Kada je sunce stajalo mirno

Jeste li ikada poželjeli da dan potraje zauvijek, da noć nikada ne dođe i da nikada ne morate otići na spavanje?

Jeste li znali da tijekom ljeta na Arktičkom krugu postoje dani kada sunce nikako ne zalazi?

Tako je, sunce nikada ne zalazi i vrijeme noći ne dolazi ponekad čitav dan! Nažalost, većina nas ne živi nigdje u blizini Arktika, i to nikada nećemo doživjeti. No, Bog je to omogućio Izraelu kada im je bilo potrebno.

Ovaj smo tjedan čitali Jošuu 10,8-14.

U Jošui 10,1-7, pet kraljeva i njihove vojske pripremaju se za borbu protiv grada po imenu Gibeon. U 9. poglavlju, Gibeon je sklopio savez s Izraelom, stoga su pozvali Izrael da im pomogne u borbi protiv tih 5 vojski.

Jošua je došao pomoći stanovnicima Gibeona, i također pobijediti te vojske kako bi im bilo lakše dalje osvajati Obećanu zemlju i uništavati sve više gradova. U 8. stihu 10. poglavlja, Bog govori Jošui i cijelom Izraelu: „Ne boj ih se, jer sam ih predao u tvoje ruke; nitko od njih neće opstati pred tobom.“

Bog je obećao Jošui da će pobijediti u borbi, jer se Bog bori za Izrael.

Kakvu samo prednost Izrael ima, uz Boga na njihovoj strani!

Nakon što borba počne, Bog baca druge vojske u paniku, i oni bježe od Izraela. Dok bježe, Bog šalje ogromno kamenje s neba, ubivši više ljudi iz te vojske nego Izrael u borbi!

Možda mislite da je to ludo, ali postaje još luđe u stihovima 12-13, kada Jošua traži Boga da zaustavi sunce od zalaska čitav dan, kako bi Izrael mogao pobijediti svoje neprijatelje.

Stih 14 sažima ovo najbolje kad kaže: „Gospod se borio za Izrael.“

Kakva odlična priča o Bogu koji pomaže svom narodu da pobijedi neprijatelje. No, kako se ovo odnosi na nas danas?

Odgovor se nalazi u Luki 23.

U Luki 23 vidimo priču o Isusovom raspeću. Baš kao što sunce nije zašlo onda kada je trebalo u Jošui 10,12-13, sunce je zašlo onda kada nije trebalo u Luki 23,44-45.

U trenutku kada je Isus umro, sunce je prestalo sjati usred dana, a prema Mateju 27,51-53 bio je također veliki potres, i mnogi su mrtvaci oživjeli. Isto kao što je sunce koje se zaustavilo na nebu dalo Izraelcima pobjedu u knjizi Jošua, sunce koje je zašlo usred dana u Luki 23 dogodilo se u trenutku Isusove smrti i donijelo nam najveću pobjedu ikada.

Luka 23 nam daje najsnažniju, najveću priču u čitavoj Bibliji.

Isusova smrt umjesto nas pokazuje nam Božju savršenu ljubav i daje nam pobjedu nad našim grijesima i novi život u Kristu.

Ako ste prihvatili Isusa kao svog Gospodina i Spasitelja, možete biti uvjereni da će vam Bog dati pobjedu nad vašim najvećim neprijateljem, grijehom.

Samo mu priznajte svoj grijeh.

Biblija kaže u 1. Ivanovoj 1,9: „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde.“

Bog će vam dati pobjedu nad grijehom u vašem životu ukoliko ste vjernik; sve što trebate učiniti jest priznati i tražiti Njegovu pomoć.

No, ako nikada niste prihvatili Isusovo spasenje za vas na križu, nikada nećete imati pobjedu niti biti u stanju doći u nebo. Umjesto toga, bit ćete rob grijeha i završit ćete u paklu zauvijek nakon što umrete.

Prvo morate vjerovati da je Isus umro za vas i uskrsnuo, i da je Sin Božji. Potom morate priznati da ste griješili protiv Boga i pokajati se za taj grijeh, tražeći od Boga oprost i predajući Isusu kontrolu nad vašim životom, uz odluku da ćete živjeti za Boga uz Njegovu pomoć.

Nakon što to učinite, moći ćete imati pobjedu nad svojim grijehom!

Kakva je utjeha znati da nas Gospodin ljubi i da nam želi dati pobjedu u našem životu!

Možemo biti uvjereni da ako ga samo tražimo, Bog će nam dati snagu da se odupremo iskušenju i budemo pobjednici nad našim najvećim neprijateljem, grijehom.

Izvor: Goodmorningguys.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!