Kako pobijediti strah od smrti?

Strah od smrti je neprijatelj svakom čovjeku. Nikome nije svejedno umrijeti, a sve u nama opire se završetku našeg ili života drage osobe. Kako pobijediti strah od smrti?

Prirodan je ljudski strah bojati se završetka ovog života. Pomisao na smrt donosi pomisli na bol, tugu i odvojenost od voljenih. Kako nam Biblija pomaže u nadvladavanju ovog straha? 

Lijek za strah od smrti

Prvo i najprije, najveći lijek za strah od smrti jest uvjerenje u vječni život, nakon ovog života. No kako bismo otišli u vječni život, raj, trebamo povjerovati u Isusa Krista. (Efežanima 2, 8-9; Ivan 3, 16) Isus je jedini Put. (Ivan 14, 6) 

Drugo, oni koji su primili Isusa Krista po vjeri trebaju rasti u Njemu. Kako rastemo, raste i naše pouzdanje u spasenje. 1. Ivanova 5, 13 kaže: „To napisah vama koji vjerujete u ime Sina Božjega da znate da imate život vječni“.

Učenje Božje Riječi osnažuje našu vjeru i stvara radost u nama prema iščekivanju vječnog života s našim Gospodinom. U Bunyanovom ”Putovanju hodočasnika”, smrt je opisana kao ”opasna rijeka koja okružuje planinu Sion”. No, rijeka je ”dublja ili plića, ovisno o vjeri onoga koji je prelazi”. 

Treće, možemo proučavati ono što nas Biblija uči o raju. Dok učimo o radostima koja nas očekuju u vječnosti, počinjemo čeznuti za Isusom i vjernicima koji su ondje otišli prije nas. Manje ćemo se bojati smrti. 

Četvrto, možemo proučavati ono što Biblija kaže o smrti vjernika. Zbog Isusa, smrt je poražena. Smrt je izgubila svoj ”žalac”. (1. Korinćanima 15, 55) Nakon tjelesne smrti vjernika, za njega će se pobrinuti anđeli (Luka 16, 22).

Za vjernika tjelesna je smrt samo privremena smrt, zbog obećanja u uskrsnuće. U stvari, u Novom zavjetu smrt je ponekad opisana kao ”san”. (Ivan 11, 11; 13; 1. Korinćanima 11, 30)

Biti ”udaljen od tijela” znači biti ”u domu Gospodnjem”. (2. Korinćanima 5, 8) Kada znamo ove istine, daleko se manje bojimo smrti. 

Kako pobijediti strah od smrti
Foto: Pixabay

Peto, pozvani smo na življenje ovog života bez žaljenja. Naš strah od smrti često je povezan s razočaranjem zbog neispunjenja osobnih ciljeva. Ne možemo promijeniti prošlost, ali danas možemo živjeti posvećeno za Gospodina.

Pavao je napisao: „Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu“. (Filipljanima 3, 13-14)

Živjeti bez žaljenja znači živjeti posvećenim životima, živjeti kao Isusov učenik. (Matej 28, 18-20) To znači koristiti darove i resurse koje imamo na raspolaganju za nešto trajno.

Isus je učio: „Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i hrđa nagrizaju i gdje ga kradljivci vrebaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne vrebaju niti kradu“. (Matej 6, 19-20) 

Strah od smrti – kako ga pobijediti prirodnim metodama?

Postoje i neke druge stvari koje vam mogu pomoći u nadvladavanju straha od smrti. Pisanje oporučnog pisma, planiranje pogrebne ceremonije, kupnja životnog osiguranja za članove obitelji također su važne stvari. Planiranje unaprijed može smanjiti strah. 

Tjelesno gledajući, možemo se pobrinuti za naša tijela. Zdrava prehrana, tjelovježba, odmor, zajedno s izbjegavanjem štetnih aktivnosti i štetnih životnih navika, mogu nam pomoći da živimo život ”punim plućima”. 

U konačnici, Gospodin je Taj koji od nas uklanja sve strahove, uključujući i strah od smrti. Oni koji Ga poznaju, koji rastu u Njemu i koji žive za Njega mogu s velikom radošću čekati na život koji slijedi, jer znaju da će biti zauvijek s Njim. (1. Petrova 1, 8-9) 

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!