Gog i Magog: 4 biblijske istine o njima

Gog i Magog bi mogli biti udruženje nacija pod ruskom kontrolom koje su se upustile u neprestanu bitku, a možda se to već i dogodilo.

Tko je Gog?

U Ezekielu 38 i 39 Bog je rekao Izaiji „Sine čovječji, okreni lice ka Gogu, u zemlji Magogu, velikom knezu Mešeka i Tubala, prorokuj protiv njega. Reci: Ovako govori Jahve Gospod: ‘Evo me na te, Gože, veliki kneže Mešeka i Tubala!“ Radi li se o Rusima i ljudima tog govornog područja? Ako pogledate kartu svijeta, očigledno je da je Rusija najveća nacija na svijetu, pa se postavlja pitanje je li Bog govorio Rusima: „Namamit ću te i metnut ću ti žvale u čeljusti, izvest ću tebe i svu tvoju vojsku – konje i konjanike, silno mnoštvo u potpunoj opremi – sve u oklopima i sa štitovima, sve vične maču“ (Ezekiel 38, 4)? Znamo da će Bog namamiti Goga da cijelu svoju vojsku usmjeri protiv Izraela, a na kraju je pokopan na bojišnici (Ezekiel 39, 11).

Tko je Magog?

Ezekiel piše da su Gog i Magog isto (Ezekiel 38, 2-3). Ne razlikuje ih u karakteristikama na nekoliko mjesta u Bibliji, pa bi Gog i Magog mogli biti udruženje nacija pod ruskom kontrolom koje su se upustile u neprestanu bitku, a možda se to već i dogodilo. Pokojni američki predsjednik Ronald Reagan dok je bio guverner govorio je zakonodavcima u Kaliforniji i rekao da je Sovjetski Savez (sadašnja Rusija) zlo carstvo o kojem je pisao Ezekiel u poglavljima 38 i 39. Vjerovao je da će Gog povesti druge nacije u borbu protiv Izraela. Predsjednik Reagan je pročitao ta poglavlja i bio je uvjeren da se radi o Rusiji jer je SSSR tada imao puno više moći nego danas. Tko može konkurirati ruskoj vojsci, teritoriju i resursima? Nitko zapravo, pa bi Rusija mogla odigrati važniju ulogu u budućnosti. Vrijeme će pokazati hoće li to biti dobra ili loša uloga.

VIDI OVO: Bitka Armagedon: Što je bitka koja se spominje u Otkrivenju?

Jesu li Gog i Magog ista stvar?

Ezekiel je pišući o Gogu i Magogu rekao „S njima je i Perzija, Etiopija i Put – svi sa štitovima i pod kacigama; zatim Gomer i sve čete njegove, Bet Togarma s krajnjega sjevera i sve čete njezine – silan narod s tobom!“ (Ezekiel 38, 5-6) Neki biblijski učenjaci smatraju da „Roš“ dolazi od „Mešek“ (Ezekiel 39, 1) i da to označava Rusiju, dok drugi kažu da je Mešek naziv za Moskvu, dok je Tubal zapravo Tobolsk, koji postoji u Rusiji. Međutim, židovski povjesničar Josephus smatra kako je Gog naziv za pleme koje je poteklo od Magoga Jafetita koji se spominje u Postanku 10, 21 i odnosi se na Jafetovu braću Šema i Hama. Jafetit je došao od Jafeta, jednog od tri Noina sina, uključujući i Šema i Hama koji se spominju u Knjizi Postanka 5, 32, zatim 9, 18 i 10, 1. Čak su i drevni Asirci imali kontakta s Magogom jer se u njihovim spisima zabilježio taj naziv. To nije bila Rusija, jer Rusija tada nije postojala, pa se opisano u  Ezekiel 38 i 39 možda već dogodilo, osim Ezekiel 39, 25-29.

Je li to bitno?

Na sreću, naše spasenje ne ovisi tome jesu li Gog i Magog isti ili različiti, ili ako igraju neku ključnu ulogu u kraju vremena. Sve što je bitno jest da slijedimo Krista. Apostol Pavao je jednom napisao: „Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će.“ (1. Korinćanima 13, 8). Na kraju krajeva jedino je važno vjerovati našem Spasitelju, pa nam ne vrijedi spekulirati tko je Gog ili Magog jer nema dokaza koji bi nam to potvrdio. Važno je da svakoga trenutka trebamo biti spremni na povratak Sina Božjega u velikoj slavi i moći.

Zaključak

Bilo bi zanimljivo znati tko su Gog i Magog, no najvažnija istina je drugima reći za Isusa Krista Spasitelja, i da se svi koji nisu obraćeni u Kristu nalaze pod Božjim gnjevom (Ivan 3, 36). Pavao je rekao „Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao – ništa sam!“ (1. Korinćanima 13, 2). Znam samo ovo, da bez Njega ništa ne možemo (Ivan 15, 5).

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!