Pazite što govorite djetetu: Ovakve rečenice im stvaraju komplekse za cijeli život

Pazite li što govorite svom djetetu? Jeste li svjesni da im neke rečenice mogu stvarati komplekse koji će trajati cijeli život. Ovo je upozorenje za sve roditelje!

Želite li odgojiti dijete koje će se bolje prilagoditi društvu takvo kakvo jest, onda biste trebali prestati govoriti im neke stvari jer djeci sustavno nabijaju osjećaj manje vrijednosti. A tako dolazi do kompleksa kojih će se tim teže riješiti u mladosti, ako će ih u djetinjstvu često morati slušati.

Od svojih roditelja, onih koji stalno teže zaštiti svoje dijete, iako nesvjesno, baš ovakvim rečenicama, čine suprotno od svojih želja.

Poznati su nam primjeri da djevojčice ne bismo trebali suditi po njihovoj ljepoti i šarmu, isto kao što nam je poznato i da roditelji ne bi smjeli uspoređivati svoju djecu “na glas” – niti s drugima, a posebno ne s braćom i sestrama, ali to nisu jedine situacije u kojima roditelj često nabija baš takve komplekse.

I baš zato što nisu poželjne, ove bi rečenice trebali prestati govoriti svojoj djeci. One nisu motivirajuće za njih.

1. Kad sam ja bila u tvojim godinama, ja sam bila odlična učenica i još sam i to i to i to…

Jeste li ikada pokušali na ovaj način motivirati svoje dijete da bude odlično poput vas? Znate, njih to zapravo ne motivira. Njih to plaši, a vi, umjesto da im postanete onaj kome se dive, zapravo postajete njihova konkurencija koju će, upravo zbog takvih rečenica, pokušati nadjačati. Ali ne zbog sebe i svog uspjeha, već zbog vas. A to baš nije zdrav odnos.

2. Ne volim te kad nisi dobar

Oh, strašne li rečenice – reći djetetu da ga ne volite iz nekog razloga, pa to mora boljeti jako i duboko. Zbog takvih rečenica dijete neće ni čuti lekciju koju im pokušavate reći jer će čuti samo tu groznu spoznaju koju će potom poželjeti odmah ispraviti. Samo da udovolji vama, odnosno da ispuni vaša očekivanja, bez obzira na svoje vlastite potrebe i želje. Nije loše željeti da se dijete ne ponaša loše, ali ova rečenica zapravo aludira na to da dijete zbog želje da bude voljeno od drugih, mora prvenstveno naučiti udovoljiti drugima.

Foto: Pixabay

VIDI OVO: 12 ključnih stvari za odgoj djece na kršćanski način

3. Tvoja prijateljica ima bolje ocjene, zašto ne možeš biti kao ona?

Još jedna usporedba koja kod djece redovno stvara nelagodu, a ne motivira ih. Štoviše, s vremenom može pružiti i dodatan otpor djeteta da bude bolje.

4. Samo me sramotiš takvim ponašanjem

Djeca još uvijek ne znaju što je to sramotno ponašanje (a često je to ono tipično dječje ponašanje kad dijete niti ne zna biti ništa drugo doli dijete), ali ovakva rečenica redovno u njima stvara sram, a sram je kompleks. Djeca, sjetite se, trebaju pažnju, a ne osjećaj manje vrijednosti.

5. Ne želim te ni vidjeti ni čuti sljedećih sat vremena

Jasno je da su roditelji često s pravom ljuti na djecu, no reći im ovako nešto ne samo da je prevelika kazna za dijete, već kod njih stvara osjećaj krivnje koji je obično znatno veći no što bi trebao biti. Dijete u svojoj mladoj dobi, sjetite se, još nije kadro učiniti baš toliko veliku grešku da bi zbog nje osjećali tako veliku krivnju kao što je činjenica da ga njegov roditelj (u jednom trenutku) ne želi vidjeti niti čuti.

I stoga budite oprezni kod ovakvih vrsta izjava.

IZVOR:Index.hr

NAJNOVIJE!