Ako hoćete da dijete dobro uči, morate se ovako ponašati: Čuveni ruski psiholog dao 12 savjeta roditeljima

Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako izabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima i u kojem trenutku dijete stvarno treba ostaviti na miru. Ako ne želite dopustiti da škola slomi vaše dijete, ovih 12 savjeta će vam biti od velike pomoći, pišu Detinjarije.

1. Prije škole djecu ne treba opterećivati. Do 6-7 godina mozak djeteta fiziološki nije spreman primati veliki opseg informacija. Vi ćete izgubiti novac, a dijete – djetinjstvo.

2. Nemojte za prvašića tražiti “jaku školu”. U nižim razredima za dijete je najvažnije postići psihološki komfor. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i snagu na odlazak i povratak, i lakše će mu biti da gradi odnose s prijateljima iz razreda ako žive u susjedstvu.

3. Prva učiteljica ne treba biti stroga nego dobra. Trebate adekvatnu učiteljicu koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato odite u proljeće u obližnju školu i raspitajte se kod roditelja četvrtaka.

4. Škola je odgovornost vašeg djeteta, a ne vaša. Možete uzeti odmor prva dva tjedna na početku prvog razreda, a onda se dogovorite s djetetom: “Mene tvoja škola ne uznemirava, a ja neću uznemiravati tebe.”

5. Prestanite zapitkivati što je bilo na svakom satu i pretjerano reagirati na ocjene. Neka tema škole postane tabu. Ako dijete želi razgovarati o školi, razgovarajte; ako ne želi – ne treba mu kliještima izvlačiti riječi iz usta.

6. Domaći uradak ne treba raditi s djetetom, školsku torbu mu ne treba spremati, je li nešto zaboravilo, ne trebate vi voditi računa. Mislite malo na sebe – to dijete trebalo bi da vas pripazi u starosti. A ako vi sve radite umjesto njega, to u budućnosti neće biti mali problem.

7. Naravno da svom djetetu možete pomoći. Ali dijete prvo treba pitati: “Mama, ja ovo ne razumijem?” A ne da vi malo-malo prilazite i pitate je li sve u redu. Ako dijete ne pita ništa, znači da je sve u redu.

8. Ako učitelj ne voli vaše dijete, problem se mora rješavati. Probajte prvo razgovarati s učiteljem, zatim s ravnateljem, ako nema fajde – idite dalje. Možete ga prebaciti u drugi razred pa čak i školu. Ni u kom slučaju dijete ne treba ostavljati u stanju dugog permanentnog stresa.

9. Pubertet je najteži period u životu vašeg djeteta. Počinje između 12. i 14. i traje do 15-16. godine. To je vrijeme složenih psihičkih i fizičkim promjena. Upravo u to doba djeca polažu prijemne ispite. Dijete može lošije učiti, od odlikaša postati trojkaš. Ako ne želite sukobe i teže probleme, uključujući i pokušaje samoubojstva – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođe što mirnije i što brže da bi se košmar završio.

10. Ne treba dolaziti u otvoren sukob sa školom – vrlo vjerojatno ćete izgubiti bitku. Kada vas pozovu na razgovor i budu govorili o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se pozabavite djetetom – ne suprotstavljajte se. I nastaviti raditi po svome.

11. Nije neophodno specijalno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi. Talenat treba pružati radost, a ne da se iskorištava. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge ne bi li netko dao odgovor na pitanje “što čuči u njemu?” Najčešće ne čuči ništa posebno i u tome nema ničeg tragičnog.

12. Najvažnije je da naučite svoje dijete prihvaćati ne očekujući od njega ništa. Nije važno kako uči, volite ga onakvo kakvo jest i što god da radi. Da, kad bude imao 15, bit će teže nego kad mu je bilo pet. Dijete ne treba da u vama izaziva nekakvo odbijanje. Ali da bi bilo tako, treba prvo da zavolite sebe.

NAJNOVIJE!