Podijeli objavu
nasilje dijete
Foto: Pixabay
Nema modrica i suza, ali u duši vašeg djeteta odvija se velika i strašna bitka!

Jeste li znali da više od četvrtine djece nekad u životu prođe kroz neki oblik vršnjačkog nasilja? Najveći problem jest u tome što roditelji to zbog posla i drugih obveza i ne primjećuju.

Kao najbolji način da uvijek znate što se s vašim djetetom događa, psiholozi preporučuju otvoren i iskren odnos pun razumijevanja i povjerenja, koji se gradi od najranijeg djetinjstva, tako da vam se dijete može povjeriti kad ima bilo kakav problem.

Kada je riječ o zlostavljanju u školi, obično se radi o psihološkom nasilju, pa su i posljedice isto tako psihološke prirode, piše Stil.

Obratite pozornost na sljedećih 7 znakova:

1. Dijete se više ne raduje kao nekada

Nedostatak zadovoljstva je ključni znak depresije. Ako vaše dijete gubi želju za hranom, zabavom i hobijima koje je nekad voljelo, obratite pozornost. Kažite djetetu da ste primijetili da nešto nije u redu i da vam se slobodno povjeri. Objasnite da je i malo tuge sastavni dio života, kao i da zna da ste za njega uvijek tu.

2. Prestaje koristiti društvene mreže

Današnja djeca vole društvene mreže, pa ako ih je dijete nekad stalno koristilo, a sada ne želi, to može biti znak da trpi maltretiranje na internetu. Obratite pozornost i je li dijete ljuto, frustrirano ili nervozno dok koristi mobitel ili laptop.

3. Stalno se žali na glavobolju i bol u trbuhu

Stres zbog maltretiranja kod djece može izazvati i fizičku bol, koja se najčešće javlja u trbuhu ili glavi, kažu stručnjaci, a prenosi Realsimple.com. Obratite pozornost što se događa – neka djeca izmišljaju bolesti kako bi ostali kod kuće i tako izbjegli maltretiranje u školi.

4. Svađe s prijateljima

Velike promjene u društvenom životu djeteta su potpuno normalne. Ipak, ako se odjednom više ne druži ni sa kim od starih prijatelja, raspitajte se što se događa te postoji li veći problem od uobičajenih djetinjastih i tinejdžerskih sukoba.

5. Ne želi ići u školu ili na trening

Ako je vaše dijete iznenada odustalo od ključnih aktivnosti ili počelo izostajati iz škole ili sportskih aktivnosti koje je voljelo, može biti da je riječ o zlostavljanju.

6. Poljuljano samopoštovanje (ljubav prema sebi)

Zlostavljanje kod djece u velikoj mjeri može sniziti razinu samopouzdanja, a može biti i uzrok vršnjačkog nasilja. Zbog toga je vrlo važno da djetetu na vrijeme izgradite samopouzdanje, kako se kasnije ne bi dogodilo da preživljava nasilje, a da zbog nedostatka samopoštovanja misli da je to i zaslužilo.

7. Samomaltretiranje

Možda vam zvuči kontradiktorno, ali mnoge žrtve nasilja počinju matretiraju druge. To je obrambeni mehanizam djeteta koje još uvijek ne razlikuje dobro od lošeg, ne osjeća se dobro zbog toga što radi, ali nesvjesno želi izgraditi imidž osobe koja je jaka i nasilna, da bi ga drugi ostavili na miru.

IMAŠ KOMENTAR?

4 razloga za susret s Bogom u tajnosti „A ti, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata svoja i pomoli se Ocu svojemu koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti ...
Nakon smrti svoje žene, posadio je tisuće stabala – 17 godina kasnije, otkriven je njihov oblik Kada je brak u pitanju svi se nadaju dugom i snažnom braku. To je brak koji traje 50, 60 ili 70 godina.
Znate li kako zahvalnost djeluje na bolesno tijelo? Ova žena je doživjela pravo čudo! Neki vjernici iznova mole za određene stvari bez da dožive uslišenje. Na kraju budu obeshrabreni zato što ne posjeduju više vjere ili počinju misle da...
Roditelji užasnuti: Đokovići, prestanite našu djecu učiti vašoj sekti! Zaklada Novak Đoković u škole uvodi budističko-sektaški program putem kojeg se na perfidan način djeca uvode u budističke meditativne prakse.
Molitva za strpljenje i mir Strpljenje je nadnaravni plod Duha Svetoga koji nam daje milost da prihvatimo stvari koje ne možemo kontrolirati.
5 znakova da je tog muškarca Bog poslao u vaš život Drage žene, kako možete znati da ste pronašle pravog muškarca? Ovi znakovi će ga razotkriti!
Plače li Bog? Evanđelja bilježe razne emocije koje je Isus izrazio, uključujući i par prilika gdje je plakao zbog drugih ljudi (Ivan 11,35; Luka 19,41).