5 područja života vašeg djeteta za koja trebate moliti protiv sotonskih napada

Mnogi roditelji blagoslivljaju dijete još dok se i ne rodi, jer Zli napada. Ovo su područja života vašega djeteta za koja treba moliti.

Postoji razlog zbog kojeg se mnogi od nas počinju moliti za djecu dok su još u maternici: Shvaćamo da smo u ratu.

Božja Riječ to ovako opisuje u Efežanima 6,12: “Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.”

Iako smo svi mete neprijateljskih planova, Sotona je dovoljno pametan znajući da su napadi na našu djecu posebno snažni.

Shvaća da ako uspije zgrabiti njihova srca i uspostaviti lažna učenja u njihovom umu od najranije dobi, sve što treba učiniti je da se zavali i gleda kako im se život ruši.

Da, zastrašujuće je znati da naša djeca imaju neprijatelja koji se aktivno trudi da ih povrijedi.

Ali evo sjajnih vijesti: Biblija obećava da ništa ne može poremetiti Božji planove za našu djecu. Nijedna neprijateljeva shema ne može ukrasti našu djecu iz Božje predivne ruke. I kada govorimo o neprijatelju, u Otkrivenju 20 čitamo da je već izgubio rat. Amen!

Kao kršćanima, naša dužnost sada je da se borimo. I kao kršćanski roditelji, ove velike bitke za srca naše djece se dobivaju u molitvi dok koristimo Božju Istinu kako bismo objavili pobjedu, slomili utvrde i tražili božansko vodstvo (2. Korinćanima 10,3-5).

Međutim, nama kao roditeljima, vrlo je lako da ovaj zadatak postane pretežak! Znamo da se trebamo moliti za našu djecu, ali koja posebna područja su najpodesnija za sotonske napade?

Iskreno, ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje! Svako dijete je jedinstveno.

Ipak, vjerujem da postoje 5 općih područja gdje neprijatelj obično napada djecu današnje generacije. Idemo ih pogledati i otkriti kako da se molimo protiv neprijateljevih zlih planova.

1. Područje: Vlastita vrijednost

Želimo da unutarnje misli naše djece i njihovo shvaćanje vlastite vrijednosti odražavaju misli koje Bog ima za njih.

Umjesto da budu ispunjeni napuhanim ponosom ili “ljubavi prema sebi samima”, želimo da oni vjeruju u istinu: Da su predivno stvoreni od strane Stvoritelja koji ih toliko voli da je dao život svog jedinorođenog Sina kako imao odnos s njima.

Želimo da shvate koliko ih Bog cijeni, i da nitko i ništa ne može promijeniti tko su oni u Kristu.

Kako Sotona napada:

Uči ih da se u životu radi o njima i njihovom zadovoljstvu.

Govori im da ignoriraju taj glas uvjerenja koji im govori da su stvari dobre ili loše.

U isto vrijeme, optužuje ih za njihove pogreške, “njima im trlja nos” i govori im da nisu vrijedni.

Kako se možemo moliti:

Dragi Isuse, pomogni da naša djeca znaju da smo svi rođeni kao grešnici i odvojeni od Boga zbog našeg zlog srca. Ipak, još u ranoj dobi, pomogni da naša djeca shvate preobražavajući istinu da ne moraju živjeti kao grješnici pod osudom.

Nauči našu djecu da imaju priliku prihvatiti, prelijepi identitet koji se zove “dobrim”, ne zbog onoga što su učinili ili zbog svog izgleda, već zato što su sigurni u ono što Ti kažeš za njih da jesu: dragocjeni, poznati Tebi, radosni i zaštićeni. Neka vlastitu vrijednost ne nalaze u postignućima koje će možda postići, nego neka otkriju ove dublje istine o tome kako ih Ti doživljavaš i neka svaku odluku grade na tom sigurnom temelju.

2. Područje: Slika o tijelu

Želimo da naša djeca imaju duboko poštovanje zbog kompliciranog načina na koji je njihovo tijelo oblikovano, i zbog toga, želimo da naša djeca rastu poštujući svoja tijela kao hram Duha Svetog.

Želimo da se naša djeca odnose prema svojim tijelima s poštovanjem, poštujući granice koje je Bog dao, kao što je seksualni odnos između muškarca i žene u granicama braka.

Iako želimo da se naša djeca brinu o svojim tijelima kroz zdravu prehranu i regularnu vježbu, također želimo da shvate kako ih ne definira njihov fizički izgled.

Kako Sotona napada:

Neprijatelj vrlo aktivno napada na ovom području danas! Prvo, govori našoj djeci da nisu jedinstveno stvorena, već da su jednostavna kombinacija gena za koje su bili potrebni milijuni godina stvaranja.

