Što učiniti kada mislite da Bog šuti?

Kada mislite da Bog šuti, važno je preispitati se imate li neki nepokajani grijeh te nastaviti pouzdavati se u Boga i moliti Mu se.

Kao vjernicima, dogodit će da, kad iskreno tražimo Boga, zauzvrat dobijemo samo Njegovu šutnju. A ta šutnja može biti teška, frustrirajuća, čak i mučna.

Biblija govori o čovjeku po imenu Job koji je bio dobro upoznat s Božjom šutnjom. U svojoj boli i patnji povikao je Bogu. Tražio je odgovore. I neprestano je tražio.

Ali u prvih 37 poglavlja Knjige o Jobu, njegovi povici Bogu za pomoć i olakšanje dočekani su samo s Božjom tišinom.

Kao vjernici, nećemo uvijek čuti Božji glas, ali od Joba možemo naučiti nekoliko praktičnih stvari koje treba činiti kada izgleda da Bog šuti.

Ispitajte svoj život

Postavite si pitanje: postoji li nepokajani grijeh u mom životu? Pazite da ništa ne blokira da ne možete čuti Božji glas.

Psalam 66, 18 kaže: “Da sam nosio u srcu svojem bezakonje, nikad me ne bi uslišio Svemogući.” Zapitajte se: imam li pogrešne motive? Postoji li nešto (ili bilo tko) što volim više od Boga?

Dok vam Bog otkriva neke stvari, odmah tražite oprost. I zapamtite, nema stida u pokajanju. Ovaj čin vjere zadovoljava Boga i obnavlja naše zajedništvo s Njim.

Prihvatite Božji suverenitet

Priznajte da Bog može šutjeti. Ne postoji obaveza da vam Bog odgovori, obavijesti vas ili kaže bilo što.

Za Boga se kaže da je apsolutno slobodan, jer ga nitko i ništa ne može ometati, prisiljavati ili zaustaviti. U stanju je raditi kako hoće, uvijek, svugdje, zauvijek.

Poput nas, i Job se suočio s izborom priznavanja ili odbijanja Božje suverenosti. Kao odgovor na njegovu patnju i gubitak, Jobova supruga sugerirala mu je da prokune Boga i umre.

Umjesto da slijedi njene savjete, Job odabire da Bog bude Bog. “Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?”, rekao je (Job 2, 10).

Prihvaćanje Božje suverenosti također znači aktivno vjerovanje Bogu, shvaćanje da On drži sve pod kontrolom i da Mu se može vjerovati.

“Pa da me i ubije, opet ću se uzdati u njega”, rekao je (Job 13, 15). Ništa se u Jobovu životu, niti u našem, ne događa bez Božjeg znanja i plana. Kako saznajemo na početku Knjige o Jobu, Bog je bio potpuno svjestan svih stvari koje će se dogoditi s Jobom. U stvari, dao je sotoni dopuštenje da to čini u Jobovu životu.

Kada mislite da Bog šuti … i dalje Mu vjerujte!

Iako se Bog možda čini šutljiv u vezi s određenim zahtjevom ili molbom, zapamtite da je On uvijek u stalnoj komunikaciji s nama.

Zapravo, moguće je da već imate odgovor od Boga. Biblija je puna konkretnih odgovora o tome što je ispravno i pogrešno, kao i informacija o Božjem karakteru i Njegovoj namjeri za nas kao Njegovu djecu. Zato, ne zaboravite proučavati Božju riječ da biste saznali što On ima reći o problemima s kojima se susrećete ili o pitanjima koja postavljate.

Dok čitate Bibliju, zamolite Boga da vam govori kroz Duha Svetoga koji živi u vama. Često stihovi mogu imati novo značenje s obzirom na trenutne probleme s kojima se suočavate.

Šutnja može biti i znak Božje vjernosti

Ivanovo evanđelje govori o Isusovim prijateljima Lazaru, Mariji i Marti. Kad je Isus saznao da je Lazar bolestan, nije pojurio u Lazarovu kuću da ga ozdravi. Umjesto toga, Isus je ostao tamo gdje je bio još dva dana (Ivan 11, 6). A prije nego je Isus stigao u Betaniju, Lazar je umro. Ipak, nakon nekog vremena ga je čudesno uskrisio iz mrtivih.

Lazarovim sestrama Isusova je šutnja izgledala možda kao zanemarivanje – da Isus nije mario ili nije htio pomoći. Ovo otkriva kako se i mi nekada osjećamo kad Bog ne odgovori odmah na naše vapaje za pomoć.

Nastavite razgovarati s Bogom
Foto: Pexels

Nastavite razgovarati s Bogom

Samo zato što izgleda kao da Bog šuti, ne znači da trebate sumnjati u Njega ili prestati moliti.

Božja šutnja nije dozvola da Mu okrenemo leđa. Umjesto toga, to je poziv da Ga još više tražimo.

Psalmist David je rekao: “Bože moj, vičem danju, al’ ne odvraćaš; noću vapijem i nema mi počinka.” (Psalam 22, 2).

Job je također neprestano vapio za Bogom, tražeći od Njega da odgovori. Na brojnim stranicama Knjige o Jobu Bog šuti. Ali u 38. poglavlju Bog odgovara i postavlja Jobu pitanja. “Gdje si bio kad zemlju utemeljih? Kazuj, ako ti je znanje sigurno.” (38, 4).

Bog je u kontroli. Bio je cijelo vrijeme. Čuo je Jobove vapaje za pomoć. Čekao je savršeno vrijeme za govor. Blagoslovio je Joba! I vas će, ako Mu ostanete vjerni.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!