4 laži koje nam Sotona govori u tami

Sotona nas voli iskorištavati kada smo slomljeni, iskušavati nas kada smo slabi i govoriti nam laži u tami koje opravdavaju naše samosažaljenje i grješne reakcije.

Jeste li ikada prolazili kroz vrijeme kada ste primijetili da što više molite, više imate i problema? Ovo je bilo jedno od tih vremena koje je potrajalo gotovo cijelo desetljeće. Danima je trajala borba, konstantno sam se borila da svoje oči držim na Bogu, a ne na kušnjama.

Često sam podlegla strahu, žaljenju i tugovanju, posrnula pod uznemirenošću i stresom. Uvjeravam vas, Sotona nas voli iskorištavati kada smo slomljeni, iskušavati nas kada smo slabi i šaptati nam laži koje opravdavaju naše samosažaljenje i grješne reakcije.

Ponekad nas njegove vatrene strijele ozljede. A nekada, Božjom milošću, doživljavamo pobjedu koristeći naše duhovno naoružanje i oružje za rat. Jednog dana Sotona će biti pobijeđen jednom za svagda, ali za sada, moramo biti na oprezu od njegovih taktika.

Ako ste na sličnom mjestu gdje sam i ja, nesigurni u ono što Bog čini i ako osjećate da vas život udara (ili znate voljenu osobu koja prolazi kroz to), molim se da budete svjesni nekih neprijateljevih laži, jer će vam to pomoći da se održite i uzvratite mu istinom.

Laž broj 1: “Ako Bog drži sve pod kontrolom i dozvoljava da patite, onda On više brine o svojoj slavi, nego što brine o vama.”

Ova laž je tako suptilna, jer je istina da je Božja slava Njegov najveći cilj. Međutim, On također zna da ćemo biti zadovoljniji, ispunjeniji i radosniji u njegovoj slavi nego u bilo čemu drugom. Kao što John Piper često govori: “Bog se najviše proslavlja u nama kada smo mi najzadovoljniji u njemu”.

Neprijatelj, međutim, želi da povjerujemo kako se Božja slava protivi sreći. Upravo je suprotno, zato što Bog želi dati nam neizrecivu radost, On dozvoljava patnju koja traje kratko vrijeme (1 Petrova 1,3-9). On zna da je često potrebno da prođemo kroz bolan proces orezivanja (koji može djelovati kao da se Bog ne brine za nas) kako bismo shvatili da smo stvoreni, ne samo da donesemo slavu Bogu, već da nađemo naše zadovoljstvo u Kristu, koje donosi slavu Bogu!

Bog dopušta patnju kako bi nas doveo na mjesto kao grešnike kojima je nezasluženo oprošteno, uživanja u Njegovoj slavi.

Laž broj 2: “Da te Bog stvarno voli, odgovorio bi na tvoje molitve za novi posao, unapređenje, supružnika, bebu, zaštitio bi i izdigao tvoj ugled, itd.”

Sotona se krije u evanđelju prosperiteta. Zna da bismo prepoznali njegove zle putove ako bi nas pokušao uvjeriti u neku očiglednu laž, i zato je njegov plijen nešto stvarnije: primjerice naše neispunjene želje (često normalne i dobre).

Kada se nešto “dobro” uzme od nas, ili kada nam se ne ispuni želja, neprijatelj nas iskušava da zaključimo kako Bog nije stvarno dobar (vidi Asafov odgovor – Psalam 73). Misao: “Ako me On zaista voli, i ako ja imam dovoljno vjere, On će mi dati ono što (ja mislim) da mi treba”, je tako bliska istini, da je zaista lako i zrelim kršćanima pasti pod ovaj lažni način razmišljanja.

Čak i kada znam da me Bog voli, mogu lako sumnjati u Njegovu ljubav i dobrotu kada je moje srce u bolu zbog nečega što ne razumijem. Želim odgovor; želim znati zašto; želim naći objašnjenje koje će umiriti moju zbunjenost zbog razarajućih okolnosti. Međutim, ne dobivamo uvijek te odgovore. Umjesto toga, imamo nepromjenjivog Boga i nepokolebljiv dokaz Njegove ljubavi na križu.

