Sotona bi pomaknuo nebo i zemlju samo da te spriječi u čitanju ovog pisma

Drage majke, sotona traži načine za vaše uništenje, a ovo niže napisano pismo otkriva njegov plan. 

Pismo izaziva trnce, a napisano je u stilu poznate knjige „Pisma starijeg đavla mlađem“, autora C. S. Lewisa (op. a. satira u obliku 31 pisma u kojima su Screwtape, stric i Wormwood, nećak, dva glavna lika – stari i mladi vrag. Wormwood ima zadatak “upropastiti” mladoga vjernika g. Spikea, a njegov stric Screwtape nije zadovoljan nećakovim izvješćima pa ga nizom pisama podučava kako biti uspješan zavodnik ljudi.)

Moj dragi Wormwood,

bio sam oduševljen kada sam pročitao o tvome napretku s Majkom. Tvoja tehnika je uspješna, kako mi se čini. Ona se osjeća prezaposlenom, necijenjenom i obeshrabrenom? Jako mi je drago to čuti. Ako je budeš oprezno gazio, ovo može biti izvrsna prilika. S djecom koja su je budila svaki sat prošle noći, mi smo već u prednosti. Umorna Mama postaje jako osjetljiva mama, a osjetljiva Mama je ranjiva mama.

No imam nekoliko savjeta. Kao prvo, ciljaj najbolje što možeš na njezin brak.

Sotona mrzi brak

Kao što znaš, ne možemo puno učiniti s čvrstim brakom. Srećom za nas, čangrizava i iscrpljena žena može učiniti čuda i promijeniti takvo stanje. Moramo je uvjeriti kako njezin muž više nije njezin prijatelj i saveznik za kojeg se udala. Umjesto toga moramo otkriti svaki njegov grijeh i sebičnu naviku, naročito privlačeći pažnju na njegove bezobzirne radnje protiv nje (učinjene sa zlom namjerom ili ne).

Ponekad su to manje očite stvari, stvari kojih suprug nije niti svjestan, a koje možemo upotrijebiti da bismo je najviše uvrijedili. Kada on dođe kući s posla i baci svoje stvari pored vrata (umjesto da objesi kaput ili spremi ključeve), daj joj do znanja kako je ovo direktna uvreda njoj kao domaćici. Kada suprug ostavi blatne tragove od cipela, neka ona pomisli da to čini jer je više ne voli. Ovakve krajnosti u razmišljanju se možda tebi i meni čine smiješnima, no iscrpljenoj smrtnoj ženi se one čine vrlo vjerojatnima. Tvoj je cilj natjerati je da misli kako njezin muž ne primjećuje, ili još bolje, da ne cijeni njezine napore u održavanju doma.

Sotona čini sve što može kako bi nas usmjerio na probleme i boli

Drugo, čini sve što možeš kako bi je usmjerio na probleme i boli. Podsjećaj je na to koliko je bole leđa, koliko su djeca bila naporna cijeli dan te koliko je nezavršenih poslova još čeka. Nemoj joj dozvoliti da se upita s koliko se problema njezin muž suočio taj dan na poslu ili bole li i njega možda leđa. Staviti druge ispred sebe je onaj glupi, no ipak čudom učinkoviti način i taktika našeg Neprijatelja. Ako ona prekine sa svojim poslovima kako bi mužu skuhala kavu, sljedeće što ćeš vidjeti je da će mu izmasirati ramena i koketirati s njim na kauču. To može izmaknuti kontroli ako nisi oprezan.

PROČITAJTE: “Zaslužuješ boljeg muža!”: 8 laži koje vam Sotona šapće o vašem braku

Osim svega navedenog, vodi računa o tome da Majka počne cijeniti produktivnost više od svega. Neka se budi rano i radi non stop sve do odlaska u krevet. Ako se njezin suprug opušta navečer, igrajući neku kompjutersku igru, pobrini se da žena primjeti hrpetinu neopeglanog rublja ili prljave podove. Nemoj niti slučajno dozvoliti da ona ugrabi neki knjigu i opusti se pokraj svoga muža. Marljivost je jedna od vrlina Neprijatelja, ali kada se s njom pretjera, može se iskoristiti i u našu korist. Uvjeri je da dokle god postoji makar samo jedan zadatak (a uvijek postoji), nitko se ne bi smio odmarati. Zato, kada ona složi rublje i pomete podove, a on sjedi, možeš krenuti sa sijanjem gorkog zamjeranja.

