Podijeli objavu
kršćani palestina
Foto: Wikimedia Commons

Velika skupina palestinskih kršćana je napisala otvoreno pismo upozoravajući da su “na rubu katastrofalnog kolapsa” i da bi “ovo mogla biti posljednja prilika da se sačuva prisutnost kršćana u ovoj zemlji.”, javlja Christian Today.

Pismo, poslano od strane nekoliko palestinskih kršćanskih organizacija koje sačinjavaju Nacionalnu koaliciju Kršćanskih organizacija u Palestini (NCCOP) Svjetskom savjetu Crkava (WCC), na dan 100. godišnjice Balfourske Deklaracije u kojoj se Velika Britanija složila da postoji “nacionalni dom” za židovski narod u Palestini.

“Dok se ovog mjeseca sastajemo u Betlehemu, u okupiranoj Palestini, i dalje patimo zbog stogodišnje nepravde koja je nanijeta palestinskom narodu s Balfourskom Deklaracijom … praćenom izraelskom okupacijom West Banka (jordanskog teritorja), uključujući istočni Jeruzalem i Gazu, odvajanje našeg naroda i zemlje kroz politiku izolacije i konfiskacije zemlje, te izgradnje židovskih naselja i Apartheid zida (barijera West Bank)”, piše u pismu.

“Stvari su vrlo hitne. Na pragu smo katastrofalnog kolapsa. Trenutni status quo je neodrživ. Ovo je naša posljednja prilika da se postigne pravedan mir. Kao palestinsko-kršćanska zajednica, ovo bi mogla biti posljednja prilika da se sačuva prisutnost kršćana u zemlji. Naša jedina nada kao kršćana dolazi od činjenice da u Jeruzalemu, gradu Božjem, i našem gradu, postoji prazan grob, i da je Isus Krist koji je pobijedio smrt i grijeh donio nama i cijelom čovječanstvu, novi život.”

Odnoseći se na Belfoursku deklaraciju, u pismu se žale: “I dalje patimo zbog jedne političke deklaracije od strane zapadnog kraljevstva, koje je zasnovano na uvrnutoj teološkoj pretpostavci.”

Nastavlja se: “Stotinu godina kasnije i dalje nema pravde u našoj zemlji! Diskriminacija i nejednakost, vojna okupacija i sustavna opresija vladaju.”

Pismo krivi Belfoursku Deklaraciju zbog sadašnje situacije. “Jesmo li stigli do ovog “nemogućeg trenutka” jer stvari koje su postavljene otpočetka – od prije stotinu godina – su postavljene na nepravednoj pretpostavci? Bi li trebali očekivati ​​da će takva nepravedna deklaracija stvoriti bilo što drugo osim sukoba i uništenja?”

IMAŠ KOMENTAR?