Engleska Crkva glasovanjem prigrlila transrodne osobe, vrhovni biskup kaže da ”LGBT nije grijeh”

engleska crkva transrodne osobe
Foto: Flickr

Opća sinoda Engleske Crkve je službeno donijela odluku, prihvaćajući i priznajući pravo prisustva transrodnih osoba u crkvi. Vrhovni biskup je također rekao da LGBT osobe ne čine “grijeh”, javlja Christian Post.

“Ova sinoda, prepoznajući potrebe transrodnih ljudi da budu prihvaćeni i priznati u lokalnim župama, poziva Dom Biskupa da razmotri bi li se mogli preporučiti neki liturgijski materijali koji bi bili pripremljeni da obilježe prelazak osobe iz jednog spola u drugi”, piše u odluci donesenoj u nedjelju.

Kako službena CofE (Anglikanska Crkva) web stranica ukazuje, glasovanje je išlo u korist prihvaćanja transrodnih osoba, s 30 za, a 2 protiv u Domu biskupa; 127 koji su podržali odluku i 28 protiv u Domu svećenika; i 127 za, a 48 protiv u Domu laika.

Velečasni Christopher Newlands je rekao na početku skupa: “Nadam se da ćemo moći donijeti jasnu izjavu da vjerujemo kako su transrodne osobe voljene i prihvaćene od Boga, koji ih je stvorio, i koji je prisutan u svim promjenama i preokretima u njihovim životima.”

Tijekom vikenda, crkveno tijelo je također podržalo odluku za zabranu “terapije obraćenja” kako je kritičari zovu, za ljude koji imaju neželjene seksualne sklonosti prema istom spolu.

Nadbiskup Yorka, velečasni John Sentamu, koji je jedan od najstarijih sudionika u CofEi, je rekao da se “teologija mora izvršiti” od strane Doma biskupa, ali da se “mora brzo izvršiti.”

Biskup Liverpoola, velečasni Paul Bayes, je ranije objavio: “S obzirom da nas svijet sluša, on mora čuti da LGBT orijentacija i identitet nije zločin.”

“LGBT orijentacija i identitet nije bolest. LGBT orijentacija i identitet nije grijeh”, dodao je Bayes, prema javljanju BBC Newsa.

Nadbiskup Canterburija, velečasni Justin Welby, je rekao da nastavlja podržavati crkvenu definiciju braka između jednog muškarca i jedne žene.

Brojno crkveno tijelo unutar anglikanske zajednice je izazvalo tu definiciju, uključujući i Škotsku episkopalni Crkvu, koja je kao prva priznata kršćanska denominacija u Velikoj Britaniji priznala istospolni brak u lipnju.

Zabrinutost anglikanskih konzervativaca povodom pozitivnog LGBT smjera za koji kažu da se CofE zauzeo, je dovelo da organizacija Global Anglican Future Conference iznese svoju ideju “misonarskih biskupa” koji bi nadgledali tradicionalne anglikanske župe.

GAFCON je izjavio da zapadni svijet “napušta kršćansko nasljeđe” i upozorio je da su brojne crkve Ujedinjeg Kraljevstva ‘”pod pritiskom da odbace jasno kršćansko učenje usred sekularne humanističke filozofije.”

“U nekim slučajevima, Evanđelje djeluje razvodnjeno ili čak odbačeno. Čak i vjerni svećenici ne osjećaju slobodu da prenesu jasno učenje o ključnim temama kao što je seksualna etika ili jedinstvo u Kristu”, izvještava GAFCON.

Nadbiskup Nicholas Okoh, metropolitski i glavni na mjestu All Nigeria, i predsjedavajući na GAFCON Vijeću Primata je napisao sljedeće o odluci Švedske Episkopalne Crkve da promijeni svoje zakone o braku.

“Ovaj pokušaj da se promijeni definicija braka nije sekundarno pitanje oko kojeg se možemo složiti da se ne slažemo i nastaviti hodati zajedno. To znači da Isus nije bio u pravu kada je učio da je brak između muškarca i žene i da je seks izvan braka grijeh.”

“To je radikalno odbacivanje autoriteta Pisma. Crkva tvrdi da može učiniti svetim ponašanje za koje Božja Riječ jasno govori da je grešno. Prema Bibliji, ovakvo ponašanje, bez pokajanja, odvaja one koji to čine od Njegovog Kraljevstva.”

Prišla je beskućniku i ukrala mu novac: Nitko nije očekivao ono što je uslijedilo! Ovaj društveni eksperiment će vas natjerati da se zamislite kakvi smo to ljudi!
10 nepopularnih istina koje vaš sin treba čuti od vas Trebamo nastaviti iznositi samo istinu, čak i ako nije popularna, jer je u istini sloboda.
Jesu li materijalni blagoslovi znak Božje naklonosti? Ako nas bude materijalno blagoslovio, to nije zato što smo mi zaslužili, nego je to zato što je On dobar i želi nam blagoslov.

IMAŠ KOMENTAR?