Zašto trebamo oprostiti onima koji to ne zaslužuju?

Ovo su psihološki razlozi zašto trebamo oprostiti ljudima koji to ne zaslužuju!

U djetinjstvu nas tjeraju da opraštamo. Na primjer, kada bi dječak iz susjedstva oteo igračku, on se morao ispričati, a vi mu oprostiti. Ali, to ništa nije rješavalo. Vi biste se i dalje ljutili na njega. U odrasloj dobi čekamo isprike, ali ih najčešće ne dočekamo.

Čak i kada čovjek zamoli da mu oprostimo, mi svejedno pamtimo što je on učinio. Nosimo prtljagu onih, koji su nas povrijedili, cijeli život. I nakon svake pogrešne osobe ovaj teret postaje sve veći i veći, toliko da nam to smeta da normalno živimo.

Ali, ima i onih koji umiju opraštati čak i onima koji to ne zaslužuju, jer znaju da:

To pomaže krenuti dalje

Nepraštanje – znači pamtiti uvrede, prezir i nezadovoljstvo. To znači držati u sebi bol. Mi stalno vrtimo u svojoj glavi scenarij onih događaja, koji su nas povrijedili. Iznova i iznova, umjesto da se fokusiramo na ugodnije perspektive.

Oprost je, prije svega, potreban vama

U tome je suština. Mislimo da se oproštaj tiče druge osobe. Da skine kamen sa duše. Ali, zapravo, oproštaj je važan za vas same. Ako ne oprostite, nećete moći kretati dalje. Vi opraštate da bi otpustili, i da ne biste živjeli u prošlosti.

VIDI OVO: 4 molitve za oprost grijeha – za sebe i za druge

Oproštaj mora biti za sve

Ne samo za one koji su se ispričali. U suprotnom, u čemu je smisao opraštanja? Jaki ljudi opraštaju čak i onima, koji to ne zaslužuju. Ako se to ne dogodi, vaša potisnuta ljutnja odrazit će se na druge ljude oko vas, postat će vaša trauma i kompleks, nepovjerenje u ljude.

Oprostiti znači otpustiti

Samo oprostivši, vi ćete se pomiriti s prošlošću tako, da ona ne ometa vašu budućnost. Kada otpuštate prošlost i bivšu bol, vi oslobađate mjesto za nove emocije i osjećanja.

Praštanje ne znači da morate biti prijatelji s onima koji su vam nanijeli bol. Vi, jednostavno, razumijete da su oni ostavili trag, i sada ćete živjeti s takvim ožiljkom. Prestat čekati čovjeka koji vas je slomio, da bi on vratio sve “kako je bilo”. Počet liječiti rane, neovisno od toga hoće li ožiljci ostati. Nastavite živjeti dalje sa svojim ožiljcima.

Praštanje nije trijumf nepravde. Bit je u tome da se ponovno stane na svoje noge, i odlučiti ne biti nesretnim zbog prošlosti.

Praštanje je razumijevanje toga da vaši ožiljci neće određivati ​​vašu budućnost. Praštanje ne znači da se predajete. Ono znači da ste spremni sakupiti snagu i krenuti dalje.

Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti. (Efežanima 4,32)

Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka. (Matej 6,14.15) 

NAJNOVIJE!