Sotona čini sve kako bi spriječio bračno darivanje

Samo da te ovdje upozorim. Sjeti se, ljubav njenog supruga može biti opasna u ovom slučaju. Ako on osjeti njezinu nesreću, mogao bi joj početi pomagati ili, još gore, početi suosjećati s njom. Ovdje počinju cvjetati prethodno posijane sjemenke zamjeranja. Natjeraj je da misli kako on pokazuje suosjećanje samo „kako bi dobio jednu stvar“. Nemoj joj dopustiti da uoči njegovo pranje posuđa (ili poljupce ili maženje) kao odraz čiste namjere. Ako on pokaže svoju žudnju za njom, uvjeri je da je iskorištena, a ne voljena.

Kao što oboje znamo, bračno darivanje ih može međusobno toliko čvrsto povezati da će nam upropastiti sav uloženi trud. Zbog toga, nemoj joj dopustiti da taj čin postavi kao prioritet na svojoj zamišljenoj listi zadataka. U našem je interesu zadržati ženu zaposlenom, zaposlenom, zaposlenom i pobrinuti se da bude previše iscrpljena navečer da bi uopće i pomislila na to.

Sotona nas uvjerava da djeca sve oduzimaju

A sada, malo o djeci. Ljupke su te male mogućnosti: djeca, osobito ona mala. Svi znamo kako su djeca najdraži alat našeg Neprijatelja. On ih naziva Blagoslovima i Darovima te poziva roditelje da dadu svoj život za njih, baš kao što je učinio njegov Sin. Nisu normalni, znam. Moramo je uvjeriti da odvratna mala bića, o kojima se brine, zapravo nisu vrijedna njezine žrtve. Kada je Majka prije sanjarila o tome kako je imati djecu, vjerojatno je zamišljala velike, nevine oči i bucmaste, sretne obraščiće koji će je okupirati po cijele dane. Učini najviše što možeš kako bi uništio takva očekivanja.

Umjesto toga, skreni joj pozornost na to koliko joj djeca oduzimaju. Neka joj uzimaju, uzimaju i uzimaju… I trebaju, trebaju, trebaju, sve dok se Majka ne osjeti skroz potrošenom. Neka počnu plakati svi u isto vrijeme, zbog potpuno besmislenih razloga. Neka joj galama smeta. Neka je njihovo zločesto ponašanje iznenađuje. Napravi najviše što možeš da joj dani prolaze monotono dok mijenja pelene, priprema obroke, kupa bebu – da joj se sve istovremeno čini previše i ponižavajuće. Natjeraj je da razmišlja o svim boljim, važnijim stvarima koje bi mogla raditi u životu, samo kada ne bi imala djecu.

PROČITAJTE: Sotona želi uništiti vaš brak – Nemojte mu to dopustiti!

Ne daj joj da o njima misli kao o budućim odgovornim, vjernim odraslima koje odgaja. O onima koji će promijeniti društvo, prijateljima, radnicima, muževima i ženama… Ne daj joj da o njima misli kao o doživotnim suputnicima koji će je voljeti, razgovarati s njom i brinuti se pod stare dane. Oh, i svakako ne daj joj da zamišlja unuke s umrljanim lišcima koje bi u starosti mogla imati. Ne, ne, ne… Razmišljanje unaprijed o tome kako će njezin trud uroditi plodom, kako ga Neprijatelj naziva, uvijek je loša ideja. Ukloni s vidika riječi kao što su „baština“ ili „ostavština“ dok se bavi curenjem iz nosića ili uklanjanjem mrlja s dječje odjeće.

Sotona nas uvjerava da suprug i obitelj nisu izvor zadovoljstva i ispunjenja

Ako mi je ostao još koji savjet za udijeliti, Wormwood, onda je to da Majci ukloniš ideju kako su suprug ili obitelj izvor njena ispunjenja i zadovoljstva. Mi znamo kako Neprijatelj uvijek gleda i spreman je ukloniti teret s leđa svoje djece, no ako budemo Majci dovoljno dugo skretali pažnju, ova činjenica može biti zaboravljena. Natjeraj je da od muža traži potvrdu vrijednosti i odobravanje. Onda, kada je on iznevjeri (a to svakako hoće) ona će biti pod našim nadzorom. Da, najgora stvar koja bi se mogla dogoditi je da se ona, u svojim potrebama i nedostacima, okrene Njemu. Jednom kada shvati kako Neprijatelj nudi mir koji nadilazi njezinu situaciju, naš posao bi mogao u potpunosti biti ugrožen.

Tvoj Zlonamjerni Ujak,

Screwtape

Autorica: Kelsey Shade; Izvor: Zenavrsna.com/Foreverymom.com

NAJNOVIJE!