Je li Estera imala seks s Ahasverom prije nego što su se oženili?

Estera 2 opisuje kralja Ahasvera u potrazi za novom kraljicom Perzije. Odabrana je skupina lijepih mladih djevica iz grada Šušan (stih 3). Među tom skupinom bila je Estera, Židovka koja je čuvala svoju etničku pripadnost (stih 8).

Estera je zadobila naklonost Hegaja, čovjeka koji je bio zadužen za ove žene (stih 8). Dao joj je hranu, kozmetiku i sedam sluškinja (stih 9). Svaka žena trebala je 12 mjeseci pripreme da se pojavi pred kraljem, samo da bi s njime provela jednu noć. Nijedna se žena ne bi vratila kralju osim ako je nije pozvao po imenu (stih 14). Vjerojatno je svaka od tih žena imala seksualne odnose s kraljem.

Estera 2,13-14 kaže: „Tada bi, tako pripremljena, djevojka ulazila kralju; što god bi rekla, dalo bi joj se da ponese sa sobom iz kuće za žene u kraljev dvor. Ona bi ušla uvečer, a ujutro bi se vratila u drugu kuću za žene, pod nadzorom Šaašgaza, kraljeva uškopljenika, čuvara inoča. Više ne bi ulazila kralju, osim ako bi je kralj poželio pa bi bila pozvana poimence.“ Činjenica da je svaka žena provela noć s kraljem podrazumijeva seksualne odnose.

Nakon 12 mjeseci pripreme došao je red na Esteru, te je izabrana kao kraljica: „Tako je Estera bila odvedena kralju Ahasveru u njegov kraljevski dvor, u desetome mjesecu, to jest u mjesecu tebetu, sedme godine njegova kraljevanja. I kralj zavoli Esteru više od svih drugih žena, te ona stekne milost i milosrđe pred njim više od svih djevica; stoga joj na glavu stavi kraljevsku krunu i postavi je za kraljicu namjesto Vašti“ (Estera 2,16-17).

Na kraju, Estera spašava svoj narod od genocida, ali prvo je morala podnijeti kraljevu požudu. Unatoč svojoj teškoj situaciji, pouzdala se u Boga i pomogla drugima kad je bila u mogućnosti. Kroz njezina nastojanja, mnogi su životi bili spašeni, iako je to došlo s velikom osobnom cijenom.

Je li Estera mogla izabrati želi li spavati s kraljem ili ne? Njezin je izbor vjerojatno bio podložiti se ili umrijeti. Ipak, u tim teškim vremenima, Bog je bio na djelu. Ova mlada žena, ostavljena kao siroče, živeći kao ropkinja i služeći kraljevoj požudi, postala je junakinja Izraela. Njezini hrabri postupci spasili su narod i doveli židovski narod do novog utjecajnog nivoa u Šušanu.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!