Samo tjedan dana prije užasnog ubojstva koje je pogodilo Prvu Baptističku crkvu u Sutherland Springsu, Teksas, pastor Frank Pomeroy imao je važnu poruku za svoju zajednicu.

Pomeroy, koji nije bio u crkvi za vrijeme pucnjave i ubojstava, nije imao pojma o važnosti poruke koju je prenio 29.10., samo nekoliko dana prije pucnjave – poruka je imala naslov „Ne trebate pomoćne kotače, trebate Krista“, a izvedena je iz Mudrih Izreka (3).

Citirao je Izreke (3,5): „Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor“ te je ohrabrivao zajednicu da se usmjeri na Boga kada im je teško u životu.

„Imat ćete uspone i padove, neće sve uvijek ići glatko, ponekad ćete morati ubrzati, ponekad usporiti“, rekao je potičući vjernike da u svemu vjeruju Bogu.

Pomeroy, koji je upotrijebio analogiju o centrifugalnim silama kada vozi svoj motor u zavoju, pokušao je ohrabriti ljude da vjeruju sili Božjoj čak i kada je oluja na pomolu.

„Ravnoteža nije cilj u životu, kada dođu zavoji zapamtite da je Bog rekao da je pripremio mjesto za vas koje nije u ovome svijetu tako da ćemo i mi biti tamo gdje je i On“, rekao je, „Moj cilj je imati povjerenja u Isusa i jednoga dana stići do nebeskog doma.“

Središte propovijedi bila je potreba za vjerom i pouzdanjem u Boga, čak i kada nam neke stvari u životu nemaju smisla, a Pomeroy je upozorio da pouzdanje u vlastito razumijevanje stvari samo može donijeti mnoštvo problema.

„Ova poruka, koju mi je Bog jutros utisnuo u srce, usredotočuje se na „nemojte“ aspekt“, nastavio je, „Nemojte se pouzdavati u vlastito razumijevanje stvari. Čak i kada vam se čini da nema smisla.“

Pomeroy je nastavio: „Vidite, Božje razumijevanje je mnogo veće i može biti da se događaju neke stvari koje ne možete razumjeti, ali i dalje trebate činiti što vam Bog govori da činite.“

Pogledajte propovijed od 28 minute u priloženom videu.

Uz dodatak tome da je ova poruka prenesena samo nekoliko dana prije pucnjave, još je jedan element u njoj iznimno važan, a odnosi se na pastorovu kćer, Annabelle Renee Pomeroy.

Anabelle (14) jedna je od 26 osoba ubijenih u pucnjavi u nedjelju. Kroz pastorovu propovijed govorio je o svojoj tinejdžerici i kako uživa vožnje s njom na motociklu.

„Primijetio sam da kada se ona vozi sa mnom uvijek je nekako nervozna kada trebamo ući u zavoj“, rekao je, „Poruka mi je došla kada smo Annabelle i ja išli na jednu od naših vožnji i ona se ukočila iza mene te sam pomislio kako je to zapravo vrlo normalna reakcija.“

Pomeroy je povezao oprez prilikom vožnje na motociklu sa oprezom mnogih ljudi kada je riječ o teškim trenutcima u životu. No kao što on vjeruje centrifugalnim silama zada ulazi u zavoj, tako je potaknuo ljude da u životu vjeruju Bogu.

„Život je kao zavoj kada vozite cestom. Način na koji živimo je kao kada ulazite u zavoj… ako previše promatramo cestu koja prolazi pokraj nas usredotočimo se na situaciju koja je iza nas te se uznemirimo“, rekao je, „Počnemo donositi odluke na osnovi naših osjećaja. Donosimo odluke povezane s tim jednim trenutkom, a ne gledamo na cilj u budućnosti te počnemo osjećati kao da se svijet okreće oko nas.“

Na kraju, Pomeroy je rekao da je ključno oslanjati se na Boga dok smo usredotočeni na krajnji cilj u životu.

„Kada vjerujemo Isusu, bit će stvari koje će vam se dogoditi, a vi ih nećete razumjeti“, dodao je, „Mi služimo Bogu koji čini čuda. On može liječiti… Vjerujete njemu, a ne vlastitom razumijevanju.“