Sotona se boji čak i male vojske onih koji su u vjeri opasani za borbu. On se krije pred onima koji su na nogama, spremni oduprijeti mu se. A zbog toga što vas se boji, namjera mu je neutralizirati vaš borbeni duh.

Đavao to čini pokušavajući vam preplaviti um poražavajućim, dekoncentrirajućim i strašnim mislima koje stvaraju nepovjerenje i sumnjaju u Božju silu. On će vikati u vaš um i duh: “Nema više koristi boriti se. Preslab si od svojih osobnih bitaka. Nikada nećeš postati pobjednik. Sile pakla prevelike su da bi se pobijedile. Opusti se, dakle. Ne moraš više biti tako žestok u vezi s bitkom.”

Ljubljeni, čitava njegova strategija je da skinete oči s pobjede na križu. On želi da skrenete pogled na svoju slabost, na svoj grijeh i na svoje nedostatke te zbog toga pojačava vrućinu vaših sadašnjih problema i trpljenja. On želi da povjerujete da niste dovoljno jaki da idete dalje. Ali ne radi se o vašoj snazi, nego o Isusovoj.

Činjenica je da ćemo svi biti u bitki dok ne umremo ili dok se Isus ne vrati. Možemo primiti razdoblja mira, razdoblja odgode, ali dokle god smo na ovoj zemlji, uključeni smo u duhovno ratovanje. Tim bitkama jednostavno nema kraja. Zbog toga je Pavao rekao da nam je Isus dao tako jako oružje da obara utvrde. Opremljeni smo oružjem koje sotona ne može podnijeti: molitvom, postom i vjerom.

Neki kršćani tako su se usredotočili na svoju bol ili kušnju da su se pomirili s njom. Kad sretnete takve vjernike, jedina stvar o kojoj mogu pričati jest njihova borba. Nikada ne čujete nikakvo spominjanje pobjede koju je Krist za njih zadobio.

Neka nikada ne bude tako s narodom Božjim! Za nas je došlo vrijeme da skinemo oči sa svojim trenutačnih nevolja. Moramo skinuti pogled s naših kušnji i usredotočiti ih na Zapovjednika ovoga rata. Isus drži ključeve za sve pobjede i on nam je obećao: “Snabdio sam vas sa svakim oružjem potrebnim za bitku. I spreman sam i voljan dati vam snagu u vrijeme slabosti.”

U Postanku 15, Bog je sklopio slavni savez s Abrahamom. Poučio je ovoga patrijarha da uzme junicu i kozu i rasiječe ih na dvoje. Zatim je trebao uzeti grlicu i golubića i položiti ih na zemlju, glavom do glave. Abraham je učinio kao što je bio poučen, ali dok su ta stvorenja ležala krvareći, strvinari su se počeli obrušavati na lešine. Iznenada je Abraham osjetio kako se na njega spušta strašna tama. Što je bila ta tama?

Bio je to sotona u panici. Vidite, đavao je načuo savez koji je Bog sklopio s Abrahamom. Gospodin je obećao učiniti Abrahama silnim narodom i zauvijek blagosloviti njegovo potomstvo. Štoviše, Bog je zajamčio dati Abrahamu kanaansku zemlju. Ovo posljednje obećanje raspirilo je sotoninu zavist. Kanaan je bio đavolji teritorij, zemlja idolopoklonika, njegovo demonsko uporište na zemlji. A sad je Bog govorio da će doći Abrahamovo potomstvo i oduzeti mu ga.

Ljubljeni, kad uđete u savez s Gospodinom, on vam govori dobre stvari. On obećava: “Sačuvat ću te od pada i predstaviti besprijekornim pred Očevim prijestoljem.” “Tim nas je obdario skupocjenim i najvećim obećanim dobrima, da po njima, umaknuvši pokvarenosti koja je zbog opake požude u svijetu, postanete dionici božanske naravi” (2 Pt 1,4).

Što mislite, kako sotona reagira kad vidi da se sve to događa u vašem životu? Kad svoj život predate Isusu, najprije vidi kako slavna obećanja Novoga saveza postaju vaša. To đavla baca u ljubomorni bijes. Onda vidi vašu čvrstu odluku da idete s Gospodinom čitavim putem. U toj točki, samo je jedan način na koji može reagirati: sav se pakao uspaničari!

Sotona prepoznaje da se u potpunosti pouzdajete u Isusovu “žrtvenu krv” da se ona pozabavi vašim tjelesnim željama i usmrti ih. I zna da to znači da je njegovo kraljevstvo mraka sada izazvano. Zbog toga šalje lešinare da pokušaju proždrijeti vašu žrtvu. Što su ti lešinari? To su misli rođene u paklu koje dolaze da vas muče i navedu da ispitujete Kristovu vjernost za vas.

Sve što je potrebno jest jedan kršćanin molitve i vjere da prodrma same temelje pakla. A ako je to istina za vas, onda možete osjećati napade lešinara, poslanih od sotone kako bi vas naveli da posrnete.

Poznajem mnoge odane vjernike koji upravo sada vode duboku bitku osjećaja nesigurnosti. Svakodnevno se bore s osjećajem nedostojnosti. I pitaju se: “Da sam stvarno vjeran, ne bih čitavo vrijeme bio toliko uznemiravan, ne bih bio tako neučinkovit u svjedočenju i tako bez ikakvih financijskih sredstava.” Ne, sve je to djelo lešinara iz pakla koji dolaze da ukradu žrtvu.

Autor: David Wilkerson

IZVORSermons.worldchallenge.org