Ovo su šest najbitnijih stvari u odgoju djeteta, kažu psiholozi

Koje su najbitnije stvari u odgoju djeteta? Neke od njih nisu tako komplicirane kao što se nekad čine, kažu psiholozi s harvardskog sveučilišta.

Društvo se mijenja, a današnji roditelji drugačije provode vrijeme sa svojom djecom. Mališani su usredotočeni na novu tehnologiju pa nam se svima čini da ne provode dovoljno vremena vani i da se ne zabavljaju. Sve te promjene donijele su nove izazove mladim roditeljima.

Većina roditelja se pita: “Propuštam li nešto?”, “Radim li sve najbolje za svoje dijete?”, “Hoće li moje dijete uspjeti u životu?”. Psiholozi sa Sveučilišta Harvard postavili su ista pitanja i ustanovili što je najbitnije za odgoj djeteta, a neke stvari nisu tako komplicirane kao što se nekad čine.

1. Provodite kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom

Nije dovoljno samo fizički biti uz svoje dijete – budite potpuno uz njega. Otvoreno pričajte s njim, slušajte ga pažljivo i radite nešto zajedno. Vaše dijete želi podijeliti svoja iskustva i imati pravu osobu uz sebe za razgovor.  Pitajte ga kako je proveo dan, što ga muči i pažljivo saslušajte sve njegove dileme. Uživajte u njegovim omiljenim igrama – dijete se želi zabavljati s vama. Čitajte slikovnice ili knjige prije spavanja ili tijekom dana ako je dijete raspoloženo za takvu aktivnost.

2. Uvijek recite djetetu što vam znači

“Iako većina roditelja kaže da im je dijete prvo na listi prioriteta, dijete često ne čuje tu poruku”, kažu psiholozi. Zato je važno reći djetetu koliko vam je važno i koliko ga volite i to često, tako će se osjećati voljeno, sigurno i cijenjeno.

odgoj djeteta
Foto: Pixabay

3. Naučite dijete kako rješavati problem

Donošenje odluka je dio naših života, pokažite mu kako donositi odluke. Na primjer, ako vaše dijete odluči da ne želi više igrati nogomet, proučite s njim koji su razlozi i zašto to želi. Pomozite mu da shvati što će odluka o prestanku donijeti, želi li pripadati tom timu i ako ima neki problem pomozite mu da ga riješi. Ako i dalje želi prekinuti s tom aktivnošću, pomognite mu da nađe nešto novo što će mu odgovarati.

4. Naučite ga da vam pomaže svaki dan i zahvalite mu na tome

Istraživanja pokazuju da osobe koje su naučile izražavati zahvalnost imaju više suosjećanja za druge, velikodušni su i vole pomoći. Zato organizirajte dnevne aktivnosti tako da vam i dijete može pomoći (u skladu s njegovim godinama), a vi mu zahvalite na njegovom trudu i suradnji.

5. Naučite ga kako se nositi s negativnim emocijama

Pomozite djetetu da shvati što osjeća i kako emocije poput ljutnje, srama, zavisti utječu na njega. Naučite ga kako rješavati unutarnje konflikte. Također postavite jasne i razumne granice koje su važne za njegovu sigurnost.

6. Pokažite mu koliko je svijet velik, zanimljiv i složen

“Većina djece suosjeća s malim krugom svoje obitelji i prijatelja”, kažu znanstvenici. Pokažite mu da postoje ljudi koji žive izvan njihovog kruga. Naučite ga da sluša druge, da se zna staviti u tuđe cipele i suosjeća. Važno je naučiti dijete da njegove misli i djela utječu na zajednicu.

NAJNOVIJE!