METODA KOJA DJELUJE: Evo što treba učiniti kada dijete cvili

Jedno od moje djece koje ima pet godina uspjelo je zanovijetanje dovesti do razine umjetnosti. Mogli bismo ući u tvornicu čokolade Willija Wonke u kojoj se nalazi Wii, Chuck E. Cheese u kojem se nalaze i svi njegovi prijatelji i djed i baka, ali moj sin bi bez problema mogao pronaći nešto što ne bi bilo kao što je on očekivao.

Jedna mama me nedavno pitala imamo li i mi u obitelji problema sa zanovijetanjem i nezahvalnošću kao i oni. Uf, definitivno. Ali iskreno rečeno, moj sin nije jedini u obitelji tko ima problema sa nezahvalnošću i prigovaranjem. Nažalost, moram se pitati koliko je toga pokupio od svoje majke. To nije nešto što biste mogli primijetiti osim ako živite sa mnom. To je više nešto što se vidi na rendgenskim snimkama. Vidjeli biste moj problem da možete vidjeti moje srce.

Nedavno sam pročitala knjigu One Thosusand Gifts (Tisuću darova) spisateljice Ann Voskamp. Ann se kao majka šestero djece našla pred izazovom da pronađe 1000 stvari na kojima je zahvalna. Tako sam i ja izvukla blok i počela sastavljati svoj vlastiti popis.

Ovo nisam predvidjela kada sam se upustila u to: češljanje kroz dana kako bih pronašla stvari na kojima sam zahvalna počelo mijenja način na koji gledam na svijet. Miče moje oči sa stvari koje ne idu kako bih ja željela – ili čak sa obeshrabrenja i stvarnih problem – na darove koje Bog izlijeva, slažući ih u velike hrpe u mom životu. U suštini, to mi pomaže da odabirem radost.

Odluka da ne prigovaram je dobra vježba discipline za moja usta. Ali, kako bi promijenio moje srce, Bog je zapravo zamijenio moje prigovaranje pomogavši mi da vidim njegovu dobrotu i da ga slavim zbog toga.

Dok sam razmišljala kako pripremiti tlo za razvijanje zahvalnosti kod svoje djece, bila sam zahvalna na nekim Anninim prijedlozima. Kao dio dnevne rutine predložila je da na prozore nalijepimo ljepljive papiriće na kojima su zapisane stvari na kojima su naša djeca zahvalna. Mi smo prekrili veliku sliku u kuhinji, a djeci koja ne znaju pisati smo pomogli, ili su mogli nacrtati.

Još jedan njezin prijedlog bio je da djeca počnu pisati dnevnik zahvalnosti. Započeli smo s jednim na početku školske godine. Odgovorila sam svojeg sedmogodišnjaka od njegovog dobronamjernog inicijalnog plana od milijarde stavaka te smo ih sveli na 100 stvari na kojima je zahvalan.

Po tom pitanju, evo nekoliko prijedloga kako zamijeniti zanovijetanje i cviljenje zahvalnošću.

Kada vaše dijete počne zanovijetati i cviliti, razgovarajte o njegovom srcu. „Mislim da si sada kušan da se fokusiraš na ono što želiš. Trebaš maknuti svoj fokus sa svojih okolnosti i želja. Želim da se odlučiš fokusirati na to koliko je Bog velik i na blagoslove koje ti daje upravo sada u ovom trenutku. Možeš li prestati i razmisliti o tri dobre stvari koje ti Bog daje upravo sada. A onda ću saslušati što mi želiš reći tiho i smireno.“

Govorite o stvarima na kojima ste vi zahvalni, bilo da je riječ o malim ili velikim stvarima.

Budite konzistentni u nultoj toleranciji prema cviljenju. Dajte do znanja koje su posljedice za to i budite dosljedni kada dijete prigovara.

Neka djeca vide kako zahvaljujete konobarima, osobama koje čiste, vjeroučiteljicama i „nevidljivim“ pomagačima. Potiho ih potaknite da zahvale ljudima koji im služe. Neka vam zahvalnice budu normalni kućni projekti, uključujući one za učitelje u školi ili trenera na sportu.

Nemojte, ponavljam, nemojte davati djetetu stvari koje vas traži cvileći. Autorica Ginger Plowman svojoj djeci nudi mogućnost da se ponovo vrate nakon dvije minute i zatraže istu stvar smireno, normalnim tonom glasa i pristojno.

Ja se držim savjeta koji mi je dala moja tetka: ne podižem djecu u naručje dok ne prestanu cviliti (što se razlikuje od plakanja). Inače ću ih naučiti da će cviljenjem doći od toga da ih se podigne. Umjesto toga, ovo osnažuje samokontrolu i samostalno tješenje.

Postavite si izazov zahvalnosti dok vozite. Probajte pronaći 50 stvari na kojima ste zahvalni na putu do škole plivanja ili 25 stvari na putu u knjižnicu.

Izližite djecu realnosti života u drugim dijelovima svijeta. Internetske stranice poput www.compassion.com dat će djecu dobar uvid u život izvan balona naše bogate kulture. Možete također zatražiti da vam šalju svoj besplatni časopis za djecu i primati njihov mjesečni molitveni kalendar.

Pronađite u knjižnici pa zajedno čitajte knjige o zahvalnosti. Razgovarajte s djecom kako to povezati s cviljenjem i prigovaranjem. Čitajte slikovnice koje govore o djeci koja odrastaju u siromaštvu i kako im mi možemo pomoći. Molite za djecu koja žive u tim okolnostima te zahvalite Bogu na udobnostima koje uživate.

Zajedno upamtite neke biblijske stihove koji govore o zahvalnosti (male nagrade mogu biti od pomoći). Neki od stihova s kojima možete početi su: Psalam 16,5-11; Psalam 100 i 1 Poslanica Solunjanima 5,16-18.

Piše: Janel Breitenstein; Izvor: Obiteljskizivot.com

NAJNOVIJE!