5 biblijskih savjeta za prevladavanje lijenosti

Lijenost je grijeh! Bog je stvorio čovjeka da radi i u svojoj Riječi nam otkriva kako prevladati lijenost.

Lijenost je grijeh! Ovo su 5 savjeta iz Biblije koji govore o tome kako prevladati lijenost.

1. Upotrijebi svu svoju snagu

Mudri kralj Solomon je napisao: „I što god nakaniš učiniti, učini dok možeš, jer nema ni djela, ni umovanja, ni spoznaje, ni mudrosti u podzemlju u koje ideš.“ (Propovjednik 9,10).

Možemo pročitati ovakve citate i odlučiti vjerovati im ili odlučiti vjerovati u njih, ali ih ne živjeti, kako god bilo, ovaj citat i cijela Pisma jesu istinita. Čime god da se bavimo u životu, sveti je to poziv, jer dolazi iz Božje ruke i trebamo ga obavljati na slavu Božju.

2. Razmotri „mrava“

Biblija nikada ne pokušava biti politički precizna, ona uvijek je precizna i točna te nam govori: „Idi k mravu, lijenčino, promatraj njegove pute i budi mudar“ (Izreke 6,6). Kako možemo učiti od mrava? Iako mrav „nema vođe, nadzornika, ni nadstojnika, ljeti se sebi brine za hranu i prikuplja jelo u doba žetve“ (Izreke 6,7-8). Zaključak je: „Doista, dok bijasmo u vas, ovo vam zapovijedasmo: Tko neće da radi, neka i ne jede!“ (2. Solunjanima 3,10).

PROČITAJTE: 3 opasnosti lijenosti prema Bibliji

3. Rasti u znanju

Jedna je žena napisala u kolumni za savjete kako njezin muž jednostavno mora odrasti. Sve što radi kada dođe s posla jest gledanje televizije i igranje video igara. Govorio je da je kršćanin prije nego su se vjenčali, ali ona sada kaže da u njegovu životu jednostavno nema ploda. Nije čitao Bibliju 7 godina… kada je čitao bilo je to nevoljko. Možemo moliti za ovu ženu i njezina muža, ali za sve ostale vjernike, trebali bismo žudjeti „za duhovnim, nepatvorenim mlijekom da po njemu uzrastete za spasenje“ (1. Petrova 2,2), a po tome rasti u „milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista!“ (2. Petrova 3,18). Možete prevladati lijenost tako da budete u Riječi, jer Riječ se nakon nekog vremena nastani u vama.

4. Odmori se

Biti umoran i lijen nisu iste stvari. Čak je i Iliji bio potreban odmor pod drvetom (1. Kraljevima 19,5-7). Ako ste umorni, uzmete li si najmanje jedan dan za odmor? Smatrate li da radite nešto makar jedan dan u tjednu? Možda niste lijeni nego ste jednostavno umorni! A ako ste umorni, zašto se ne biste okrijepili i odmorili svoje tijelo? Prorok Ilija, moćni Božji čovjek, trebao je odmor, a nakon što se odmorio „ustao je, jeo i pio. Okrijepljen tom hranom, išao je četrdeset dana i četrdeset noći sve do Božje gore Horeba.“ (1. Kraljevima 19,8).

5. Radi za Boga

Apostol Pavao jasno govori o tome za koga mi radimo, a to nije naš poslodavac ili, ako smo samozaposleni, mi sami. Nije važno koji je naš posao ni za koga radimo. Nije čak ni važno što je naš posao, čak i ako ljudi misle da je najgori mogući. Ako ga radite sa svom svojom snagom, to je posao koji se radi na slavu Boga. Pavao nam govori: „Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite.“ (Kološanima 3, 23-24). Pogodite što? Vaša posljednja plača dolazi kada primite nagrade, a ne dolazi od vašeg poslodavca. On možda ni neće biti tamo, ali Bog hoće, i zamislite ga kako govori: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!“ (Matej 25,34).

Zaključak

Ako priznate sami sebi da ste lijeni, zašto ne pokušate malo po malo odrediti stvari koje morate napraviti. Napravite listu i odredite prioritete. Ja počinjem s teškim stvarima jer onda postaje puno lakše kako se pomičem prema dnu liste. Lijenost je grijeh, tako da mi (uključujući mene) moramo sebe posvetiti poslu i raditi što više možemo; moramo misliti kao mrav koji planira za sljedeću zimu; moramo nastaviti rasti u znanju Krista i Riječi; moramo znati da je Bog taj za kojeg radimo i da je On jedini koji vidi sve što radimo. Jednog dana, On će doći i donijeti svoju nagradu sa sobom.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!