Sotona će neumorno raditi kako bi učinio da sumnjamo u Božju ljubav, jer je ta ljubav suština evanđelja: ljubav Nebeskog Oca pokazana kroz smrt i uskrsnuće njegova Sina za spasenje svima koji vjeruju (unatoč našim buntovnim srcima). Pokazao je svoju ljubav prema nama na najveći mogući način – i nastavlja to činiti na mnogo dobrih načina koje ne zaslužujemo – zato nemojmo biti zaslijepljeni pogrešnim izgledom naših okolnosti ili ovom neprijateljskom razarajućom laži. Nemojmo se zavaravati da su napredak i lakoća znak Božje naklonosti.

Umjesto ovoga, ispunimo naš um istinom da smo beskrajno voljeno i cijenjeno Kristovo vlasništvo. Naš vječni dobitak u Kristovoj prisutnosti može imati ovozemaljsku cijenu, ali taj dobitak dolazi, a kada dođe, neće nikad prestati.

Laž broj 3: “Da imate jaču vjeru, ne biste se borili s emocijama kao što su ljutnja, očaj, zbunjenost ili tuga.”

Ova laž nas sprječava da budemo iskreni s našim Spasiteljem, i zato podnosimo loše posljedice potisnutih emocija i bezbožne žalosti. Ali možemo uzvratiti istinom da su mnogi pobožni muškarci i žene, čak i sam Krist, prikazivali cijeli spektar emocija (Ivan 11,35).

Naše emocije nas mogu odvesti u grijeh, zato moramo biti oprezni i truditi se da ne opravdavamo bezbožne reakcije, već shvatimo kako smo stvoreni kao emotivna bića na Božju sliku. On zna i razumije svaku emociju koju osjećamo. Umjesto da potiskujete emocije kada se osjećate zbunjeno i uznemireno nečim što je Bog dopustio, donesite mu to iskreno u molitvi i vjerujte da će vam On dati što vam je potrebno silom svoje snage.

Laž broj 4: “Sami ste. Nitko ne razumije vašu bol.”

Još više smo ranjivi na napad neprijatelja kada se osjećamo usamljeno i kada nismo povezani s Kristovim Tijelom. Zato Sotona radi na tome da nas izolira. Jedan način na koji to radi je da nas uvjerava da nitko ne razumije ili ne može shvatiti naše okolnosti.

Točno je da nitko (osim Krista) ne može u potpunosti razumjeti dinamične slojeve i efekte naših konkretnih iskušenja, ali mnogi mogu razumjeti patnju i bol u jednom ili drugom obliku. Čak i vjernici koji nisu patili na isti način kao i mi (bilo na taj poseban slučaj ili tom jačinom) nam mogu ponuditi nadu, ohrabrenje i istinu evanđelja. Tijelo Kristovo je nevjerojatan dar vjernicima, i zato će neprijatelj učiniti sve što može kao bi nas spriječio da doživimo Njegovu ljepotu, zaštitu i blagoslove (1 Korinćanima 12,24-27).

Nismo stvoreni da budemo sami. Kršćani su dio tijela Kristovog i zato se moraju paziti od uvjerenja da smo neovisni od tog tijela, osobito u vrijeme patnje. Iako je Isus Krist jedini koji može u potpunosti razumjeti i utješiti nas u najdubljem smislu, On nam često daje braću i sestre da budu s nama kako bi nas ohrabrili, poslužili nam te govorili istine evanđelja koje daju život i održavaju nas.

Bog koristi Sotonine laži

Kao što je razarajući udarac Sotone Kristu bio Božje sredstvo kojim ga je Bog uništio, Sotonini neumorni pokušaji da uništi moju vjeru su sredstvo kojim je moja ljubav za Krista porasla, a moja vjera se uvećala. Iako u mom životu mogu uvijek postojati neke boli, gubici ili bolesti, Božjom milošću, to će samo služiti da uveća moju nepokolebljivu nadu i još veću čežnju za moju slavnu vječnu budućnost s mojim Spasiteljem, Prijateljem i Gospodinom.

Prijatelju, ako shvatite da ste povjerovali u neprijateljeve laži, biste li mi se pridružili u njihovom razotkrivanju i uzvratili udarcem istine? Moramo svakodnevno ponirati u Riječ Božju, neprestano moliti i biti uključeni u lokalnu crkvu.

Na kraju, budite jaki u Gospodinu i u snazi ​​Njegove moći. Obucite se u sve oružje Božje da biste se mogli održati protiv đavolskih planova (Efežanima 6,10).

Autorica: Sarah Walton; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Unlockinthebible.org

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!