Dvije stvari koje muž treba da bi bio sretan u braku

Više je nego očito da je za sretan brak potrebno mnogo više od crkvenog vjenčanja. Crkveno vjenčanje je važno i uvijek svečano, dojmljivo i nezaboravno, no, kasnije su stvari bitno drugačije. Nekako sve započinje s kemijom i biologijom a završava u matematici. Zašto je tome tako? Zašto se svaki treći brak raspada? Gdje je problem? Evo odgovora:

Brak nije ljudska tvorevina već Božja. Bog je taj a ne čovjek, koji je osmislio i ustanovio brak kao osnovnu i temeljnu ćeliju društva. Graditi brak bez aktivnog i svakodnevnog Božjeg prisustva, znači graditi bez ideje, nacrta, dozvola, glavnog izvođača i nadzora. Nije nikakvo čudo da je brak danas nestabilan i da se ruši poput kule od karata.

Nakon što smo prošli puta iz Božje riječi Biblije, iz tog Božjeg nacrta za život, govorili o SRETNOJ ŽENI, danas ćemo govoriti o SRETNOM MUŽU. Kako biti sretan muž? Da bi muž bio sretan on pod jedan mora:

1. PRONAĆI SVOJU VAŽNOST U BOGU

Više je nego očito da je muškarac stvoren drugačiji od žene i zato se on i ponaša drugačije od žene. Muškarac je stvoren drugačije od žene i zato ima neke svoje specifične potrebe. Jedna takva specifična potreba za muža je važnost.

Još iz djetinjstva i osnovne škole znamo da se dečki stalno prave važni. Dečki se stalno nešto dokazuju, stalno natječu, stalno nešto ratuju.

Kasnije to dokazivanje i natjecanje ne napušta muški rod. Kad odrastu muškarci se dokazuju na poslu, veličinom automobila, brojem automobila, veličinom kuće, brojem kuća, itd. Enormna potreba za dokazivanjem, natjecanjem – važnošću.

Korijeni te, za muške specifične potrebe, nalaze se u knjizi Početaka, u knjizi Postanka. Čitam za nas iz knjige Postanka 2,15: ‘Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt, da ga obrađuje i čuva’.

Bog je stvorio muškarca, Bog je postavio muškarca i Bog drži odgovornim muškarca. Muž je glava ženi i on mora preuzeti vodstvo i odgovornost u životu, braku i obitelji. Muž mora biti ono što je, mora biti muško. Pavao piše muževima u Korint i Efez i piše slijedeće: ‘Bdijte, čvrsto stojte u vjeri, muževno se držite, budite jaki!

Drugim riječima Pavao poručuje: ‘Budi muško! Preuzmi odgovornost! Preuzmi vodstvo! Nemoj da pratilja postane vodilja!’

Sjećam se razgovora kada mi je prišla jedna vjerna žena i rekla slijedeće: ‘Ja vjerujem da je tako kao što govorite, ali što ako moj ne želi preuzeti vodstvo i odgovornost, što da radim kad njega zanima samo pivo i nogomet, mogu li ja, smijem li ja poduzeti nešto?’ ‘Ne samo da možeš’, odgovorio sam, nego moraš.’

Vidite, poštovani muški rode, feminizam danas više govori o nama nego o njima, feminizam govori o muževima koji nisu spremni uzeti ono što im je Bog namijenio, a to je vodstvo i odgovornost u životu, braku i obitelji.

Da bi muž bio sretan u sretnome braku, on mora pronaći svoju važnost u Bogu koji mu je povjerio odgovornost i dao važnost. Muž se ne mora praviti važan jer je važan. Koliko je muž važan najjasnije i najglasnije govori križ.

Što sam u životu postigao? Vrijedim li nešto?, pitanja su koja si postavlja svaki muškarac. Vrijediš li nešto? Pogledaj križ! Pogledaj križ na kojem je Isus umro za moje i tvoje grijehe, promašaje i propuste. Križ jasno govori koliko si vrijedan Bogu i koliko je Bog vjerovao u tebe. Jedino mjesto gdje muškarac može pronaći svoju istinsku važnost i vrijednost je Golgota i križ. Križ, pravo razumijevanje križa treba vratiti u život, brak i obitelj.

2. MORA LJUBITI SVOJU ŽENU

Stvar je u biti jako jednostavna. Bog koji je stvorio ženu, ženi otkriva put do istinske sreće i blagoslova slijedećim riječima. U Efežanima 5,22 stoji:

‘Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, jer je muž glava žene kao što je i Krist glava Crkve – On Spasitelj svoga Tijela.’

Sretna žena je pokorna žena, sretna žena je ljubljena žena. Upravo zato Bog muževima daje samo jednu jedinu glavnu zapovijed i smjernicu prema istinskom braku:

‘Muževi, LJUBITE SVOJE ŽENE, kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam  sebe predao za nju…’ (Ef 5,25)

Da bi muž bio sretan u sretnome braku on mora ljubiti svoju ženu POŽRTVOVNOM LJUBAVLJU – ‘kao što je Krist ljubio Crkvu’

Žene vole čuti ‘te tri slatke riječi’, žene vole buket prekrasnog cvijeća i bombonjeru, i sve nabrojeno je lijepo, potrebno i gotovo uvijek pali, ali ljubav je puno više od lijepe riječi, cvijeća i bombonjere – ljubav je žrtva!

‘Bog je tako ljubio svijet da je govorio te tri slatke riječi? Ne!

‘Bog je tako ljubio svijet da je uzeo…’ Ne!

Požuda je ta koja uvijek uzima i traži – ljubav daje!

‘Bog je tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina raspeti na križ Golgote za svakog onog koji će vjerovati…’

Da bi muž bio istinski sretan u blagoslovljenom brak,u on mora LJUBITI SVOJU ŽENU požrtvovnom ljubavlju i posvećenom ljubavlju.

‘Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe PREDAO za nju, da je posveti čisteći je u kupelji vode uz pratnju riječi,   da sam sebi privede crkvu bez ljage, bez bore, bez ičega tomu slična, da bude sveta i bez mane.’

Je li Crkva bez ljage? Je li Crkva bez bore? Je li Crkva bez mane? Pa naravno da nije. Je li Krist odustao i prestao ljubiti? Pa naravno da nije. Vidite prava ljubav nikada ne odustaje, ona nikada niti prestaje. ‘Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje’, tvrdi apostol Pavao.

Da bi muž bio sretan u sretnome braku on mora ljubiti svoju ženu požrtvovnom, posvećujućom i BRIŽNOM LJUBAVLJU (Ef 5,28-29):

‘Tako su muževi dužni ljubiti svoje žene kao svoja tjelesa. Tko svoju ženu ljubi, ljubi samoga sebe. Bez sumnje nitko nikada nije mrzio svoga tijela. Naprotiv hrani ga i njeguje kao i Krist Crkvu.’

Sretan muškarac je muškarac koji je pronašao svoju važnost u Bogu, koji je pronašao svoju vrijednost na križu, onaj koji ljubi svoju ženu požrtvovnom, posvećujućom i brižnom ljubavlju. Sretan muškarac je onaj koji pazi i brine da ženi ništa ne nedostaje, da ima sve što je potrebno pa i više od toga. Voljena žena je zbrinuta žena.

Kako imati sretan i stabilan brak u svijetu i vremenu koje je prepuno bračnih brodoloma? Te tri slatke riječi: ‘Ja sam put, istina i život.’

Autor: Damir Pintarić; Izvor: Twr-hrvatska.org

NAJNOVIJE!