Podijeli objavu
atletičarka abortus
Foto: Wikimedia Commons
Pobačaj će zauvijek biti dio mene i moga života. Bila sam prvakinja – ne obična sportašica, već svjetska prvakinja koja je obarala rekorde. S tih visina pala sam u dubine očaja.

U svojoj novoj knjizi „Chasing Grace” (Utrka za milošću) poznata američka atletičarka otkriva kako je izvršila abortus tjedan dana prije Olimpijskih igara 2008. godine

Sanya Richards-Ross, 32-godišnja američka atletičarka podrijetlom iz Jamajake, predstavljala je 2008. godine SAD na Olimpijadi u Pekingu, osvojivši zlato u disciplini 4 x 400 metara i broncu u utrci na 400 metara. Međunarodna atletska federacija proglasila ju je nedugo zatim najboljom atletičarkom godine. No, u knjizi koju je nedavno objavila, Sanya otkriva da je izvršila abortus samo tjedan dana prije Olimpijade. Sada tvrdi da ju je ta odluka koštala zlata, a još više – bacila ju je u očaj.

Nova knjiga peterostruke olimpijske prvakinje zove se Utrka za milošću: Što me četiristo metara poučilo o Bogu i životu. „Cijeli život jurim za zlatnim medaljama, rekordima i u konačnici za najboljom verzijom sebe”, izjavila je Sanya za magazin People te dodala: „Kad ne bih podijelila najteže trenutke svoga života, u kojima sam najbolje mogla osjetiti Božju milost, ne bih bila iskrena u svom pozivu.”

Sanyin zaručnik tad je bio Aaron Ross, obrambeni igrač New York Giantsa. Njihove karijere bile su u usponu te su planirali vjenčanje. Trudnoća se dogodila iznenada, dok je Sanya „gazila” prema zlatu.

„Sve što sam ikad željela bilo mi je na dohvat ruke”, piše Sanya u svojoj knjizi. „Vrhunac života bio je upravo ispred mene. U tom se trenutku činilo da uopće nema izbora. Mojom su glavom kružile misli o tome kada život počinje, a pomisao na dijete rođeno izvan braka, na vrhuncu moje karijere činila se nepodnošljivom. Što bi moji sponzori, moja obitelj, moja crkva i moji fanovi mislili o meni?” dalje je napisala Sanya.

Pobačaj će zauvijek biti dio mene i moga života. Bila sam prvakinja – ne obična sportašica, već svjetska prvakinja koja je obarala rekorde. S tih visina pala sam u dubine očaja.

Tijekom telefonskog razgovora s Aaronom, odlučili su da je pobačaj najbolja opcija za njih. Sanya je izvršila abortus neposredno prije leta u Peking. Iako su joj liječnici savjetovali da izbjegava bilo kakve vježbe naredna dva tjedna, ona je nastavila trenirati.

U svojoj knjizi, Sanya piše da ju je pobačaj slomio: „Pobačaj će zauvijek biti dio mene i moga života. Bila sam prvakinja – ne obična sportašica, već svjetska prvakinja koja je obarala rekorde. S tih visina pala sam u dubine očaja.”

Sanyina iskrenost i ranjivost bi mogli biti poticaj da se počne govoriti o posljedicama pobačaja koje svaka žena pretrpi te da im se pomogne u liječenju od boli i očaja. Sanya nije jedina atletičarka koja je abortirala pod pritiskom. Istraživanja koja su provedena 2007. godine pokazuju da se o ovome problemu rijetko govori javno, dok se broj trudnica-sportašica povećava više nego što bi se moglo očekivati pa su sportaši često prisiljeni na odluke koje zapravo slamaju srce.

„Biti atletičar često puta znači biti sebičan”, izjavila je Sanya ove godine za jedan portal. „No, mislim da je majčinstvo najuzvišeniji i najnesebičniji poziv. Uzbuđena sam što ću osnovati obitelj kad se povučem, jer mislim da mogu dati sto posto od sebe, što je jako važno.”

Sanya i Aaron priopćili su u veljači kako očekuju sina, kojeg su nazvali svojim najvećim blagoslovom. Njezina knjiga ustvari govori o radostima i željama života, kao i o trajnim posljedicama odluka koje donesemo: „Ova je knjiga moja osobna himna. Nadam se da će čitatelji shvatiti da imaju snagu kako bi nadmašili sve izazovne dionice svoga putovanja”, rekla je za jedan časopis i dodala: „Nadam se da ću potaknuti ljude da ostanu dosljedni sebi i postignu svoj puni potencijal.”

Izvor: Svjetlorijeci.ba/Aleteia

IMAŠ KOMENTAR?

4 razloga za susret s Bogom u tajnosti „A ti, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata svoja i pomoli se Ocu svojemu koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti ...
Nakon smrti svoje žene, posadio je tisuće stabala – 17 godina kasnije, otkriven je njihov oblik Kada je brak u pitanju svi se nadaju dugom i snažnom braku. To je brak koji traje 50, 60 ili 70 godina.
Znate li kako zahvalnost djeluje na bolesno tijelo? Ova žena je doživjela pravo čudo! Neki vjernici iznova mole za određene stvari bez da dožive uslišenje. Na kraju budu obeshrabreni zato što ne posjeduju više vjere ili počinju misle da...
Roditelji užasnuti: Đokovići, prestanite našu djecu učiti vašoj sekti! Zaklada Novak Đoković u škole uvodi budističko-sektaški program putem kojeg se na perfidan način djeca uvode u budističke meditativne prakse.
Molitva za strpljenje i mir Strpljenje je nadnaravni plod Duha Svetoga koji nam daje milost da prihvatimo stvari koje ne možemo kontrolirati.
5 znakova da je tog muškarca Bog poslao u vaš život Drage žene, kako možete znati da ste pronašle pravog muškarca? Ovi znakovi će ga razotkriti!
Plače li Bog? Evanđelja bilježe razne emocije koje je Isus izrazio, uključujući i par prilika gdje je plakao zbog drugih ljudi (Ivan 11,35; Luka 19,41).