Bilo da volite velike zabave ili tiha okupljanja, rođendani su nešto uvijek povezujemo s veseljem. Za jednu obitelj iz grada Woodbridge u saveznoj državi Virginiji rođendani, međutim, nikada više neće biti veseli, a žele vam dati do znanja zašto, kako se vama to ne bi dogodilo!

Foto: Andrew Watson/Flickr
Foto: Andrew Watson/Flickr

Pat i Alison Lawson ponosni su roditelji četvero djece koji imaju 19, 16, 10 i 2 godine. Možemo pretpostaviti da je s tolikim iskustvom skrbi o djetetu par svašta proživio.

Jednog dana u travnju  2016. obitelj je odlučila proslaviti Alisonin rođendan. Pat je uzeo slobodan dan i svi su se pripremili za zabavu i obiteljsko vrijeme. Rođendan je trebao biti ispunjen smijehom i zabavom. No sve se ubrzo promijenilo kada je njihovo najmlađe dijete, Mirranda, uletila u sobu:

„Na kraju Alisoninog rođendana Mirranda je uletjela u dnevnu sobu. Oči su joj bile ogromne, bez ikakvog zvuka. Vrijeme kao da je stalo. To su bili posljednji trenuci koje smo podijelili prije nego je Mirranda pala na pod…“

Mirranda se navodno gušila kokicama i nije mogla disati. Pozvali su hitnu pomoć a Pat je započeo oživljavanje kako bi ju spasili, no unatoč trudu, Mirrandino je srce prestalo kucati.

Foto: Andrew Watson/Flickr
Foto: Andrew Watson/Flickr

Medicinsko ju je osoblje ipak uspjelo oživjeti, stavili su ju na ventilator i odvezli u bolnicu. Obitelj je bila u šoku, no nadali su se da će se djevojčica ipak nekako izboriti za život.

Rođak para, Bobbie Jo Cordle, odlučio je pomoći obitelji tako što je osnovao GoFoundMe stranicu na kojoj se mogu dati donacije, putem koje bi podijelio priču s drugi ljudima i zamolio sve one koji su pročitali o ovoj priči da prilože financijske darove i molitve.

Tijekom slijedećih 6 mjeseci obitelj je na stranicu stavljala statuse o zdravstvenom stanju djevojčice, kako bi donori znali kako joj je. Kada danas to čitamo, zaista se vidi kako je obitelj vjerovala da će sve biti u redu… Međutim, stvari su se pogoršale i Mirranda je preminula 6 mjeseci kasnije.

Za roditelja nema ničeg goreg od gubitka djeteta, pogotovo kada se radi o zdravom i veselom djetetu. Obitelj Lawson još se snalazi u svojoj boli, no znaju jednu stvar – da svi trebaju biti upoznati s opasnostima gušenja i kako spriječiti smrtne slučajeve. Naposljetku, jedan komad kokica bio je dovoljan da im oduzme kćer…

Nekoliko je zdravstvenih institucija pružilo upute kako pomoći nekome tko se guši.

Prvo, dlanom ruke udarite pet puta između lopatica osobe koja se guši. Drugo, pogurajte im trbušne mišiće, znano kao i Heimlichov zahvat. Izmjenjujte ta dva zahvata dok osoba ne prodiše normalno.

Ovaj pristup ne uključuje udarce nego se oslanja na Heimlichov zahvat. Najbolji način provedbe je da stojite iza osobe koja se guši, omotate ruke oko njihovog struka. Jednu ruku stavite iznad njihovog pupka i svoju šaku prihvatite s drugom rukom, tada stišćite prema gore ubrzanim potezima.

Iako se čini očitim, potrebno je pozvati hitnu pomoć dok se pruža pomoć kako bi liječnici došli, u slučaju da tehnike ne pomognu. Još važnije, kada su u pitanju djeca, najbolje je pomno paziti da ništa ne stavljaju u usta čime bi se mogli ugušiti.

IZVORSharetap.it