Znanstvenici su uspjeli pročitati drevni biblijski svitak i otkriti tajnu staru 2000 godina

Prije gotovo pola stoljeća, arheolozi su u kovčegu pronašli spaljeni, drevni svitak, bilo je to u sinagogi na zapadnoj obali Mrtvog mora. Grumen karboniziranog pergamenta nije se mogao niti otvoriti, niti pročitati. Znanstvenici su ga mogli jedino očuvati u nadi kako će se jednog dana pojaviti nove tehnologije pomoću kojih će se moći pročitati što na svitku piše.

Na Sveučilištu Kentucky, računalni znanstvenici upravo su usavršili takvu tehnologiju, piše The New York Times. Stručnjaci su, u suradnji s biblijskim učenjacima iz Jeruzalema, uspjeli pomoću računala razmotati digitalnu sliku svitka. Ustanovili su da se na njemu nalazi fragment identičan Masoretskom tekstu hebrejske biblije, koji je star oko 2000 godina.

Tekst, koji je rekonsturiralo računalo iz digitalne slike neotvorenog svitka, je nevjerojatno jasan i čitak. Dok je pozadina svitka crna i oštećena. “Ni u najluđim snovima nismo se nadali da će nešto od svega ispasti”, rekla je voditeljica Projekta svici Mrtvog mora, Pnina Shor, čiji projekt djeluje pri Izrelskoj upravi za antikvitete. Učenjaci kažu kako ova nevjerojatna, nova tehnika može omogućiti da se pročitaju i ostali svici koji su toliko lomljivi da ih je nemoguće odmotati.

Prva dva poglavlja Levitskog zakona

Sadržaj svitka su prva dva poglavlja Levitskog zakonika, sadrži suglasnike, rani hebrejski tekstovi nisu sadržavali samoglasnike. Ono što je napisano identično je Masoretskom tekstu, mjerodavnoj verziji hebrejske biblije, koja se često koristi kao baza za prijevode Starog zavjeta u protestantskim biblijama. Svici pronađeni na obalama Mrtvog mora pisani su vrlo sličnim verzijama kao i Masoretski tekstovi, s vrlo malo razlika.

Tekst u svitku koji je pronađen u iskopini Ein-Gedi prije nekoliko desetljeća nema niti jednu razliku, tvrdi Emanuel Tov, stručnjak za svitke s Mrtvog mora na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. “Nikad nismo pronašli nešto ovako frapantno, ovo je najraniji dokaz identične forme srednjevjekovnog teksta”, rekao je dr. Tov.

Stručnjaci tvrde kako je zahvaljujući novoj metodi moguće pročitati i druge drevne svitke, kako one s obale Mrtvog mora tako i 300 pougljenih iz Ercolanea, grada podno Vezuva, koji je uništen u erupciji 79 godine nakon Krista, piše Telegram.hr.

NAJNOVIJE!