PROČITAJTE: 8 stvari koje samo otac može pružiti svome sinu

Zatim uvjerava našu djecu da su samo životinje sa fizičkim željama koje bi se trebale ispuniti po svaku cijenu. Želi da povjeruju kako je tjelesno zadovoljstvo (kao seksualnost izvan braka) normalno i ispravno i da svatko tko im drugačije kaže ih osuđuje.

Što se zdravlja tiče, koristi televiziju i medije da suptilno promovira određene tjelesne oblike nad drugima. Mladi i stariji tinejdžeri su posebno slabi u ovom području jer se njihova tijela brzo mijenjaju izvana i postavljaju pitanja samo-identiteta iznutra. Neprijatelj ih uvjerava da moraju imati idealne mjere po svaku cijenu, uključujući i poremećaje u prehrani i zlouporabu droge.

Kako se možemo moliti:

Dragi Isuse, plačemo s Tobom zbog mnoštva djece koji su povjerovali u laž da je seksualno zadovoljstvo nešto s čime treba eksperimentirati. Molimo da naša djeca cijene svoju seksualnost kao pravi dar od Tebe, i da taj dar poštuju čuvajući ga kao poklon za buduće supružnike. Molimo da im pomogneš da budu jaki kada imaju kušnje i da odaberu čistoću usred iskušenja.

Gospodine, također molimo da zaštitiš našu djecu od ideje da moraju učiniti sve (uključujući i zlostavljanje svojih tijela kroz poremećaje prehrane, zlouporabu droge ili druga štetna ponašanja) kako bi stvorili željeni oblik ili figuru. Molimo, zaštititi našu djecu od takve vrste razornog razmišljanja, i da ako su kušani poduzeti neke drastične mjere, pošalji nekoga u njihov život da ih spriječi. Pomogni im da se iznova i iznova prisjete kako njihov identitet nije u onome kako izvana izgledaju već ono što Ti vidi kao njihov potencijal iznutra.

Molimo da naša djeca cijene svoje zdravlje kao dar od Boga i da imaju želju jesti zdravu hranu i ostanu aktivni kako bi učinili i svoj dio da se pobrinu za dragocjenost zdravlja.

3. Područje: Utjecaji

Želimo da naša djeca budu okružena onima koji na njih mogu utjecati da izvršavaju Božju veliku svrhu za svoje živote; i želimo da naša djeca izrastu u ljude koji će na druge utjecati da čine ono što je dobro.

Kako Sotona napada:

Najlakši način za Sotonu je da našu djecu okruži lošim utjecajima. Ali je malo složenije od toga.

Iako i dalje pokušava nametnuti loše utjecaje u životima naše djece, on zna da smo mi dobri roditelji koji će sve dati sve od sebe da zaštite svoju djecu od loših utjecaja.

Zato često pokušava suprotno: Čini sve što je u njegovoj moći (suptilno) da udalji dobre utjecaje.

Drži našu djecu dalje od Božje Riječi. Čini da roditelji djeteta (to smo mi) budu previše zauzeti i ometeni kako bi na vlastitu djecu utjecali na način na koji im je potrebno. Jača prirodnu tendenciju naše djece ka lijenosti i nezadovoljstvu.

Koristeći se knjigama, televizijom, vijestima i društvenim mrežama, on polako uvlači našu djecu u lažno razmišljanje da je istina relativna i da nije apsolutna. Kroz ovaj proces, on potvrđuje laž da je pobožni utjecaj nebitan i čak može biti uvredljiv i osuđujući prema vjerovanjima drugih ljudi.

Polako ih uvjerava da ne mogu ništa promijeniti niti imaju moć za to, pa zašto bi uopće pokušavali?

Kako se možemo moliti?

Prvo nama, o Bože, oprosti kada smo pogrešno postavili naše prioritete i nismo pred našom djecom postavili model snažnog zajedništva s Tobom. Pomogni nam da razumijemo moć našeg utjecaja u životima naše djece te preuredimo naš raspored tako da možemo izravno i neizravno dati pobožan utjecaj koji je našoj djeci očajnički potreban.

PROČITAJTE: 5 načina kako roditelji uništavaju život svog djeteta

Drugo, iako se molimo da naša djeca budu zaštićena od negativnih utjecaja, također se molimo da ih okružiš prijateljstvima i odnosima mentorskog tipa koje oslikavaju kako izgleda pravi odnos s Kristom. Neka naša djeca postanu ljudi dobrog utjecaja za sljedeću generaciju. Molimo se da učiniš da pobožnost i pravednost prebivaju u njihovim srcima toliko bogato da se dokazi Tvoje istine izlijevaju iz njih u svaku osobu koju sretnu.

