Tko su demoni i kako mogu nauditi čovjeku?

Demoni su sposobni ući u čovjekovo tijelo i preuzeti kontrolu nad njime

Demoni su duhovna bića, nemaju ”mesa ni kostiju” (Lk 24,39), a samim time nemaju ni materijalno tijelo, kao što nemaju ni anđeli. Ipak mogu djelovati na čovjekovo tijelo jednako kao i na ljudski duh i dušu.

Demoni su sposobni uči u čovjekovo tijelo

Demoni su sposobni ući u čovjekovo tijelo i preuzeti kontrolu nad njime, povremeno govoriti i djelovati kroz njega, pa čak i opsjednuti tijelo kao da je njihovo vlasništvo.

Budući su nematerijalni, djeluju izvan prirodnih zakona, ljudskih osjetila. Moguće ih je ”osjetilno” doživjeti prilikom komunikacije sa spiritističkim medijem ili posrednicima koji su svoje tijelo i um dali na raspolaganje nečistim duhovima.

Demoni imaju veći inteligenciju od ljudske

Iako su pali anđeli, njihova je inteligencija veća od ljudske što nam i Biblija potkrepljuje (Mt 8,29; Dj 19,15; Jk 2,19; Mk 1,24). Nisu u mogućnosti poznavati ljudsku budućnost, no znaju prošlost i sadašnjost.

To dokazuju brojni vračevi, mediji, šamani koji pod utjecajem zlih duhova govore o detaljima iz nečijeg života, ističući najmanje sitnicame (npr. koliko djece ima, što je jutros jeo, gdje mu je novac u kući itd.)

Demoni donose određene zaključke i predviđanja

Premda ne znaju budućnost, na temelju sadašnjosti i praćenja prošlosti donose određene zaključke i predviđanja, što je vidljivo kod mnogih tzv. proroka i proročica poglavito kod nas na Balkanu.

Mogu uzrokovati nemoći i bolesti, osobito psihosomatske naravi

Što se tiče snage demona, ona nije ograničena samo na fizičku snagu, već je velika da uzrokuje okultni pritisak na čovjekov um i tijelo. U stanju su proizvesti nemoći i bolesti, osobito psihosomatske naravi (nestabilnost ili ludilo, poriv za samoubojstvom, hladnokrvnim ubojstvom, shizofrenijom i sl.), što ni sama suvremena medicina ne može prepoznati ni izliječiti.

Demoni su ograničeni

Bez obzira na sve navedeno, Sotona i njegovi zli duhovi su ipak ograničeni, te mogu činiti samo ono što im je Bog dopustio i ništa više, a svaki kršćanin se može oduprijeti u sili i snazi Isusa Krista, njihovog Pobjednika.

Autor: Stanko Jambrek; dijelovi preuzeti iz knjige ”New age i kršćanstvo”

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!