Predviđa li Biblija budućnost? Kakva će biti budućnost onih koji su spašeni?

Božji pogled na budućnost

Ne moramo se previše mučiti s otkrivanjem što Bog misli o budućnosti, budući da prorok Izaija piše: „Jer ja sam Bog i drugoga nema; Bog, i nitko mi sličan nije; koji od početka objavljujem kraj, i od davnina ono što se još nije zbilo“ (Izaija 46,9-10). Tko još može objaviti kraj od samog početka? To može samo Bog. Jasno je da je sveprisutan (svugdje prisutan), a to znači da je bio u prošlosti, sadašnjosti, i već je bio u budućnosti. Zna što će biti u budućnosti jer ju je On odredio, stoga se ona mora dogoditi.

Možemo predvidjeti tko će pobijediti u nogometu ili hoće li padati kiša, ali nemamo nikakvu moć učiniti da se to dogodi, međutim Bog ima znanje predviđanja i moć ispunjenja onoga što je odavno prorekao kroz svoje svete proroke. Vidjeli smo da su se mnoga proročanstva već ispunila, ali čitamo da će se mnoga tek dogoditi.

Ispunjena proročanstva

Postoji stotine biblijskih proročanstava koja su se već ispunila, poput onoga kada je prorok Mihej imenovao malo selo Betlehem kao rodno mjesto izraelskog Mesije, 700 godina prije nego što se Krist rodio (Mih 5,2). Prorok Zaharija je prorekao da će Isusa izdati za trideset srebrnjaka (Zah 11,12-13). David i Zaharija su obojica zapisali vrstu kazne, pod nazivom raspeće, koje tada još nije ni postojalo (Ps 22 i 34,20; Zah 12,10). Prorok Jeremija je prorekao da će zemlja Edom (danas u Jordanu) koja je bila izobilno opskrbljena vodom u to doba, jednoga dana postati neplodna, nenaseljena pustoš (Jer 49,15-20; Ezekiel 25,12-14), kao što je danas.

Da bi nam pokazao da je Bog bio u povijesti jer je to „Njegova priča“, Isus dokazuje da je On ispunjenje Mesije rekavši svojim učenicima: „Ovo su riječi koje sam vam rekao još dok sam bio s vama: treba se ispuniti sve što je o meni napisano u Zakonu Mojsijevu i Prorocima i Psalmima“ (Luka 24,44), i naravno, sve se ispunilo prije ili na Golgoti. Proriče li Biblija budućnost? Odgovor je apsolutno potvrdan. Niti jedno proročanstvo nikada nije promašilo i nikada neće.

Buduće kraljevstvo

Imamo najmanje četiri različita pogleda na Milenijsko razdoblje i ovdje ih nećemo moći sve isključivo pokriti, stoga možemo pogledati ono što znamo da će se dogoditi kada Božje kraljevstvo dođe na zemlju u obliku novog Jeruzalema, a time i novo nebo i nova zemlja. Apostol Ivan je napisao: „I vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođe, i mora više nema. I ja, Ivan, vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi s neba od Boga, opremljen kao nevjesta ukrašena za muža svojega. I čuh snažan glas s neba gdje govori: ‘Evo šatora Božjeg s ljudima! I On će prebivati s njima, i oni će biti puci njegovi, i sȃm Bog bit će s njima, Bog njihov“ (Otk 21,1-3).

Sada kada Bog prebiva izravno sa čovječanstvom, Bog će učiniti nešto što je čovječanstvo čekalo već dugo vremena, a to je da će „otrt svaku suzu s očiju njihovih, i smrti više neće biti; ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti — jer prijašnje prođe“ (Otk 21,4). Možda je najbolja stvar u vezi dolaska kraljevstva to što ćemo biti u samoj Božjoj prisutnosti. Što se može usporediti s time da po prvi puta vidimo Isusa Krista?!

Novi Jeruzalem

U zadnjem poglavlju Biblije nema ništa bolje od ovoga što Ivan piše: „I pokaza mi čistu rijeku vode života, bistru kao vedrac, gdje izlazi od prijestolja Božjega i Jaganjčeva. Posred gradske ulice, te s jedne i s druge strane rijeke, drvo života što rodi dvanaest puta, svakog pojedinog mjeseca daje svoj rod. A lišće stabla za ozdravljenje je narodima“ (Otk 22,1-2), i tamo „neće više biti nikakva prokletstva, i prijestolje Božje i Jaganjčevo bit će u gradu; i sluge će mu njegove služiti i gledati lice njegovo, a ime će im njegovo biti na čelima“ (Otk 22,3-4).

Još jednom pročitajte da će Bog biti s nama i „gledat ćemo lice njegovo“ po prvi puta. Mislim da je nakon spasenja naša najveća nagrada što ćemo po prvi puta u našim životima, u Isusu Kristu, vidjeti Božje lice.

Zaključak

Predviđa li Biblija budućnost? Apsolutno da! Možemo se pouzdati u ono što Bog obećava u budućnosti kroz svoju pisanu Riječ, Bibliju. Izaija, poglavlja 65 i 66 nam također daju nagovještaj kako će Kralj kraljeva jednom vladati zemljom, a slično je Otkrivenju 21 i 22. Izaija piše: „Jer ja, evo, stvaram nova nebesa i zemlju novu; i prijašnje se više neće spominjati niti će vam na um dolaziti“ (Izaija 65,17), i tada „veselit ću se Jeruzalemu i radovat’ se puku svojemu; i u njemu se više neće čuti zvuk plača ni zvuk vapaja“ (Izaija 65,19), te „tamo više neće biti novorođenčeta koje bi živjelo malo dana ni starca koji ne bi navršio dane svoje; jer dijete će umirati u dobi od sto godina, a grješnik u dobi od stotinu godina bit će proklet“ (Izaija 65,20), jer „vijek puka mojega bit će kao vijek drveta, i izabranici moji dugo će uživati u djelu ruku svojih“ (Izaija 65,22b). To će se dogoditi, jer nijedna riječ koja dolazi iz Božje Riječi nikada neće propasti.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com