Bog ima plan za tvoj život

Bog zna što želi za tvoj život! Ima savršen plan. Iako smo kao grešnici zaslužili vječnu kaznu, Bog je preko svoga Sina isplanirao nešto predivno.

Mi ne služimo nekoj figuri na nebu, kome nije stalo do nas “malih ljudi”. Služimo Bogu koji je zainteresiran za našu dobrobit. Toliko je zainteresiran da ima detaljan plan za naše živote. U Jeremiji 1, 5 kaže: “Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih …” Bog je planirao za vas još prije vašeg rođenja.

Bog želi dobro svojoj djeci (Rimljanima 8, 28). Ova se tema ponavlja kroz Njegovu Riječ i istinita je.

Bog ima plan za tvoj život

Mrzim sve što označava “evanđelje prosperiteta”, ali često živim poput onoga koji u to vjeruje. Kada razmišljam o Božjem planu za mene, zamišljam kako ću se uskoro oženiti, izgraditi obitelj, imati još bolji posao i udobno se povući sa 65 godina. Drugim riječima, moj način gledanja na Božji plan za mene izgleda kao “američki san”.

Sve su ovo dobre stvari. Problem nastaje kada privremene stvari želimo više od samoga Boga. Često zemaljsko želi zbaciti Boga s trona našega srca.

Stvarnost je takva da su tijekom većeg dijela crkvene povijesti – i u većini današnjeg svijeta – kršćani bili teško ugnjetavani, marginalizirani i ubijani zbog svojih uvjerenja. Promatrajte živote apostola i Isusovih sljedbenika – gotovo su svi mučenici. Da se nas pita, rado bismo izbjegli njihove sudbine i živjeli lagodnim životom. No, Bog zna zašto vjernici moraju proći i kroz bolesti, gubitke, progone i razne poteškoće.

Što sve uključuje Božji plan?

Ali za vjernika je taj plan spasenje od Njegove srdžbe koju zaslužujemo. I to je doista prekrasan plan – iako smo kao grešnici zaslužili vječnu kaznu, Bog nam je preko svog Sina omogućio vječnost u Njegovom kraljevstvu. Taj plan podrazumijeva da se ne predajemo zlim željama svoga tijela, nego da se prilagođavamo Njegovoj slici.

Božji prekrasan plan za naš život je da se pokajemo, vjerujemo u Njega i borimo se protiv grijeha uz pomoć Duha Svetoga. Božji prekrasan plan za naš život je trezven razum, seksualna čistoća i da živimo “ne kao ludi, nego kao mudri” (Efežanima 5, 15-16). Božji plan je da se On može najviše proslaviti u nama tako što ćemo biti pokorni Njemu i prihvatiti sve što dopušta u naš život. U konačnici, koliko god možda trenutno ne razumijemo, sve je za naše krajnje dobro.

Kao kršćani znamo da istinska sreća – divan život – proizlazi iz istinskog predanja.

Što sve uključuje Božji plan?
Foto: Pexels

Naša istinska nada i vječna budućnost

Naša prava nada i vječna budućnost ne počivaju na vremenitim stvarima. Kako je On strpljiv, tako bismo i mi trebali biti strpljivi, živjeti ovdje i sada ne poput onih koji nemaju nade, već poput onih koji su otkupljeni Božji narod.

Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo. (Efežanima 2, 10)

Istina je da nam Bog daje slobodu da u životu idemo putem koji želimo – ali Bog je stvorio svakog od nas s jedinstvenom svrhom i savršenim planom za naše živote. Daje svakome od nas posebne darove i talente za određena životna zvanja. Ovi darovi, u kombinaciji s našim osobnostima i željama našeg srca, čine nas podobnima za svrhu za koju nas je Bog stvorio.

Ako slijedimo vlastite snove, a u njih ne uključimo Boga i Njegovu Riječ, iznutra ćemo se osjećati prazno, frustrirano i razočarano. Ako smo u zajedništvu u s Bogom i tražimo Njegovo vodstvo za naše živote, otkrivamo slobodu i radost koja proizlazi iz življenja života za koji nas je On stvorio.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!