3 razloga zašto Isus traži da umremo sebi

Umrijeti sebi je jedna od većih tema o kojoj kršćani uče u Bibliji. Što znači umrijeti sebi i zašto bi to trebali učiniti?

Biblija nas uči da umremo sebi. Jednostavno rečeno, to znači da se moramo “odreći” sebe – naših grješnih, svjetovnih i tjelesnih želja, misli, požuda i čežnji (vidite Kološanima 3,5-10). To je vrlo snažna zapovijed, a dolazi iz samih usta Gospodina Isusa Krista:

“Tada Isus reče svojim učenicima: Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.” Matej 16,24-25

Suprotno tome kako neki shvaćaju, odricanje sebe ne znači kažnjavanje sebe ili grubo ponašanje prema sebi. Ali znači da nećemo ugoditi našim sebičnim, bezbožnim željama (vidite Kološanima 3,5).

Štoviše, odricanje od sebe također znači da budemo spremni odložiti naše planove zbog činjenja Božje volje. To znači reći “ne” sebi kada se naše želje suprotstave putovima i volji Božjoj koja je sukladna s Njegovom Riječju.

Zašto bi se trebali odreći sebe?

Postoje nekoliko razloga – čak i dobrobiti – odricanja sebe. Ne mislimo o samoodricanju kao samoomalovažavanju ili samokažnjavanju, već kao o sredstvu ka višem cilju, onom koga bi trebali željeti više od bilo čega drugog. Slijede neki razlozi zašto bi se trebali odreći sebe:

Prvo, to je uvjet kako bi slijedili Krista (Matej 16,24; Luka 9,23)

Prije nego što možemo slijediti Krista, moramo prestati slijediti sebe. Moramo biti spremni odložiti planove koje smo za sebe imali tako da možemo poslušati Božje planove za naš život.

PROČITAJE: Što znači slijediti Isusa?

Drugo, zbog toga možemo živjeti sve više svetim životom (1. Korinćanima 9,24-27)

Samoodricanje je put kojim trebamo ići ako želimo nagradu koju nam je Bog namijenio u ovom životu i sljedećem. Razmotrite riječi apostola Pavla:

„Ne znate li: trkači u trkalištu svi doduše trče, ali jedan prima nagradu? Tako trčite da dobijete. Svaki natjecatelj sve moguće izdržava; oni da dobiju raspadljiv vijenac, mi neraspadljiv. Ja dakle tako trčim – ne kao besciljno, tako udaram šakom – ne kao da mlatim vjetar, nego krotim svoje tijelo i zarobljavam da sâm ne budem isključen pošto sam drugima propovijedao.” 1. Korinćanima 9,24-27

Treće, ovo je način da donesemo plod (Ivan 12,24-26)

Posljednje, odricanje od sebe kako bi slijedili Krista je način da se donese Bogu ugodan plod u ovom životu. On se odrekao sebe i poslušao Božju volju da umre na križu za nas da bismo mi bili spašeni. Ako se odreknemo sebe kako bi Njega slijedili te vršili Božju volju za naš život, imat ćemo plod koji će mu ugoditi:

„Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac.“ Ivan 12,24-26

PROČITAJTE: “Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati”: Što to znači?

Želja da Mu damo prostora

Prijatelji, odricanje od sebe znači da ćemo dati Bogu prostor koji zaslužuje u našim životima. Ne radi se o tome da On želi pokvariti svu zabavu; to znači da se mi predajemo Njemu jer On zaslužuje da bude Kralj nad nama. On je Gospodin.

Ostavljam vas sa ovim riječima Ivana Krstitelja, koje govore o Gospodinu Isusu Kristu. Molim se da ovo bude i vaša izjava:

“On treba rasti, a ja da se umanjujem.” Ivan 3,30

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!