori što nije dozvoljeno prije braka.

Ograničava li Biblija količinu i način intimnosti koju bi muškarci i žene trebali imati prije braka? Ako da, koje su to granice?

Svetost braka

Hebrejima 13,4 “Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog.”

Autor ili autori poslanice Hebrejima nam govore da je brak časna institucija i da je stvorena od Boga (Post 2,24). Čovjeku je rečeno da ostavi svoju obitelj i da prione uza svoju ženu…da ostavi i prione. Dvoje postaju jedno te su oni kao jedno tijelo. To je tajanstvena simbolika Zaručnika, Isusa Krista i Zaručnice Kristove, crkve. Ovo dvoje zajedno se udružuju i postaju jedna obitelj. Isto kao što se muškarac i žena trebaju udružiti za život, tako se također za sva vremena trebaju udružiti crkva i Krist. Obećana odnosno zaručena Kristova Nevjesta treba se predstaviti Zaručniku kao čista djevica. Isto tako, žena se treba udružiti s muškarcem koji će postati njezin muž, a muškarac se treba udružiti sa ženom i postati njegova nevjesta. Oboje trebaju ostati vjerni i odani jedno drugome. U židovskoj tradiciji, čim bi se muškarac i žena zaručili, to bi ustvari bio ugovorni ili zavjetni sporazum koji se ne može raskinuti. Oni bi se obvezali jedno drugome čak i prije braka. Na isti način, muškarac i žena trebaju ostati časni i suzdržati se od seksualnog prijestupa prije braka.

Nema seksa prije braka

Biblija je savršeno jasna u tome da ne bi trebalo biti spolnog odnosa prije braka. Nigdje u Bibliji ne postoje iznimke, pa čak i ako su muškarac i žena zaručeni te trebaju stupiti u brak, za njih je grijeh ako imaju predbračni seks. Biblija ne daje dopuštenje niti postoji tolerancija za seks u bilo koje vrijeme prije njihovog braka. Učiniti prijestup u ovome rezultirati će Božjim gnjevom nad njima oboje te nitko neće ostati bez krivnje ako je seks uključen prije nego je par zakonitim brakom zakonski sjedinjen pred Bogom. To je način koji je Bog osmislio i to je jedan od najozbiljnijih grijeha koji postoje, čak i kada je par koji prakticira seks prije braka zaručen.

Nema seksa prije braka
Foto: Pexels

Izvanbračna zajednica: Recept za katastrofu i razvod

Nažalost, čak i neki kršćani, crkve, kršćanski savjetnici i pastori okreću glavu na drugu stranu ili odbijaju osuditi parove koji žive zajedno prije braka. Naime, stopa razvoda se znatno povećala. Kanadska opća društvena anketa 1990. pokazala je da se u samo 5 godina (do 1995.) razišlo 63% parova koji su živjeli zajedno prije braka, dok se razvelo samo 33% njih koji su čekali do braka da bi živjeli zajedno. To znači da se u Kanadi u to vrijeme stopa razvoda udvostručila s obzirom na one koji su prakticirali divlji brak (živjeli zajedno) prije nego su se oženili. Današnji statistički podaci su čak i veći. Sociolog Neil Bennett sa Sveučilišta Yale je izvijestio da je 80% veća vjerojatnost da će se žene iz izvanbračnih zajednica razići ili razvesti za razliku od žena koje nisu živjele sa svojim supružnicima prije braka.

PROČITAJTE: Smije li par živjeti zajedno prije braka?

Osim toga, Biblija kaže vjernicima: “svake se sjene zla klonite!” (1 Sol 5,22), čak i ako živite zajedno, a ne činite ovaj grijeh. Zamislite ljude iz vašeg susjedstva koji nisu kršćani, a vide dvoje ljudi koji ispovijedaju da su kršćani, a odlučili su živjeti zajedno. Možete li zamisliti što će susjedi o tome misliti, premda ne griješite bludno? Također, ovo je preveliko iskušenje za takve parove koji žive zajedno. Samo gledanje muškarca ili žene s požudom Isus je poistovjetio s preljubom u srcu (Mt 5,27-28), tako da bi bilo gotovo nemoguće živjeti zajedno, a nikada ne upasti u kompromitirajuće situacije u kojima par mora dijeliti dom, osobito kupaonicu.

