5 stvari koje trebate znati o Jehovinim svjedocima

Vrhovni Sud Rusije je službeno zabranio Jehovine Svjedoke u toj zemlji, nazivajući ovu vjersku zajednicu ekstremističkom organizacijom.

Sud je naložio da se zaplijeni imovina zajednice i zatvori njihova upravna zgrada. Glasnogovornica ruskog ministarstva pravde, Svetlana Borisova, jer rekla da Jehovini svjedoci: “predstavljaju prijetnju pravima građana, javnom redu i sigurnosti.”

Ova akcija je vrlo značajna, zbog čega se vjerska zajednica – i druge skupine – boje za svoju sigurnost i slobodu.

Ali ova skupina, iako su mnogi čuli njezino ime – ostaje tajnovita i misteriozna za mnoge, uključujući i kršćane.

Slijede pet stvari koje bi trebali znati o Jehovinim Svjedocima.

1. Počelo je sa satom proučavanja Biblije

Grupu je osnovao čovjek po imenu Charles Taze Russel, koji je započeo biblijsku skupinu za proučavanje u Pittsburghu, Pennsylvaniji 1870. godine. Međutim, Russel je uskoro počeo opovrgavati tradicionalna kršćanska učenja. Njegova učenja su uveličavala sadašnjost kao “posljednje dane” i da je dolazak Krista na dohvat ruke. Njegova grupa je postala poznata kao “Društva Kule Stražara”, ime s kojim se često i danas povezuju. Koriste vlastiti alternativni prijevod protestantske Biblije, poznat kao Novi svijet.

2. Jesu li oni kršćani?

Jehovini svjedoci odbacuju kršćansko učenje o Trojstvu, i dokle se odriču ključnog učenja, nisu kršćani. Oni uče da je Isusa stvorio Bog, i da nije postojao prije kao Bog kao što kršćani vjeruju. Sveti Duh, umjesto da je jedna od Osoba Trojstva, je više Božja “primijenjena sila”. Fokus je na samog Boga, po imenu “Jehova”, predstavljanje Tetragramatona, Božjeg židovskog imena iz Starog Zavjeta (obično prevednog kao Yahweh).

3. Ne slave Božić, Uskrs ili rođendane

Jehovini svjedoci podržavaju odvojenje od društva. Na primjer, ne slave Božić, Uskrs, rođendane, nacionalne praznike ili bilo koju drugu priliku koja se poštuje više nego Isus. Da se djeca Jehovinih svjedoka ne bi osjećala oštećeno od nedostatka proslavljanja rođendana, neki se odlučuju za spontano davanje poklona.

4. Ne služe u politici ili vojsci

Još jedan primjer njihovog udaljavanja od društva je to što pokušavaju biti politički neutralni, ne rade javne poslove i obeshrabruju ih da glasaju. Umjesto toga, ohrabruju građanstvo u Kristovom nebeskom kraljevstvu.

Također odbacuju patriotizam, uključujući nacionalnu službu ili davanje prisege, i ne služe u vojsci. Stavljaju naglasak na bratstvo koje nadilazi nacionalne granice.

Također kontroverzno odbacuju i medicinsku praksu transfuzije krvi, čak i u situacijma gdje je u pitanju život ili smrt. U slučaju zabrane ove grupe u Rusiji, država je rekla da gledište Jehovinih Svjedoka na transfuziju krvi krši zakone ruskih zdravstvenih zakona.

5. Aktivni su evangelizatori

Grupa i njena Watchtower izdanja (izdanja Kule Stražare) se mogu naći diljem svijeta, a njezini zastupnici se često mogu vidjeti na kutovima ulica, kako pozivaju prolaznike na proučavanje o njihovoj vjeri. 2006. godine skupina je objavila da se u svijetu nalazi 8,13 milijuna “oglašivača” – ime dano aktivnim propovjednicima ove grupe. Tvrdi da broj njihovih članova raste 1,8 posto godišnje.

Autor: Joseph Hartroop; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!