Zašto Isus nikada nije blagoslovio nekoga financijski?

financijski blagoslov
Foto: Stocksnap
Zašto Isus nikada nije blagoslovio nikoga s bogatstvom dok je bio na zemlji?

Kratak odgovor glasi da blagosloviti ljude financijski nije bila Isusova misija kada je bio na zemlji (a nije ni sada), i to je razlog. Pa, što je bila Isusova misija, i zašto je bila tako važna?

Prema Lukinom evanđelju, na početku Isusove službe ustao je u sinagogi i navijestio Izaiju 61:

„Duh Gospodnji na meni je, jer me pomaza da naviještam evanđelje siromasima. Posla me da iscijelim one srca slomljena, da proglasim sužnjima oslobođenje i slijepima vraćanje vida, da na slobodu pustim potlačene, da proglasim godinu prihvaćanja Gospodnjeg“ (Luka 4,18-19).

Njegova misija

Citirajući Izaiju, Isus je proglasio svoju misiju i cilj svoje službe. Prva stvar koju treba primijetiti jest da je Isus došao „proglasiti“ – tri puta se spominje u gore navedenim stihovima, pa je očito prilično važno. U ovim se stihovima siromasi, zatočenici, slijepci i potlačeni odnose na one koji su duhovno siromašni, zarobljeni, slijepi i potlačeni. Ovi izrazi odnose se na one koji su potlačeni od đavola, to jest one koji su duhovno zaslijepljeni, koji su porobljeni od đavla i koji su duhovno propali.

Stoga, iz ovih stihova Isusova misija je „objaviti dobru vijest o svojoj spasiteljskoj sili i milosrdnoj vladavini nad svima onima koji su slomljenih srdaca – to jest, onima koji su siromašni – dovoljno da povjeruju“ (Gilbert i Deyoung, Kakva je misija Crkve, 40 ). Stoga je Isusova misija bila navijestiti da postoji oproštenje grijeha, da se ljudi mogu pomiriti s Bogom.

Kako On poništava osudu?

Doista, ovo je veliko pitanje cijele Biblije od Postanka 3. U Postanku 1 i 2 Bog je stvorio predivnu kreaciju koja je bila „veoma dobra“ (Postanak 1,31). Dao je Adamu i Evi samo jednu zapovijed (Postanak 2,16-17), a ipak u Postanku 3 čitamo da nisu bili poslušni Bogu (Postanak 3,1-12). Kao rezultat toga, Bog ih je osudio kao što je rekao (Postanak 3,14-19) i protjerao iz svoje prisutnosti (Postanak 3,23-24). Pa ipak, ako pročitate Otkrivenje 21 i 22, vidjet ćete da je ova osuda nekako poništena – čovječanstvo će prebivati s Bogom u novoj kreaciji (Otkrivenje 21,1-5), u gradu koji nalikuje Edenskom vrtu Iz Postanka 2 (Otkrivenje 22,1-5). Ključno pitanje je, stoga, kako Bog poništava osudu iz Postanka 3 i dovodi čovječanstvo natrag u svoju prisutnost u novoj savršenoj kreaciji?

Odgovor je po Isusovoj smrti i uskrsnuću (Rimljanima 4,25). Kad je Isus umro na križu, podnio je kaznu koju svi zaslužuju (1. Petrova 2,24), jer svi mi, baš kao i Adam i Eva, nismo poslušni Bogu. Stoga, Isusova misija na zemlji trebala je navijestiti (odnosno proglasiti, usp. Luka 4,18-19) da je pomirenje s Bogom sada moguće.

Najvažnija stvar

Zato Isus nikada nije financijski blagoslovio nikoga dok je bio na zemlji – jer to nije bila njegova misija, a zapravo njegova misija proglašenja oslobođenja i pomirenja daleko je veći blagoslov nego bilo koji financijski blagoslov. Kao što je Isus rekao: „Ta što koristi čovjeku ako zadobije sav svijet, a dušu svoju izgubi?“ (Marko 8,36). Stoga, najvažnija stvar nije financijski blagoslov, već pomirenje s Bogom. Prostor i dubina blagoslova koje nam je dao Isus lako se može vidjeti čitanjem Efežanima 1,3-14, gdje Pavao kaže da su kršćani „blagoslovljeni svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu“ (stih 3). Moramo naučiti vrednovati i cijeniti te blagoslove, koji su mnogo veće vrijednosti od novca.

Drugi aspekti o tome zašto Isus nikada nije blagoslovio nikoga financijski dok je bio na zemlji uključuju: (1) stajalište Biblije prema bogatstvu (vidi, na primjer, 1. Timoteju 6,7-10; 17-19); (2) činjenica da ovaj svijet nije naš dom: mi smo stranci i doseljenici koji su samo u prolazu (1. Petrova 1,1; 2,11), i stoga ne bismo trebali ovaj svijet učiniti našim bogatim domom; i (3) Bog daje bogatstvo kako bismo mogli biti velikodušni prema drugima (vidi 2. Korinćanima 9,6-11).

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

Naša beba zbog ovoga više nije s nama, već je u Božjem zagrljaju: Roditelji, pazite da se ne dogodi vašem djetetu Shane i Nicole Sifrit su 1. lipnja dobili svoju kćerkicu Marianu. Sve je bilo u redu, a onda je, samo tjedan dana nakon rođenja, Mariana postala letar...
Oženjeni muškarac poslao je zavodljivu poruku udanoj ženi: Ovakav odgovor nije očekivao! Kada je novi „prijatelj“ započeo razgovor s njom, nije vidjela ništa neobično u tome.
Dvogodišnjak čudesno spasio brata blizanca na kojeg se srušio ormar Dvogodišnji blizanci Brock i Bowdy Shoff iz Utaha bezbrižno su se igrali u svojoj sobi kada se na Brocka odjednom srušio drveni ormar.

IMAŠ KOMENTAR?