TAJNA BETLEHEMSKE ZVIJEZDE: Što se to pojavilo na nebu iznad Betlehema?

Prema evanđelju po Mateju, neko vrijeme nakon što je rođen Isus, mudraci, ili kraljevi, s istoka su došli u Jeruzalem kako bi saznali: „Gdje je novorođeni kralj Židova? Vidjeli smo njegovu zvijezdu na istoku pa smo mu se došli pokloniti.“ (Matej 2,2).

Grant Mathews, profesor teoretičke astrofizike i kozmologije na Sveučilištu Notre Dame, proveo je posljednje desetljeće analizirajući povijesne, astronomske i biblijske podatke kako bi otkrio tajnu iza fenomena zvijezde koja je najavila Isusovo rođenje.

Astronomi, povjesničari i teolozi se pitaju o tajni božićne zvijezde već godinama“, rekao je Mathews u izjavi: „Gdje i kada se pojavila? Kako je izgledala? Od milijarde zvijezda, koja je od njih sjala tako jako i tako dugo taj dan tako davno?“

Mathewsovo istraživanje potaknulo ga je na zaključak da se nije radilo o pojavi zvijezde, nego o iznimno rijetkom poravnanju planeta u 6. godini prije Krista – pojava koja se vjerojatno više neće dogoditi. Pravi datum Isusova rođenja nije poznat, ali 6. godina prije Krista je u prihvatljivom okviru.

Tijekom poravnanja, Mathews je rekao kako su se Sunce, Mjesec, Jupiter i Saturn našli u konstelaciji ovna. U ljeto te godine, Sunce bi prolazilo kroz konstelaciju tijekom ekvinocija, vremena u sjevernoj hemisferi, oko 20. ožujka, kada su dan i noć jednake duljine.

Mudracima, pojava Jupitera i mjeseca mogla je značiti rađanje vladara s posebnom sudbinom. A Saturn u poziciji ovna mogao se protumačiti kao simbol novog života.

Poravnanje se zbilo u ovnu, koji je čest simbol Palestine što objašnjava putovanje u Jeruzalem.

„Mudraci bi tu pojavu vidjeli na istoku i protumačili bi ju kao simbol kraljevskog rođenja u Judeji.“, rekao je Mathews.

Kada je Mathews dovršio izračune, shvatio je da se takvo poravnanje planeta neće dogoditi u sljedećih 16 000 godina. Nije mogao pronaći niti jedan podatak o ponovnom javljanju poravnanja u konstelaciji bika za vrijeme ekvinocija.

Drugi su astronomi dali teorije o božićnoj zvijezdi, govoreći da je to mogao biti komet, sudar dvaju planeta, Nova, meteor ili prolazak mjeseca ispred Jupitera. Mnoge od tih teorija nisu dostatne za objašnjavanje fenomena i njegovog utjecaja na mudrace. Na primjer, kometi su često smatrani kao loši znakovi u biblijskim vremenima, asocirani su sa smrti kralja, a ne s rođenjem.

Što god da je ta pojava bila, jedna je stvar sigurna: označila je Božje djelo jedinstveno ljudskoj povijesti, napisao je astrofizičar Jason Lisle u rubrici za odgovore na blogu Genesis (Postanak): „Sasvim je logično da je Bog upotrijebio nebeski objekt kao najavu rođenja Krista budući da „Nebesa najavljuju slavu Božju“’ (Psalam 19,1).

NAJNOVIJE!