Bog je vrlo ozbiljan u vezi odmora: Zašto je Bog zapovijedio da šest dana radimo a sedmi odmaramo?

„Odmor“ se definira kao „mir, spokoj ili osvježenje.“ „Opuštanje“ znači „olabaviti ili postati manje čvrst, imati blaži način, biti manje krut.“ Biblija prilično govori o odmoru. To je tema koja se ponavlja u čitavoj Bibliji, počevši od tjedna stvaranja (Postanak 2,2-3). Bog je stvarao šest dana; zatim se odmarao, ne zato što je bio umoran nego da bi postavio standard koji će čovječanstvo slijediti.

Deset zapovijedi sadrže odmaranje subotom kao uvjet Zakona (Izlazak 20,8-11). Zapazite da je Bog rekao: „Spomeni se dana subotnjega.“ Nije to bilo ništa novo; postoji od stvaranja. Svi Božji ljudi, njihove sluge i životinje morali su jedan dan od sedam odmarati. Naredba za odmor nije bila izgovor za lijenost. Morate raditi šest dana da biste došli do subote. Zemlja je također trebala odmarati (Levitski zakonik 25,4. 8-12). Bog je vrlo ozbiljan u vezi odmora.

Bog nam želi odmor jer nam ne dolazi prirodno. Za odmor se moramo pouzdati da će Bog voditi brigu umjesto nas. Moramo vjerovati da, ako uzmemo jedan dan odmora, svijet se neće prestati vrtjeti oko svoje osi. Od početka (Postanak 3), kada smo odlučili da ćemo samostalno donositi sve odluke, čovječanstvo je postalo napetije i manje sposobno da se opusti.

Upravo je neposlušnost u Vrtu započela problem, ali poslušnost će sada donijeti odmor koji Bog želi za nas (Hebrejima 3,7–4,11). Ako je jedna od definicija „opuštanja“ da „postanemo manje čvrsti“, onda je popuštanje u vezi našeg vlastitog života, karijere, obitelji i sl. te prepuštanje svega toga Bogu u vjeri najbolji način da se opustimo.

Za kršćanina se krajnji odmor nalazi u Kristu. On poziva sve koji su „umorni i opterećeni“ da dođu k Njemu i prebace svoje brige na Njega (Matej 11,28; 1. Petrova 5,7). Samo u Njemu nalazimo naš potpuni mir – od brige svijeta, od tuge koja nas muči i od potrebe da činimo djela kako bismo mu bili prihvatljivi. Više ne držimo židovsku subotu jer je Isus naš subotnji počinak.

U Njemu nalazimo potpuni odmor od naših vlastitih napora, jer je On jedini svet i pravedan. „Njega, naime, koji ne upozna grijeha, za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu“ (2. Korinćanima 5,21). Sada možemo prestati s našim duhovnim naporima i odmarati se u Njemu, ne samo jedan dan u tjednu, nego uvijek.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!