Tajna ostajanja u Isusu

„Budete li očuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što ja očuvah zapovijedi Oca svojega te ostajem u njegovoj ljubavi“ (Ivan 15,10).

U svakom velikom nastojanju dolazi do toga – nakon svih planiranja, svih izgradnji, svih slavljenja i maštanja – dolazi jednostavno vrijeme za djelovanje. Vrijeme da učinimo nešto.

I kad čitamo Pismo, vidimo da Isus bez problema uvodi ovo očekivanje u kršćanski život. Ako smo otvoreni prema cijeloj ideji pronalaženja radosti u Njemu, bliskom hodanju s Njime, življenju u punom blagoslovu i privilegiji odnosa s Njime, to je sjajno. Ali… nemojmo zaboraviti dio o držanju Njegovih zapovijedi. Biti mu poslušni.

Kao da ta riječ ne postoji za neke ljude. Poslušnost je poput finog ispisa kojeg su kliknuli u prošlosti na putu za preuzimanje programa. Poslušnost je dosadno, tiho vrijeme utorkom poslijepodne, daleko izvan bučnog uzbuđenja prošlog vikenda i još dalje od daleke nade sljedećeg.

Poslušnost? Uh. To je ono što Isus kaže da je potrebno „ostati u njegovoj ljubavi“?

Da, osim što smo propustili barku o tome što uistinu znači biti poslušan Kristu. Pretvorili smo ga u popis obveza. Pretvorili smo poslušnost u žonglirajući čin, gdje je energija koja se troši u održavanju svih tih bezgrešnih kuglica u zraku, trik koji možemo održati samo za kratke vremenske razmake. A kad jedna loptica padne, naš cijeli ritam se ruši. Uskoro ćemo ispustiti još jednu. Pa još jednu. Bang, bang, bang. Ne možemo to.

Pa ipak, to je zapravo dobro mjesto – „ne možete to“ – frustrirani zbog onoga što ne možete učiniti, obeshrabreni koliko dugo padate pokušavajući živjeti poput Krista – jer živjeti poput Njega nije samo teško, već nemoguće. Isus nije ustao od mrtvih kako bi mogao gledati vaša nastojanja da budete više poput Njega. Ustao je od mrtvih kako bi mogao živjeti svoj život kroz vas. Milost koja vas spašava je ista milost koja vas posvećuje. Niste ništa sposobniji za poduzimanje jednog koraka poslušnosti više s Isusom kao vjernik od toga da se na prvom mjestu spasite.

Dakle, ovo je možda najbolja vijest koju ćete primiti danas: tajna ostajanja u Isusu jest poslušnost, ali ostajanje je ono što vas vodi prema poslušnosti. Poslušnost ne dolazi od spremnosti da prakticirate više kršćanskog ponašanja – obećavajući koliko ćete sljedeći put biti jaki, izjavljujući da nikad više nećete dopustiti da se nešto ponovi. Kad Isus zapovijeda vašu poslušnost, On vam zapravo samo zapovijeda da mu se približite – da „ostanete“ u Njemu – da ostanete na miru u Njemu, prebacujući sve svoje terete na Njega, oslanjajući se na vaš odnos s Njime, crpeći novu snagu od Njega.

Tamo se nalazi sva vaša energija za poslušnost.

„Oni pak koji su u tijelu ne mogu ugoditi Bogu“ (Rimljanima 8,8) – izjava duhovne činjenice koja je istinita za otkupljene, kao i za neobraćene. No, „kao što primiste Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu živite“ (Kološanima 2,6).

Tada ćete ostati u Isusu.

I tada ćete biti poslušni.

Nisu potrebne vještine žongliranja.

Autor: James MacDonald; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thecourage.com

NAJNOVIJE!