Kroz sve to molimo da ne budu skloni lijenosti i nezadovoljstvu, već da vjeruju da čak i jedna svijeća koja u mraku gori može napraviti razliku i da se hrabro drže istine, čak i kada nije popularna.

4. Područje: Strasti

Želimo da naša djeca žive smisleno i strastveno, te uvijek traže Božje vodstvo. Želimo da rastu spremni ustrajati, razumjeti cijenu (i radosti) predanja, te se ne zadovoljavaju vlastitim željama i udobnošću.

Kako Sotona napada:

On ih odvlači i zbunjuje. Ohrabruje ih koristeći emocije za donošenje odluka umjesto da svoje strasti dovedu u red s onim što Bog već čini.

Štoviše, neprijatelj ne želi da naša djeca razumiju i cijene svoju jedinstvenu osobnost i talente koje im je Bog božanski dao.

Umjesto, on ih ohrabruje da budu lijeni. Uvjerava ih da budu zadovoljni u traženju samo-zadovoljstva i lakog rješenja. Kroz besmislene težnje, on ih otupljuje za bolji život veličanstvene ljepote koja dolazi od slijeđenja Božjeg zadivljujućeg i predivnog puta.

Kako se možemo moliti:

Bože, pomogni nam da znamo kako da vodimo svoju djecu u njihovim željama, tako što ćeš nas blagosloviti božanskom mudrošću da znamo kada da im radosno otvorimo vrata ka novim slobodama i željama, a kada da ih smanjimo, jer još vijek nisu spremni prihvatiti te odgovornosti u potpunosti. Pomogni nam da pokažemo našoj djeci što znači živjeti strastveno za Tebe tako što ćemo hrabro slijediti naše snove koje si postavio u naša srca, nikad ne pristajući na samo-zadovoljstvo.

Pomogni nam da upravljamo našu djecu opreznošću i hrabrošću, ne dopuštajući našim strahovima “što ako …?” da ostanu na putu kako ih Ti želiš koristiti u svijetu. Molimo se da naša djeca stalno traže Tvoje potrebe i Tvoju mudrost, bez obzira što im život donosi. Molimo se da razumiju svoju važnost u svijetu i da im Ti još u ranoj dobi razjasniš kako mogu iskoristiti svoje talente kako bi imali ulogu u pokazivanju tvoje ljubavi i istine narodima.

5. Područje: Novac, imanje i posao

Želimo da naša djeca imaju zdrav odnos prema novcu, shvaćajući da osobno imanje nije mjerilo ljudske vrijednosti niti donose sreću. Želimo da shvate da stvari ovoga svijeta na mogu donijeti uživanje, ali trajna radost se nalazi samo u Bogu.

Kako Sotona napada?

Kao i Evu u Edenskom vrtu, neprijatelj zadirkuje i kuša našu djecu “voćem” dobrog izgleda (svjetovnim stvarima) za koje obećava da će riješiti njihove probleme i donijeti im ispunjenje.

PROČITAJTE: 3 važne istine koje vaše dijete treba znati o Bogu

Kroz duha nezahvalnosti, on ih čini nesigurnima, praznima i zaokupljena vlastitim mislima o onome što nemaju tako da uvijek traže više.

Kako se možemo moliti:

Nebeski Oče, pomogni nam da pokažemo zdrav primjer odnosa prema imanju i novcu. Pomogni nam da vrijedno radimo, ali da se ne potrošimo u pokušaju da se obogatimo tako da naša djeca mogu imati pozitivan, pobožni pogled na vrijedan rad i težnju ka uspjehu.

Molimo da naša djeca ustraju u bilo kojem pozivu da im daš da mogu raditi radosnim srcem kao da Tebi izravno služe.

Molimo da naša djeca još u ranoj dobi uvide kako su novac i imanje dar od tebe i zato uvijek moraju držati otvorene ruke tako da Ti možeš iskoristiti te darove da blagoslivljaš druge.

Molimo da naša djeca nađu pravu vrijednost u identitetu Tvog djeteta, ne u stvarima koje imaju ili nemaju. Molimo da budu zadovoljni i zahvalni u bilo kojoj situaciji da se nađu – bogatoj ili siromašnoj. Molimo se da budu predani vrijednom radu s talentima kojim si im dao, tako da mogu izdržavati sami sebe, svoje obitelji i iskoriste svoj novac da blagoslivljaju druge u potrebi.

Na kraju, molimo se otkriti da je najveće “bogatstvo” koje mogu imati u odnosima, posebno u odnosu s Tobom.

Braćo i sestre, predajmo se iznova danas da se regularno borimo protiv neprijateljevih planova moleći se za našu djecu u ovim područjima!

Autorica: Alicia Michelle; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!