Za kršćane koji govore: “Bog je vjeran”

Bog vjeran
Foto: Pexels

Bog je vjeran.

Ovo je nešto što znamo, ali mislim da ako obratimo pozornost na to kako govorimo o Njegovoj vjernosti bili bismo iznenađeni kada bismo primijetili da ono što mi govorimo ne odgovara pravom značenju i istini te rečenice.

Razmislite na trenutak kada ste posljednji put čuli nekoga kako govori “Bog je tako vjeran” ili “Ajme, nije li Bog vjeran?” i u kojem je to kontekstu bilo izrečeno.

Mnogo puta čujem ljude kako govore tu rečenicu kada su u pitanju veliki životni događaji.

Prijateljica se zaruči i stavi hashtag na svoju objavu: #BogJeVjeran.

Drugi prijatelji dobiju zdravo dijete i sigurno će se moći uočiti komentar kojim se govori nešto kao: “Bog je bio tako vjeran tebi i tvom mužu.”

Ili se prijatelj preseli i govori o tome kako im je Bog bio vjeran u pronalasku novog doma.

Na prvi se pogled ove izjave čine točne. Kao Isusovi sljedbenici, svi znamo da je Bog vjeran, to je jedna od osnovnih vjerovanja naše vjere.

Međutim, kada zastanete i obratite pozornost na ove komentare, tada shvatite koliko opasni mogu biti.

Kada kažemo da je “Bog vjeran” nakon što se zaručimo, dobijemo zdravo dijete ili pronađemo sjajan novi dom, što se to onda dogodi kada ove stvari nestanu? Ili se uopće ne dogode? Zar Bog tada nije vjeran?

Zar Bog nije vjeran meni ako kao samac želim stupiti u brak? Zar Bog nije vjeran mojoj obitelji kada pokušavam začeti dijete a ne mogu. Zar je Božja vjernost dovedena u pitanje kada život postane težak? Može li Bog uopće ne biti vjeran?

Toliko smo se navikli izgovarati riječi koje zvuče dobro a da ne vodimo računa o tome što zapravo znače. U ovom slučaju zvuči dobro reći da je Bog vjeran u kontekstu svih tih životnih situacija, no biti vjernim zapravo znači ispuniti obećanja.

I tu leži problem. Vežemo Božju vjernost (njegovo ispunjavanje obećanoga) sa stvarima koje nam nikad nije obećao.

Nije nam obećao ni brak ni djecu. Nije nam obećao lijepi novi dom u sjajnom predgrađu. Nije nam obećao materijalno dobro i lagan život.

No mnogo je lijepih stvari koje nam je obećao i za koje znamo da će biti vjeran.

Bog nam je obećao spasenje ako vjerujemo u njegovog Sina (Rimljanima 1, 16-17). Bog je obećao utjehu u našim nevoljama (2. Korinćanima 1, 3-4). Bog je obećao novi život u Kristu (2. Korinćanima 5, 17).

Obećao nam je svaki duhovni blagoslov u Kristu (Efežanima 1, 3). Bog nam je obećao dovršiti ono što je u nama započeo (Filipljanima 1, 6). Obećao je mir putem molitve (Filipljanima 4, 6-7). Bog nam je obećao pomoći u potrebi (Matejevo 6, 33; Filipljanima 4, 19).

Ova su obećanja istinita. Zbog njihove naravi, Bog će ih ispuniti. On je vjeran.

I kada bude toliko dobar i dao nam ono što nije obećao, zahvalimo mu kao djeca koja zahvaljuju darežljivom Ocu.

A kada život donese boli i ne bude imao smisla, razgovarajmo s njim kao s Bogom koji je sveprisutan i koji će nas tješiti u tuzi.

On je vjeran ne zbog dobrih stvari koje nam daruje, nego je vjeran zato što ispunjava ono što je obećao.

Sva su njegova obećanja “Da i Amen”.

Autorica: Mary Bolander; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithit.com

Prišla je beskućniku i ukrala mu novac: Nitko nije očekivao ono što je uslijedilo! Ovaj društveni eksperiment će vas natjerati da se zamislite kakvi smo to ljudi!
10 nepopularnih istina koje vaš sin treba čuti od vas Trebamo nastaviti iznositi samo istinu, čak i ako nije popularna, jer je u istini sloboda.
Jesu li materijalni blagoslovi znak Božje naklonosti? Ako nas bude materijalno blagoslovio, to nije zato što smo mi zaslužili, nego je to zato što je On dobar i želi nam blagoslov.

IMAŠ KOMENTAR?