Zašto Noina arka možda nikada neće biti otkrivena?

U posljednjih nekoliko godina pojavile su se brojne tvrdnje o otkrićima Noine arke. Otkrića su nađena na raznim lokacijama, od planine Ararat u Turskoj, do planinskog lanca u Iranu, pa sve do posve druge lokacije na planini Ararat (uz turističko središte).

Svrha ovog članka nije procjena jesu li tvrdnje o otkrićima Noine arke opravdane. Umjesto toga, neposredno je pitanje ako je Noina arka otkrivena, bi li to bilo značajno? Bi li otkriće Noine arke potaknulo ljude da se okrenu Bogu u vjeri?

Otkriće strukture koja nalikuje na brod u planinama na Bliskom istoku, čije datiranje ugljikom približno ukazuje na vrijeme biblijskog izvještaja o Noinoj arci (2.500. g. prije Krista), uz dokaze o živućim životinjama koje su jednom bile na brodu, zasigurno bi bilo ogromno otkriće.

Za one koji vjeruju u Boga i pouzdaju se u Bibliju kao Njegovu nadahnutu Riječ, to bi bila snažna potvrda da je Biblija istinita i da se rana ljudska povijest dogodila upravo kao što ju Biblija opisuje. Potvrđeno otkriće Noine arke vjerojatno bi potaknulo mnoge tražitelje i skeptike otvorenog uma da barem ponovno preispitaju svoja uvjerenja. Za kritičare zatvorenog uma i otvrdnule ateiste, međutim, otkriće Noine arke ne bi promijenilo ništa.

Rimljanima 1,19-20 izjavljuje: „Jer što se o Bogu može znati, očito im je; ta Bog im očitova. Jer ono nevidljivo njegovo, njegova vječna i sila i božanstvo, umom se razabire u djelima od stvaranja svijeta, tako da nemaju isprike“ (VB). Ako osoba odbacuje jasan Božji dokaz svemira, nikakvo otkriće vezano za Bibliju ne bi promijenilo njezino mišljenje. Slično tome, u Luki 16,31, Isus izjavljuje: „Ako ne slušaju Mojsija i Proroke, neće se uvjeriti ni da tko od mrtvih uskrsne“ (VB).

Nikakvo otkriće, nikakav dokaz i nikakvo čudo neće promijeniti mišljenje osobe koju je zaslijepio Sotona (2. Korinćanima 4,4), i koja otvrdnulog srca i zatvorenog uma odbacuje svjetlost Evanđelja.

S druge strane, bi li bilo važno da se Noina arka nikada ne otkrije? Ne, ne bi bilo važno zato što se kršćanska vjera ne temelji na tome da svaki biblijski izvještaj bude eksplicitno/nepobitno dokazan. Kršćanska vjera se temelji na vjeri. „Blaženi oni koji ne vidješe, a uzvjerovaše“ (Ivan 20,29).

Međutim, postoje dva primarna objašnjenja zašto Noina arka možda nikada neće biti otkrivena. Prvo, drvo od arke bi bilo nakon Potopa veoma korisno. Noa i njegova obitelj su trebali drvo za izgradnju svojih domova. Moguće je da su Noa i njegova obitelj, ili njihovi potomci, rekonstruirali arku i koristili njezino drvo za drugu namjenu. Drugo, čak i ako su Noa i njegova obitelj napustili arku netaknutu, prošlo je oko 4.500 godina (ako se biblijski izvještaj tumači doslovno). Drvena struktura izložena teškim elementima u 4.500 godina uglavnom bi propala.

Iako bi otkriće Noine arke bilo ogromno i snažno arheološko otkriće, nikada ne bi trebalo biti nešto u što kršćani trebaju položiti svoju vjeru. Otkriće Noine arke, ili Kovčega saveza, ili Edenskog vrta, ili bilo kojeg drugog biblijskog artefakta neće dokazati kršćansku vjeru i neće promijeniti mišljenje nikoga koga Bog nije privukao (Ivan 6,44). „A vjera je osnova onoga čemu se nadamo, dokaz stvarnosti kojih ne vidimo“ (Hebrejima 11,1 VB).

NAJNOVIJE!