Na dnu jezera pronađena crkva stara 1600 godina

crkva na dnu jezera

Ostatci 1600 godina stare rimske bazilike otkriveni su na području antičke Niceje, na dnu jezera, u sjeverozapadnoj Turskoj.

„Otkrili smo ostatke crkve. Radi se o temeljima trobrodne bazilike“, otkriva Mustafa Şahin, profesor arheologije. Planira se otvoriti podvodni muzej, gdje bi turisti mogli razgledati ostatke crkve, koja se nalazi na dnu jezera İznik, u pokrajini Bursi.

Drevna je bazilika otkrivena na podvodnim fotografijama snimljenima 2014. godine, kad su snimani povijesni i kulturni artefakti.

Prema prof. Şahinu, crkva je vjerojatno sagrađena u 4. stoljeću, u čast sv. Neofita, koji je mučen za cara Dioklecijana. Šesnaestogodišnji Neofit bio je na putu u Niceju da bi se obratio na kršćanstvo, no bio je uhvaćen i ubijen od rimskih vojnika na najbrutalniji način. Bio je svezan za drvo, bičevan volujskim žilama i razderan metalnim kandžama. Potom je bačen u užarenu peć, ali je sveti mučenik sve to preživio, ostajući tri dana i tri noći netaknut u ognju. Mučitelji su bili ogorčeni, ne znajući što bi učinili. Naposljetku su odlučili da ga dokrajče te su ga proboli mačem (ili kopljem).

Na mjestu njegova mučeništva izgrađena je bazilika, moguće nakon završetka Prvoga nicejskog sabora, 325. godine. „U svakom slučaju, smatramo da je crkva sagrađena u 4. stoljeću ili kasnije. Zanimljive su gravure iz srednjeg vijeka koje prikazuju Neofitovo mučeništvo, na kojima se vidi da je ubijen na obali jezera“, kaže Şahin.

Arheolozi su zaključili da je bazilika srušena za potresa 740. godine i nikada nije obnovljena. Ruševine su se tijekom vremena našle ispod vode. Američki arheološki institut uvrstio je to otkriće u deset najznačajnijih arheoloških otkrića 2014. godine.

Izvor: Aleteia.org/Book.hr

Prišla je beskućniku i ukrala mu novac: Nitko nije očekivao ono što je uslijedilo! Ovaj društveni eksperiment će vas natjerati da se zamislite kakvi smo to ljudi!
10 nepopularnih istina koje vaš sin treba čuti od vas Trebamo nastaviti iznositi samo istinu, čak i ako nije popularna, jer je u istini sloboda.
Jesu li materijalni blagoslovi znak Božje naklonosti? Ako nas bude materijalno blagoslovio, to nije zato što smo mi zaslužili, nego je to zato što je On dobar i želi nam blagoslov.

IMAŠ KOMENTAR?