Prvo nije mogla hodati, a zatim su joj se oduzele ruke nakon igre u prirodi

Mala Evelyn prvo nije mogla hodati, a zatim su joj se oduzele ruke nakon što se igrala u prirodi. Djevojčica je pretrpjela ubod zaraženog krpelja koji je izazvao paralizu.

Približavamo se dobu godine kada ima najviše krpelja, a ubod zaraženog krpelja može izazvati svakakve nuspojave i dijagnoze. Mala Evelyn je pravi primjer za to.

Najčešće i najopasnije nuspojave su svakako meningoencefalitis i Lyme borelioza.

Simptomi krpeljnog meningoencefalitisa vrlo su slični gripi i baš bi zato trebalo obratiti posebnu pozornost na njih jer ako dođe do povišene temperature, glavobolje, povraćanja, bolova u mišićima ili nekog drugog simptoma sličnog gripi, a dijete vam se igralo vani u prirodi u ovo posebno osjetljivo proljetno vrijeme – svakako bi se trebali liječniku.

Kako izgleda kada dijete ubode krpelj i izazove paralizu?

To je trebalo da učine i roditelji male Evelyn, čija je mama objavila video kako bi pokazala drugima kako izgleda kada dijete ubode krpelj i izazove paralizu.

– Primijetili smo na Evelyn nešto čudno neku večer – nije htjela sama stajati na nogama, pa sam joj malo pomogla kod tuširanja i odnijela je u krevet na presvlačenje. Nismo ništa slutili, mislili smo da samo trenutno ne želi stajati. Ništa neobično za dijete koje stalno ima neke svoje potrebe. Ali, kako je večer odmicalo, ona je postajala sve tiša, smušenija i na kraju je završila s nama u krevetu. Iako ni tada nisam slutila ništa strašno, malo me zabrinula – napisala je njena mama Amanda Lewis.

– Ali, već ujutro situacija je bila još gora. Nije mogla ni ustati ni hodati, a i ruke je više uopće nisu slušale. Tada sam shvatila da se nešto grozno događa, ali smo uspjeli da je snimimo prije nego što smo otišli kod liječnika.

VIDI OVO: Što trebamo učiniti kod uboda krpelja? Korisni savjeti koje trebate znati

djevojčica ubod krpelja paralizirana
Foto: Facebook

Liječnik joj je pronašao krpelja u dugoj kosi

A tamo, sva sreća, dočekao nas je liječnik koji je već nakon prvih nekoliko mojih rečenica točno znao što je u pitanju. Pitao nas je jesmo li bili vani ovih dana i je li djevojčicu možda ugrizao krpelj. Nisam ga primijetila, ali je on stručnim okom odmah počeo tražiti po njezinoj bujnoj kosi i tamo ga zaista i našao.

– U proteklih 15-ak godina rada s djecom vidio je već 7-8 ovakvih slučajeva, jer da nije, možda bi kao i mnogi drugi liječnici djevojčicu zatim slao na brojne preglede, misleći da je riječ o nekoj neurološkoj problematici, što djelomično i jeste, ali bi pritom sigurno izgubili dosta vremena, tijekom kojeg bi se njezini simptomi samo pogoršavali. Ovako su odmah otkrili uzrok i praktično za 24 sata nakon dolaska liječniku djevojčica je došla sebi, bez većih posljedica. Ali, da nije – simptomi bi postajali sve gori. Simptomi koji su inače akutni.

Pregledajte svoju djecu!

Post je već vidjelo puno ljudi koje je zanimala ova tematika jer je proljeće i vani trenutno haraju krpelji.

Znati – ako uočite bilo koji od spomenutih simptoma, pregledajte svoju djecu. Zapravo, potrudite se da simptome spriječiti tako da svaki dan pregledati svoje dijete doslovno od glave do pete, s posebnom pozornošću na skrovita mjesta poput pregibi, prepone i svakako kosa.

IZVOR:Blic

NAJNOVIJE!