1800 godina stara kamena ploča pronađena na dnu mora ukazuje da su u krivu svi oni koji sumnjaju u Isusa

Nakon godina zanemarivanja, arheolozi su napokon otkrili kamenu ploču pronađenu na iskopini u biblijskom gradu Tel Doru. Zbog svoje ogromne povijesne važnosti, ploča je po iskopavanju odmah odnesena u sveučilište u Haifi radi prevođenja i održavanja.

Pronađena je na obali Izraela, a arheolozi su otkrili dokaze koji daju ogroman uvid u jedno od najkrvavijih razdoblja antičke židovske povijesti. Osim što navodi ime vladara, ploča otkriva i druge tajne biblijskog vremena.

Po prvi puta u povijesti arheološki dokazi ukazuju na osobu koja je bila na vlasti tijekom krvavog povijesnog razdoblja koje je dovelo do židovske pobune. Zbog toga što je ovo otkriće toliko veliko, i što pokazuje ispravnost Svetog Pisma, istraživači su revno radili na njegovom dešifriranju. Neki su zapisi sa ploče već prevedeni…

Od zapisa koji se ističu je i ime rimskog upravitelja, Gargiliusa Antiquusa, koji je rukovodio Judejom u to doba. Ploča je tek drugi rimski zapis koji je pronađen, a koji na sebi nosi ime pokrajine „Judeja“.

Ploča je pronađena oko 30 kilometara od obale izraelskog grada Haife. Smatra se da datira iz 2. stoljeća poslije Krista

Bez sumnje je da je pobuna Židova u ovoj provinciji dovela do krvavog perioda židovske povijesti i Bar Kokhba pobune, i krvave bitke koja je uslijedila.

Povjesničari smatraju da su događaji koji su se dogodili u ovom razdoblju doveli do smrti oko pola milijuna Židova. Rimski car Hadrijan izbrisao je ime Judeje iz službenih zapisa, stoga je pronalazak ovakvog rimskog natpisa jako rijedak slučaj.

U prošlom je stoljeću pronađeno još dokaza iz ovog doba. Zadnjih 7 desetljeća arheološka su iskapanja pronašla biblijski grad Dor koji je južno od današnjeg grada Haife. Pronašli su komade glinenih posuda i velike komade kamena koji su odneseni u Sveučilište u Haifi.

Smatra se da je kamen dio još i veće skulpture koja je bila 80 cm visoka i težila više od 650 kilograma. Pronađeni su i natpisi na grčkom, koji je bio dominantan jezik toga doba.

Natpisi spominju Gargiliusa Antiquusa, što je prvi puta da moderni povjesničari imaju dokaz o tome tko je bio na vlasti kada su se Židovi pobunili

„Sada po prvi puta možemo identificirati određeno ime rimskog upravitelja Judejom tijekom kritičnog razdoblja koje je dovelo do Bar Kokhba pobune,“ rekao je profesor Assaf Yusur-Landau sa Sveučilišta u Haifi. „Osim toga, ovo je drugi put da pronalazimo ime ‘Judeja’ u natpisu koji datira iz rimskog razdoblja.“

Zbog toga što su Rimljani nastojali izbrisati Židove iz povijesti, Judeju su nazvali Sirijom i Palestinom.

„Ovdje imamo natpis koji dolazi iz razdoblja koje je malo prije nego je Judeja prestala postojati pod tim nazivom,“ dodali su istraživači. „Od dva natpisa koja spominju ime Judeje, ono koje smo mi pronašli je kasnije. Zbog rijetkosti ovakvih pronalazaka, malo je vjerojatno da ćemo u budućnosti pronaći natpise koji navode ime Judeje.“

https://www.youtube.com/watch?v=MXwBNqk3E3g

IZVOR:AWM

NAJNOVIJE!