5 savjeta kako odgojiti dobro dijete

Životni savjeti često mogu biti i životni temelji ljudskog bića. Ono smo što jesmo, ali i više od toga smo ono što od nas učini naša okolina.

No, danas je svih tih životnih savjeta jednostavno previše pa se lako pogubiti u društveno prihvatljivim normama, najboljim lekcijama i očekivanjima. Lako je zametnuti one temeljne vrijednosti koje bi svaka majka trebala prenijeti na svoje dijete, piše Index.hr.

To je nekako pokušala sumirati jedna majma i mislimo da je uspjela:

1. Prvenstvo im želim dati do znanja da od njih želim učiniti dobre ljude, koji će željeti usrećiti druge, jednako kao i sebe, i znati da se do velikih stvari može doći vlastitim trudom. Da se treba boriti za sebe, ali uvijek tako da na isti način uvažavate i druge.

2. Trebaju znati i da im neće svi biti prijatelji, da se takvi kakvi jesu neće svidjeti svima, ali to je u redu. Tako će lakše stvoriti krug ljudi koji će biti njihovi istomišljenici, osobe sličnih svjetonazora i karaktera.

3. Želim im da znaju i da prijatelje ne sude i ne traže prema odjeći, stilu ili materijalnim bogatstvima, jer će tako sami sebi oduzimati šanse upoznati nekoga tko bi im mogao biti puno bolji prijatelj. Prijateljstvo dolazi u različitim oblicima te bi svakome trebali dati priliku malo ga bolje upoznati. Nikada ne znate što se krije u nekome tko je naoko možda vaša sušta suprotnost.

4. Sreća je ono što se vidi na nama, što nas čini lijepima. To je možda teško objasniti djevojčici od 10 godina koja misli da je njena znanica, koja ima veliku kuću i bogatu obitelj, sretnija od nje, pa da znaju da se sreća mjeri veličinom osmjeha na licu, a ne debljinom novčanika. 

5. Međutim, treba znati i da je novac potreban, da se za lagodan život morate potruditi, ali i tada trebaju znati da im novac možda može platiti odmor u spa centru, ali ne može kupiti prijatelja kad će im taj prijatelj najviše trebati. Kad im slome srce ili ih svlada tuga, tada nikakav novac neće biti utjeha.  

IZVOR:Index.hr

NAJNOVIJE!