Podijeli objavu
pohlepa za novcem
Foto: Pixabay

“‘Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.’ Sve su to slušali farizeji, srebroljupci, i rugali mu se [Isusu].” (Luka 16,13.14)

Pohlepa za novcem i Bog ne spadaju zajedno. Nitko ne može robovati novcu ili imetku, a istodobno služiti Bogu. Tko tako što pokuša, ubrzo će doživjeti neuspjeh. Priča se za jednog ljubitelja životinja da je u sobi držao kameleona. Pošto se gušter pokušao bojom prilagoditi svom okolišu, kad bi se domaćin vratio kući, krenuo bi u potragu za kameleonom da vidi gdje se tog dana sakrio i koju je boju oponašao. Jedne večeri ga je našao mrtva na tepihu. Gmizavac je uzalud pokušavao istovremeno oponašati različite šare tepiha.

Postoje i kršćani slični kameleonu. Oni pokušavaju učiniti nemoguće: služiti Bogu i obožavati mamona. U gore navedenom tekstu riječ je o tome da su farizeji bili pohlepni za novcem. Tko je pohlepan ne može napuniti želudac, a tko je pohlepan za novcem, nikad ga se neće zasititi. Pjesnik Goethe je u ”Faustu” rekao: ”Novcu privlači, o zlatu ipak sve ovisi. O, mi jadni ljudi!”

Bogatstvo u biti nije zlo, ali je pohlepa za novcem zlo jer onemogućuje iskazivanje ljubavi prema bližnjemu. Možemo li postati robovi pohlepe za novcem? Svakako, jer ona nema veze s količinom novca ili veličinom imetka, već s tim da čovjek još misli samo na njega. Pavao piše: ”Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci…” (2. Timoteju 3,2)

Blizankinja pohlepe za novcem je briga. Isus je rekao: ”Briga vremenita i zavodljivost bogatstva uguše Riječ.” (Matej 13,22) Hoće li moja ušteđevina biti dovoljna? Hoće li mirovina biti dovoljna? Kako se mogu osigurati od siromaštva? Mi možemo dopustiti da brige toliko zaokupe da gotovo više i nemamo mjesta za Boga. U tom trenutku smo dospjeli do točke kad Isus kaže: ”Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. … Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” I to je istina!

Autor: Waldemar Blume; Izvor: Biblija-govori.hr

IMAŠ KOMENTAR?

Kada osjećate da vam se život raspada, ova spoznaja može sve promijeniti! Kada osjećate da vam se život raspada, spoznaja o tome što možete promijeniti - i što ne možete - može biti neophodna.
Pobjeda nad Golijatima u našim životima Iako možda mislimo o sebi kao ljudima koji vole mir, kad jednom predamo svoje živote Isusu, ulazimo u ratnu zonu.
Učitelj je svaki dan tukao učenika: Jednog dana pao je na koljena moleći ga za oprost! Zbog siromaštva ova dva brata nemaju dvije školske uniforme (tj. košulje), već jednu.
Ponosno nosi svoju nemoćnu majku na rukama gdje god da ide i hrani je, baš kao što je ona njega u djetinjstvu Ovaj post je na Facebooku imao više od milijun pregleda, a fotografirano je u bolnici u Tajvanu.
Otac je izbacio ženu i sinove iz kuće. 30 godina kasnije sin je ugledao konobaricu koja mu je izgledala poznato! Podizanje djece kao samohrani roditelj može izgledati kao nemogući izazov većinu dana - iz škole na sport, večera i vrijeme za maženje, jednostavno je...
Nakon abortusa uzela je nož i htjela si prerezati vene. Iznenada je čula GLAS zbog kojega je odmah ispustila nož! Christa March je bila spremna pozdraviti se s ovim svijetom, tako što je željela prerezati vene nožem za meso, kada je čula snažan glas u svojoj glavi...