Nema seksa izvan braka

1. Korinćanima 6,15-20 “Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto! Ili zar ne znate: tko uz bludnicu prione, jedno je tijelo? Jer veli se: Bit će njih dvoje jedno tijelo. A tko prione uz Gospodina, jedan je duh. Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!”

Nema sumnje da Pavao govori vjernicima, te onima koji su u braku i izvan braka, a svaki seks izvan ili prije braka je isto što i prianjanje uz bludnicu jer “dvoje će biti jedno tijelo”. Osoba koja ima seks izvan braka nije ništa manje od bludnice, te postaje jedno s bludnicom, a nijedan vjernik ne bi smio ovako griješiti jer je naše tijelo hram Duha Svetoga i nismo svoji, već smo “kupljeni otkupninom”, a ta je otkupnina iznimno skupa; plaćena krvlju Jaganjca Božjega. Trebamo “proslaviti Boga u svom tijelu”. Ovaj grijeh je protiv tijela same osobe, za razliku od drugih grijeha koji su “izvan tijela”, što znači da je ovo teški grijeh koji razara hram Božji (tijelo).

PROČITAJTE: 4 razloga zašto Bog zabranjuje seks izvan braka

Bog nam je zapovjedio: “da se suzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoje tijelo posjedovati u svetosti i poštovanju, a ne u pohotnoj strasti kao pogani koji ne poznaju Boga, pa time ne prikraćivati i varati svoga brata. Jer Gospodin je osvetnik za sve to, kao što vam već rekosmo i posvjedočismo. Bog nas, doista, nije pozvao na nečistoću, nego na svetost.” (1 Sol 4,3b-7). “Suzdržavati se od bludnosti” znači ne počiniti seksualni blud izvan ili prije braka “jer Gospodin je osvetnik za sve to”. To znači da se Bog na ovo ljuti, te će se osvetiti odnosno na najstroži način korigirati one koji čine ovaj grijeh.

Granice u predbračnoj intimnosti

Nema ništa grešno u tome da se zaručeni parovi ljube ili drže za ruke, ali sve što je više od toga ne vodi ničemu dobrom. Kada se dodirujemo, milujemo ili mazimo na način koji nije dozvoljen nevjenčanim parovima, dovodimo se u situaciju iskušenja da odemo još i dalje od toga. Ljudske strasti je same po sebi jako teško kontrolirati, uključujući seksualne misli, tako da dodavanje ovog iskušenja samo može mnogo lakše dovesti do počinjenja seksualnog nemorala. Time se također iskorištava druga strana, jer kad se to dogodi, zapravo koristite neudatu osobu kako bi zadovoljili vlastite seksualne želje za svoje trenutno zadovoljenje. Pavao kaže: “Neoženjenima pak i udovicama velim: dobro im je ako ostanu kao i ja. Ako li se ne mogu suzdržati, neka se žene, udaju. Jer bolje je ženiti se negoli izgarati.” (1 Kor 7,8-9). Ono što Pavao zapravo kaže je da ako osoba ne može kontrolirati svoju seksualnu strast jer “izgara”, bolje je za nju da se ženi, udaje jer onda je biblijski opravdano imati seks…i to je u granicama braka. Dakle, ako “ne možete vježbati samokontrolu”, onda se “trebate ženiti, udavati”.

Zaključak

Bog neće oprostiti onima žive u bludnosti prije i izvan braka. Bog je osvetnik za one koji čine takvo što. Bog se na to ljuti, a nitko ne želi da se Bog na njega ljuti. To uopće ne može proći dobro. Stopa razvoda je skoro utrostručena ukoliko par živi zajedno prije braka, tako da nema nevinih strana, jer je kušnja za grijeh prevelika da bi se s njom nosili, a osim toga, ako nešto u svojoj pojavi izgleda zlo, čak i ako nema seksa, naše svjedočenje za Krista uvelike može štetiti našom vanjštinom, jer čak i pogani (nespašeni) prepoznaju da je to pogrešno. Nijedan se vjernik nikada ne bi trebao sjediniti s nevjernikom, zato što će jaram nejednakosti samo doprinijeti slamanju srca ili povećati vjerojatnost da će se par razvesti (2 Kor 6,14). Svaka razina intimnosti je ispravna unutar braka, no to nije slučaj s onima koji nisu u braku. Nitko ne bi trebao upropaštavati hram Duha Svetoga, zato što ustvari time postaje jedno s bludnicom, a Bog je osvetnik za one koji takvo što čine.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!