Ovu priču ćete pročitati za 60 sekundi, a pouka koju nosi natjerat će vas da se dobro zamislite

Nakon ove priče ćete biti pažljiviji s riječima koje izgovarate!

Jednom davno, starac je širio glasine o svom mladom susjedu da je lopov, zbog čega je mladić uhićen. Nekoliko dana kasnije dokazano je da je mladić nije kriv. Kada su ga pustili iz pritvora, mladić je zbog lažnih optužbi odlučio tužiti starac.

Starac je na sudu rekao: “To su samo komentari. Nikome nisu naškodili.”

Sudac je prije presude starcu rekao: “Napiši sve ono što si rekao o mladiću na papir, a zatim taj papir poderi na komadiće i na putu do kuće izbaci ih kroz prozor automobila. Sutra se vrati u sudnicu, i čut ćeš svoju presudu.”

Sutradan, prije izricanja presude sudac je rekao optuženom: “Prije nego što čuješ presudu, želim izaći van i pokupiti sve papiriće koje si jučer bacio kroz prozor svog automobila.”

Starac je rekao: “Ne mogu to učiniti. Vjetar ih je otpuhao, i ne mogu ih pronaći.”

Tada je sudac rekao: “Na isti način, jednostavne riječi i komentari mogu uništiti ugled i čast druge osobe do te mjere da se više ne može popraviti. Svi trebamo biti upravitelji našeg jezika, da ne bismo bili robovi naših riječi. Ogovaranja su gora od lopova, jer kradu dostojanstvo, čast, ugled i vjerodostojnost druge osobe, što je nemoguće vratiti.

Zato zapamtite ovo: Kad vam se noga oklizne lako je vratiti se u ravnotežu, ali sve što kažete se ne može povući jer je već izrečeno!”

NAJNOVIJE!