Tko su Amiši i što vjeruju?

Amiši vjeruju u Bibliju. Vjeruju u Isusa Krista i nastoje u svakom trenutku živjeti po Kristovim blaženstvima u Matejevom evanđelju.

Tko su Amiši? Smatraju li se Amiši kršćanima? Što oni točno vjeruju? Koje su njihove vrijednosti? Čine li ih njihova uvjerenja kršćanima?

Jesu li Amiši kršćani?

U Kansasu imamo znatno veliku populaciju Amiša. Većina evanđeoskih kršćana smatraju ih kršćanima, samo iz drugačije denominacije. Vjeruju da su Amiši vrlo konzervativni i pravi kršćani. Ako pitate same Amiše, reći će vam da su kršćani.

Usko su povezani s anabaptistima i braćom kvekerima i menonitima. Amiši su se odvojili od menonita u 17. stoljeću. Velika većina Amiša došla je u Ameriku iz Švicarske i doline rijeke Rajne u Europi u ranom 18. stoljeću.

Amiši se suzdržavaju od korištenja moderne tehnologije. Vole stare običaje iz starog svijeta iz kojeg su doselili prije nekoliko stotina godina. Vjeruju u doktrine koje se nalaze u Bibliji, stoga se po svemu sudeći smatraju kršćanima.

Što nekoga čini kršćaninom? To nije odlazak u crkvu. Nije krštenje. Nije religioznost. Osoba je kršćanin baš kao što je svaki uobičajeni crkveni kršćanin ako ispovijeda vjeru u Isusa Krista kao Gospodina i Spasitelja i živi tu vjeru u svom životu.

Tko su Amiši?
Foto: Pixabay

Što Amiši točno vjeruju?

Amiši vjeruju u Bibliju. Vjeruju u Isusa Krista i nastoje u svakom trenutku živjeti po blaženstvima koje smo poučeni od Krista u Matejevom petom poglavlju. Amiši sami školuju svoju djecu, ali ne više od osmog razreda. Ne vjeruju u prihvaćanje pomoći iz vanjskog svijeta, a to uključuje i pomoć od američke vlade.

Ne dobivaju žig na kočije ili pogodnosti socijalnog osiguranja, ali niti ne moraju plaćati poreze za socijalno osiguranje, kao što je dogovoreno s Vrhovnim američkim sudom 1961. Ipak, plaćaju državne i lokalne poreze. Oni su vrlo mirno društvo i zapravo je među njihovim ljudima zabilježeno svega nekoliko tučnjava u čitavoj povijesti, i ti su ljudi uglavnom bili izopćeni.

VIDI OVO: 5 lekcija o roditeljstvu koje možemo naučiti od Amiša

Koje su njihove vrijednosti?

Njihove vrijednosti su njihove obitelji. Većina amiške djece je rođena i odgojena u tradicionalnom obiteljskom okruženju i kršćanskoj vjeri. Na prvom mjestu im je poštivanje starijih, otpor agresiji i velika želja da se bude u Isusovoj volji. Amiši su pasivni u smislu osvećivanja ako ih se napadne, ne sudjeluju ni u kakvim vojnim službama i rijetko prihvaćaju nove obraćenike. Također cijene tradiciju.

Ne vole koristiti nove tehnologije i suzdržavaju se od korištenja mnogih modernih pogodnosti poput klima uređaja, automobila i mehanizirane mašinerije. Prije svega se bave vlastitom poljoprivredom i uzgajaju vlastitu hranu i kroje vlastitu odjeću. Sami podučavaju svoju djecu i samo povremeno putuju u gradove u slučaju određenih potreba koje ne mogu osigurati sami.

Čine li ih njihova uvjerenja kršćanima?

Kao što je ranije napisano, oni ispovijedaju vjeru u Isusa Krista i vjeruju u istinitost Biblije. Žive po njoj bolje od većine onih koji ispovijedaju da su kršćani, međutim neke druge kršćanske denominacije vjeruju da su religija temeljena na djelima. To jednostavno nije istina. Dok god netko ispovijeda vjeru u Krista i vjeruje u Njega kao Gospodina i Spasitelja, osoba je kršćanin.

Amiši ne govore da ih spašavaju njihova dobra djela. Razumiju da je Isus jedini put u vječni život. Jednostavno nastoje izbjeći većinu modernih zamki svijeta u kojima većina nas živi. Nema ništa pogrešno u tome, niti ih diskvalificira od toga da su kršćani. Jednostavno nastoje živjeti odvojeno od svijeta.

Stoga, slobodno možemo reći da su Amiši istinski kršćani. Samo zato što se razlikuju od većine evanđeoskih kršćana ne znači da nisu kršćani. Pitajte bilo kojeg Amiša – muškarca, ženu ili dijete, i svi će vam reći: „Da, mi smo kršćani.“

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!