Šest činjenica o raju koje svaki kršćanin treba znati

Malo je kršćana ozbiljno promislilo o svom vječnom domu, te nemaju ispravnog mišljenja o raju. Možda ni ne znaju što u Bibliji piše o raju. To dovodi do zbunjenosti i krivog razumijevanja onoga što ih čeka nakon ovoga života.

Iako Bog nije otkrio sve o raju, Pismo nam daje određene informacije koje nas motiviraju da živimo za naš vječan život, a ne samo za zemaljsku egzistenciju. Razmotrite ove činjenice o raju:

1. Tamo prebiva naš Otac

U govoru na gori (Matej 5-7), Isus je često govorio o svom Ocu „koji prebiva u raju“ (5,16). Umjesto da pokušamo pogoditi gdje je raj, možemo reći da je raj tamo gdje je Bog.

2. Naš Spasitelj, Gospodin Isus Krist tamo prebiva

Kada je Isus uzašao na nebesa u Djelima (1,11), dva su anđela rekla Njegovim učenicima: „Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo“. On je otišao svome ocu te sada „sjedi s desna Bogu“ (Kološanima 3,1). S tog se mjesta on zauzima za nas (Rimljanima 8,34).

3. Raj je posebno pripremljeno mjesto

Raj nije nekakva vječna magla u kojoj ćemo mi plutati okolo, nego je mjesto pripremljeno za Božju djecu. Isus je rekao: „U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’?“ (Ivan 14,2). Prema Otkrivenju (21,27): „Ali u nj neće unići ništa nečisto i nijedan tko čini gadost i laž, nego samo oni koji su zapisani u Jaganjčevoj knjizi života“.

4. Naš dom je u raju

Kako stara crkvena himna kaže: „Ovaj svijet nije moj dom. Ja sam tu samo u prolazu. Moja blaga su negdje daleko.“ Ova zemlja je naše privremeno boravište tako da moramo paziti da se ne vežemo previše za stvari ovoga svijeta. Ako pravilno razumijemo pojam raja, promijenit će se naša perspektiva i prioriteti u ovome životu, te ćemo početi skupljati blago za raj, a ne za ovaj svijet.

Prema Poslanici Filipljanima (3,20-21): „Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista: snagom kojom ima moć sve sebi podložiti on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svomu slavnomu.“. Ova zemaljska tijela nisu stvorena za život u raju. Zato, kada se Krist vrati po nas, On će ih pretvoriti u slavna tijela kao što je i Njegovo. Iako ne znamo kako ćemo točno izgledati, možemo biti sigurni da će naša rajska tijela biti mnogo bolja od sadašnjih.

5. Imena onih koji su spašeni su zapisana u raju kao imena stanovnika Njegova kraljevstva

Kada je Isus poslao sedamdeset svojih učenika da iscjeljuju i objave Božje Kraljevstvo, oni su se vratili govoreći: „Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!“ (Luka 10,17). No koliko god impresivna bila ta moć, Isus im je rekao: „Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima“ (20). Kad god se netko odvrati od grijeha i povjeruje u Isusa Spasitelja, ime te osobe postaje zapisano u raju.

6. Vjernici su duhovno već u raju

Bog nas promatra u svijetlu našeg odnosa s Njegovim sinom koji je na sebe uzeo naše grijehe i žrtvovao se za nas. On „nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom“ (Efežanima 2,5-6). U Božjem umu to je kao da smo već tamo. Kao dodatnu garanciju našeg duhovnog mjesta u raju, mi koji vjerujemo u Krista smo obećani: „U njemu ste i vi, pošto ste čuli Riječ istine – evanđelje spasenja svoga – u njemu ste, prigrlivši vjeru, opečaćeni Duhom obećanim, Svetim, koji je zalog naše baštine: otkupljenja, posvojenja – na hvalu Slave njegove“ (Efežanima 1,13-14).

Bez obzira što se sada događa u našim životima, naša je vječna nada osigurana i Božja će prisutnost u svemu biti savršena. Kada je život težak, možemo naći nadu podsjećajući se na ono što nas čeka u raju. Iako naše želje možda neće biti ispunjene u ovom životu, u vječnosti će sve to biti zadovoljeno. Saznanje o našoj poziciji u raju ujedno nas potiče da živimo božanskim životom sada, jer je to naša sudbina. Kada dođemo u raj, bit ćemo potpuno oslobođeni od grijeha i postat ćemo sveti.

Jeste li ikada ozbiljno razmislili o raju? Što je još važnije, jeste li sigurni da ćete ići tamo kada umrete? Jedini put do raja je po Isusu Kristu – kako je rekao: „Nitko ne dolazi mome Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6). No za one koji svoju vjeru u spasenje polože u Isusa, dočekat će dan kada će Mu se pridružiti u predivnom pripremljenom mjestu za njih.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: InTouch.org

NAJNOVIJE!