Ljekovita svojstva jagode su nevjerojatna. Jagode su pravi Božji dar nama ljudima, a kada ovo pročitate, saznat ćete i zašto!

Mnogi za jagode kažu da predstavljaju praznik za nepce i čuvar zdravlja. U ovo doba godine, kada cijena jagoda postaje prihvatljivija, čest su gost na našim trpezama.

Ovo ukusno voće sadrži obilje vitamina C i A, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Ljekovita svojstva jagode su poznata od antičkih vremena

Ljekovita svojstva jagode (lat. Fragaria) poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i lišće jagode.

Pomažu kod oporavka nakon bolesti, jačaju imunitet, kod bolesti žuči i jetre te kao prevencija želučanih bolesti. Također pomažu u liječenju anemije, kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka, artritisa i reume te bubrežnog kamenca.

Želite li pročistiti organizam, navečer pojedite veću porciju jagoda bez šećera ili šlaga, i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan, piše Alternativa za vas.

VIDI OVO: 7 nevjerojatnih razloga zbog kojih trebate jesti jagode

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina, koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate. Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova.

Usto, odlično su sredstvo protiv opeklina. Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Čaj od lišća jagode

Čaj od lišća jagode stoljećima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje. Čaj od lista jagode možete napraviti na takav način da dvije pune čajne žlice suhih listova jagode prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte tri puta dnevno po jednu šalicu poslije jela. Također, čaj od lišća jagode možete koristiti i za grgljanje.

Jagode u službi ljepote

Jagode služe i za uljepšavanje. Budući da čiste i njeguju kožu, dovoljno je da jednom – dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih napravite masku, koju ćete isprati mlakom, a zatim hladnom vodom. Trljate li njima zube, uklonit ćete zubne naslage i izbijeliti zube. Jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita.

Vitamini C i A su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, te uništavaju slobodne radikale, pa će redovito konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv celulita. Pored toga što su vrlo ukusne i neodoljivo mirišu, jagode su i jako zdrave.

Ljekovita svojstva jagode 2
Foto: Pixabay

Otkrivamo vam ljekovita svojstva jagode zbog kojih ih maksimalno možete iskoristiti dok su dostupne. 

1. Jagode su pune antioksidanata

U voćnom svijetu jagode odlično kotiraju, a četvrto su voće s najvišom razinom antioksidanata. Antioksidanti štite naše tijelo od slobodnih radikala koje vezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima. Također, sadrže prirodne fenole koji služe istoj svrsi poput protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova. Međutim, fenoli iz jagoda ne uzrokuju crijevno krvarenje poput umjetnih lijekova.

2. Izvor vitamina C

Vitamin C povećava snagu arterija, sprječava stvaranje modrica te jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda koje zahtijevaju najveću razinu vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna naranča.

3. Jagode su dobre za mršavljenje

Jagode su niskokalorične, sadrže svega 36 kalorija na 100 grama, ne sadrže masti te imaju nisku razinu natrija i šećera. Jagode sadrže prirodne šećere, ali ih ima malo. Pojedite 1,5 čaša jagoda i unijet ćete znatno manje kalorija nego grickalicama.

VIDI OVO: Ovakve jagode nemojte kupovati: Evo kako možete razlikovati domaće od uvozne jagode!

4. Protiv tumora i alergija

Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja stanica raka, sprječavajući njihovu mogućnost umnožavanja, dok fenolne kiseline u ovoj voćki imaju antialergijska svojstva, što znači da pomažu u smanjenju biokemijskih procesa koji se povezuju s alergijskim reakcijama.

5. Jagode reguliraju razinu šećera

Gubitak kilograma jedan od najboljih načina da spriječite nastanak dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a u tome će vam, kako smo već naveli, znatno pomoći i jagode. Visoka razina šećera povezuje se s pretilošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom. Jagode imaju antiupalno i sedativno djelovanje, a istraživanja pokazuju da one smanjuju razine upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP). Vlakna u jagodama su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

6. Reguliraju krvni tlak

U jednoj porciji jagoda nalazi se 134 mg kalija koji regulira krvni tlak i djeluje kao zaštita od negativnog učinka natrija. Jagode pripadaju skupini najzdravije hrane za srce. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utječu na zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola u krvi, koji uzrokuje začepljenje arterija. Također imaju protuupalna svojstva, čime značajno poboljšavaju zdravlje srca.

VIDI OVO: NEVJEROJATNA LJEKOVITOST ŠUMSKIH JAGODA: Jedna šaka čini čuda za vaš organizam!

7. Čuvaju oči

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću. Oči, također, trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja, a isti vitamin igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, znanstvenici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobiven iz suplemenata, a ne na vitamin C dobiven iz voća i povrća.

8. Sprječavaju starenje

Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom na to da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužno kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je, također, odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca ​​protiv prijevremenih znakova starenja.

IZVORNezavisne.com